Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum pot recupera banii clienţii firmei Astra Asigurări | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic » Cum pot recupera banii clienţii firmei Astra Asigurări
Cum pot recupera banii clienţii firmei Astra Asigurări

Cum pot recupera banii clienţii firmei Astra Asigurări

Săptămâna trecută, Consiliul ASF a luat în discuţie situaţia societăţii de asigurare Astra şi a ajuns la concluzia că planul de redresare financiară a acesteia a eşuat. Prin urmare, Consiliul a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a asiguratorului şi să ceară intrarea acestuia în procedura de faliment. Măsurile se regăsesc în Decizia ASF nr. 2034/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 657 din 31 august.

„Consiliul ASF a analizat în şedinţa de astăzi (26 august – n.r.) situaţia Societăţii Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiară şi opţiunile existente în urma eşuării procesului de majorare a capitalului social. (…) În urma analizei şi pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii: închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii Astra, revocarea şi încetarea atribuţiilor de administrator special ale KPMG Advisory, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra, constatarea stării de insolvenţă a societăţii Astra şi solicitarea intrării în procedura de faliment”, au explicat reprezentanţii ASF într-un comunicat.

În cuprinsul deciziei apărute în Monitor este subliniat că Astra trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a-şi informa asiguraţii că pot denunţa contractele şi că pot recupera primele achitate. Clienţii pot primi înapoi, mai exact, banii pentru perioada dintre data denunţării şi data expirării contractelor.

„Asiguratorul va lua toate măsurile necesare notificării asiguraţilor atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare încheiate cu Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA – SA, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei lor de valabilitate”, scrie în documentul amintit.

Persoanele care, în perioada dintre închiderea procedurii de redresare financiară şi denunţarea contractelor, vor dori să ceară despăgubiri se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

„Orice persoană care invocă un drept de creanţă împotriva asiguratorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului de garantare a asiguraţilor (…)”, mai este precizat în decizie.

Potrivit reprezentanţilor ASF, în ciuda interesului arătat de anumiţi investitori cu reputaţie internaţională, ultima etapă salvatoare de majorare a capitalului social al societăţii a eşuat în special din cauza lipsei de colaborare a acţionarilor principali. Prin urmare, planul de redresare financiară nu şi-a atins obiectivul de evitare a intrării în faliment. FGA poate să acorde despăgubiri de cel mult 450.000 de lei pentru fiecare asigurat.

Potenţialele cereri de despăgubire venite din partea asiguraţilor societăţii Astra vor fi acoperite, conform comunicatului ASF, de FGA. Concret, Fondul va putea să acorde despăgubiri de maximum 450.000 de lei pe asigurat.

„Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF în perioada următoare va fi protejarea intereselor clienţilor societăţii Astra, în strânsă cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguraţilor, şi menţinerea stabilităţii sistemului de asigurări. (…) Pe baza evaluării mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat că Fondul are capacitatea de a acoperi potenţialele cereri de despăgubire din partea asiguraţilor, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat, conform legislaţiei în vigoare”, s-a precizat în comunicat.

FGA este o persoană juridică de drept public a cărui misiune este protejarea asiguraţilor atunci când o societate de asigurare intră în insolvenţă. Fondul este constituit, după cum reiese din informaţiile publicate de ASF, prin contribuţia tuturor asiguratorilor. Acesta acordă despăgubiri şi sume asigurate creditorilor de asigurări ai societăţilor care se află în faliment.

Avocat Coltuc Marius Vicenţiu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.