Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Economic » Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

În organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, ieri, 20 octombrie 2016, a avut loc în municipiile Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Înainte de deschiderea oficială a bursei, directorul executiv al AJOFM Harghita, d-l Tiberiu Pănescu, ne-a făcut cunoscut faptul că, din cei aproximativ 500 de absolvenţi din acest an, şi-au depus dosare şi au fost luaţi în evidenţa AJOFM 287 de absolvenţi, din care 162 la Miercurea-Ciuc şi 125 la Odorheiu-Secuiesc. Fără a fi certitudine, se pare că o parte din absolvenţi au reuşit să intre la o facultate, prin urmare nu aveau dreptul să se înregistreze pentru a primi indemnizaţie de şomaj, o altă parte probabil a optat pentru lucrul în străinătate sau pot fi, dintre absolvenţi, câţiva care au reuşit să se încadreze în muncă, eventual doar cu ajutorul părinţilor.

Înainte de a merge mai departe cu informaţii legate de bursă, se impune a fi prezentată situaţia statistică a şomerilor pe întreg judeţul Harghita la data de 15 octombrie 2016, pe motivul că la această bursă dedicată absolvenţilor sunt primite şi alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau în căutarea unui loc de muncă mai bun, aşadar: numărul total al şomerilor aflaţi în plată era de 2.002 (1.050 femei), din care 127 cu studii superioare şi dintre aceştia numărul femeilor este de 59; numărul şomerilor în evidenţă pentru un loc de muncă fără drept la indemnizaţie conform Legii 76/2002 este de 5.676, din care 2.287 femei. În total, numărul şomerilor indemnizaţi/neindemnizaţi este de 7.678, iar rata şomajului era/este de 5,64 la sută.

Revenind la bursă, tot directorul executiv ne-a prezentat situaţia firmelor participante şi oferta locurilor de muncă: la Miercurea-Ciuc, până la deschiderea oficială, îşi anunţaseră participarea 17 firme cu un număr total de 101 locuri de muncă şi 21 de firme cu o ofertă de 138 de locuri de muncă la Odorheiu-Secuiesc. Aşadar, locurile de muncă vacante la bursa de ieri au fost în total de 139 de locuri, din care, din câte mi-am dat seama parcurgând lista locurilor de muncă oferite, am găsit un singur loc pentru cineva cu studii superioare, anume un loc de inginer în construcţii civile. În rest, oferta reprezintă o paletă frumoasă de meserii, dar pentru care  îmi este greu să cred că absolvenţii noştri au fost pregătiţi, sau cine ştie? Rezultatul final al bursei va confirma sau infirma dacă am avut sau nu dreptate.

 Rezultatele bursei:

La Miercurea-Ciuc s-au prezentat 159 de persoane în căutarea unui loc de muncă, iar la Odorheiu-Secuiesc au participat 121. De menţionat faptul că la bursa organizată la Miercurea-Ciuc s-au prezentat şi 4 deţinuţi care urmează să fie eliberaţi în perioada următoare.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă precizează că angajatorii au selectat pentru interviu suplimentar sau probă de lucru 116 persoane (37 la Miercurea-Ciuc şi 79 la Odorhei). De asemenea, aminteşte şi faptul că, deşi angajatorii au venit cu oferte diverse, nu toate persoanele care s-au prezentat la bursă au venit şi cu intenţia de a-şi găsi un loc de muncă, ci doar pentru a obţine viza de prezenţă. (Aurelia Iluţ)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.