Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost semnat contractul pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică a încă 26 de blocuri din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » A fost semnat contractul pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică a încă 26 de blocuri din Miercurea-Ciuc
A fost semnat contractul pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică a încă 26 de blocuri din Miercurea-Ciuc
cof

A fost semnat contractul pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică a încă 26 de blocuri din Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc şi cei ai unui consorţiu din Bucureşti au semnat, ieri, contractul pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică a noi blocuri din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Este din nou un pas important în proiectele investiţionale ale municipalităţii. Pentru programul de reabilitare a blocurilor, continuăm cu un proiect de asistenţă, însemnând un contract pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică pentru 26 de blocuri. 26 de blocuri care au fost selecţionate anul trecut, pe baza propunerilor locuitorilor, atingând toate fazele procedurale de selecţie. După aceea, din fericire, a fost o competiţie şi putem declara câştigător pentru faza de proiectare tehnică un consorţiu. Perioada de implementare a acestui contract, din punctul nostru de vedere, în situaţia ideală, înseamnă undeva la patru luni de zile, dar luăm în considerare şi fazele de autorizare, ceea ce înseamnă o perioadă care poate să mute această finalizare a predării documentaţiilor. Vorbim despre 26 de blocuri care intră în faza de proiectare, dar pentru 10 dintre aceste blocuri deja avem contract de finanţare pentru execuţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Adică, din lotul de 26 de blocuri rămân 16 blocuri pe care, după aceea, le orientăm către Programul Operaţional Regional, în actuala programare financiară în vigoare. Avem, din punct de vedere al municipalităţii, o experienţă vastă în implementarea acestor programe, de aceea credem că putem să avem şi o colaborare foarte pragmatică şi raţională cu proiectantul şi putem ajunge la finalizarea acestui contract. Valoarea contractului este de 810.000 de lei”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Acesta a precizat că după finalizarea acestui proiect, zone importante ale oraşului vor primi un aspect nou, pentru că pe străzile Kossuth Lajos şi Mihai Eminescu vor fi linii întregi de blocuri care vor fi reabilitate. „Adică şi aspectul oraşului se va schimba radical, nu numai după proiectul acesta, dar şi prin programul de execuţie care deja prin PNRR a fost câştigat de către municipalitate şi care va intra în faza de execuţie probabil anul viitor, pentru că anul acesta recepţionăm proiecte tehnice şi începem faza de licitaţie pentru execuţie pentru cele 10 blocuri pentru care avem deja finanţare. Pentru celelalte 16 mai aşteptăm, acum o să intre în dezbatere ghidurile pe POR şi în momentul în care se finalizează ghidurile şi se deschid linii de finanţare automat intră în depunere de cerere”, a spus Korodi Attila.

Potrivit afirmaţiilor sale, după finalizarea reabilitării celor 26 de imobile se va ajunge la o acoperire de 55 la sută în ceea ce priveşte blocurile reabilitate termic din municipiu.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a vorbit şi despre importanţa reabilitării blocurilor pentru familii, care pot să economisească sume importante de bani în perioada sezonului rece.

„Sunt două lucruri, două aspecte care trebuiesc abordate: o dată importanţa acestor proiecte din punctul de vedere al capacităţii de finanţare a vieţii de zi cu zi, pentru că scad automat costurile pe perioadă de iarnă pentru  încălzirea acestor apartamente Acesta este primul impact pozitiv. Al doilea lucru pozitiv este că aceste clădiri care intră în reabilitare, atât din punct de vedere urbanistic, cât şi din punctul de vedere al calităţii, sunt radical îmbunătăţite şi atunci câştigă şi oraşul în sine şi câştigă şi acea comunitate care trăieşte într-un bloc. Valoarea apartamentelor creşte în momentul vânzării, deci sunt multiple beneficii ale acestor programe. Desigur, sunt investiţii serioase, deci sunt sume care sunt suportate de la fondul bugetar local, european sau chiar al familiilor, dar în momentul acela, când sunt implementate, deja capătă o valoare adăugată pentru cei care locuiesc în clădire sau vor să pună la vânzare apartamentele, dar beneficiază şi întreaga comunitate, pentru că oraşul se schimbă din punct de vedere al aspectului. Ceea ce începe să fie din ce în ce mai mult discutat este ce anume se va întâmpla în momentul în care reglementările devin din ce în ce mai stricte din punctul de vedere al utilizării energiei pentru încălzirea locuinţelor. Probabil că va fi un moment în care comunitatea trebuie să decidă dacă lărgeşte sau nu actuala acoperire a reţelei de încălzire centralizată, desigur cu tehnologie nouă şi atunci toate blocurile reabilitate devin mult mai fiabile pentru a beneficia de un cost adecvat pentru montarea, din nou, a încălzirii centralizate, cât şi pentru funcţionare”, a mai spus Korodi Attila.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a arătat că există diferenţe mari în ceea ce priveşte facturile la încălzire între blocurile reabilitate termic şi cele în cazul cărora nu au fost efectuate încă astfel de lucrări. „În momentul de faţă diferenţa între un bloc reabilitat şi unul nereabilitat, în perioada de iarnă, se poate cuantifica de la 25% până la 50% economisire la facturile de încălzire, dar acest lucru depinde şi de stilul de viaţă al familiei respective. Deci, cam astfel sunt cifrele, ceea ce înseamnă că, pe termen lung, cu siguranţă merită”, a afirmat Bors Béla.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.