Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Curtea de Apel a respins recursul Consiliului Judeţean Harghita: Instituţia trebuie să înlăture drapelul secuiesc de pe instituţie şi din sala de şedinţe | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Curtea de Apel a respins recursul Consiliului Judeţean Harghita: Instituţia trebuie să înlăture drapelul secuiesc de pe instituţie şi din sala de şedinţe
Curtea de Apel a respins recursul Consiliului Judeţean Harghita: Instituţia trebuie să înlăture drapelul secuiesc de pe instituţie şi din sala de şedinţe

Curtea de Apel a respins recursul Consiliului Judeţean Harghita: Instituţia trebuie să înlăture drapelul secuiesc de pe instituţie şi din sala de şedinţe

Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins, miercuri, recursul înaintat de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita prin care solicita anularea sentinţei Tribunalului Harghita care prevede înlăturarea steagului secuiesc atât de pe instituţie, cât şi din sala de şedinţe.

Potrivit blogului dantanasa.ro, Tribunalul Harghita a admis, în această primăvară, acţiunea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, obligând „pârâţii (n.a. – preşedintele CJ Harghita şi Consiliul Judeţean Harghita) să îndepărteze steagul albastru auriu al Consiliului Naţional Secuiesc, cunoscut ca steagul secuiesc, adoptat ca steag al judeţului Harghita, de pe faţada imobilului în care funcţionează Consiliul Judeţean Harghita, de la intrarea în sediul Consiliului Judeţean Harghita şi din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Harghita”. Ulterior, Consiliul Judeţean a făcut recurs, dar în şedinţa de miercuri Curtea de Apel Târgu-Mureş l-a respins, decizia fiind definitivă.

 Borboly Csaba: Nu comentez decizia unei instanţe

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, într-un comunicat de presă remis ieri, a spus că nu comentează decizia unei instanţe de judecată, însă nu-şi pierde optimismul în rezolvarea problemei simbolurilor naţionale, în baza noii legi adoptată de Parlament.

„Ca politician nu fac două lucruri: nu comentez declaraţia altui politician, deoarece nu sunt comentator politic, şi nu sunt nici jurist, deci nu comentez decizia unei instanţe, oricare ar fi tipul acesteia, civilă, penală sau contencios-administrativ. Aşa voi proceda şi în privinţa deciziei cu steagul, nu o comentez. Când vom primi decizia motivată, serviciul juridic îmi va pregăti pe baza acelei decizii ce trebuie să facem şi voi semna propunerea serviciului juridic.

Ca politician, ca ales local, nu-mi voi pierde optimismul în privinţa faptului că această chestiune cu simbolurile locale, inclusiv cu cele care au şi un rol identitar pentru o minoritate etnică, în viitorul apropiat va primi soluţia trainică, neatacabilă, pe baza noii legi a simbolurilor locale care a fost adoptată de către Parlamentul României şi pe baza căreia avem o nouă decizie legală, adoptată în privinţa steagului judeţului Harghita.

Aștept și sper.

Și până atunci, comunic și pe această cale că Ținutul Secuiesc este o regiune al cărei identitate se întărește pe zi ce trece.

Identitatea regională din Ținutul Secuiesc este mult mai puternică ca acum șapte ani în urmă, când a fost adoptată steagul secuiesc ca steag al județului Harghita.

A fost o decizie înțeleaptă și justă, una care în final a fost înțeleasă și de către reprezentanții comunității românești din județul Harghita, deoarece minoritarul din un punct de vedere se înțelege cu minoritarul din alt punct de vedere”, se arată în comunicat.

 

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Ca etnic român, consider că pe steagul județului (oricare ar fi el), trebuie să fie reprezentat ceea ce este semnificativ locului respectiv. Dacă etniile sunt semnificative (și la HR sunt), atunci ele trebuie ambele reprezentate public, nu numai una. Altfel se face discriminare, ceea ce nu este în spiritul sec.21.Organizatiile O.N.G. bazate pe etnie își pot afișa propriile simboluri la sediile lor sau acolo unde își desfășoară activitatea conform statutului legal. Așa cred eu că trebuie înțeleasă problema simbolurilor publice.

  2. Cred că dacă nu se respectă legea, cineva trebuie amendat. Punct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.