Hotărâri luate în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CJ HarghitaCredit de 50 de milioane de lei, pentru asigurarea lichidităţilor necesare finalizării investiţiilor în derulare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate »
Hotărâri luate în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CJ Harghita
Credit de 50 de milioane de lei, pentru asigurarea lichidităţilor necesare finalizării investiţiilor în derulare
<h5><i>Hotărâri luate în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CJ Harghita</i></h5>Credit de 50 de milioane de lei, pentru asigurarea lichidităţilor necesare finalizării investiţiilor în derulare

Hotărâri luate în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CJ Harghita
Credit de 50 de milioane de lei, pentru asigurarea lichidităţilor necesare finalizării investiţiilor în derulare

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: „Trebuie să începem luna iulie cu un buget diminuat, sunt necesare decizii dure în acest moment, care să asigure sustenabilitatea bugetului”

Creşterea preţurilor la materialele de construcţii măreşte semnificativ cheltuielile estimate iniţial pentru obiectivele de investiţii. Potrivit actualizării costurilor realizată de proiectant în vederea iniţierii achiziţiilor publice ale lucrărilor de reabilitare şi reamenajare a trei vile în localitatea Băile Homorod, valorile totale actualizate estimate au crescut la 2.265.926,17 lei cu TVA în cazul „Lucrărilor de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 15”, la 1.141.944,45 lei cu TVA pentru lucrările de „Reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 16”, în vreme ce valoarea totală actualizată în cazul obiectivului „Lucrări de reabilitare şi reamenajare a Vilei nr. 25”, a fost stabilită la 2.841.676,99 lei cu TVA.

În urma votului favorabil al consilierilor, vor fi demarate demersurile în vederea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei,pentru asigurarea surselor de finanţare necesare derulării proiectelor cu finanţare de la bugetul local în condiţii optime.

Potrivit conducerii Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean (CJ), din analiza bugetară pentru anul 2022 şi previziuni pentru anul 2023 se constată că, din cauza nerealizării veniturilor estimate pe anul 2021, CJ Harghita a încheiat anul cu facturi neachitate pentru lucrări pe drumurile judeţene în valoare de 21.259.059,29 de lei. Excedentul bugetar înregistrat la finalul anului 2020, în valoare de 33.312.008,83 de lei, s-a epuizat aproape în totalitate, rămânând doar sumele alocate din Fondul de intervenţie al Guvernului în valoare de 16.561.040 de lei, sume alocate cu destinaţie definită. Potrivit analizei economiştilor, în 2021 cheltuielile pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a măsurilor de protecţie de tip centre de zi şi centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap au fost asigurate din veniturile proprii ale judeţului Harghita, epuizând şi excedentul anilor precedenţi, motiv pentru care Consiliul Judeţean Harghita a început anul 2022 cu facturi neachitate la lucrările pe drumurile judeţene, pe care nu a reuşit să le achite la timp. În contextul creşterii preţurilor de consum la energie şi materiale de construcţii, dar şi al crizei energetice agravată de conflictul ruso-ucrainean, economiştii harghiteni previzionează o creştere considerabilă a cheltuielilor, existând riscul blocării investiţiilor în derulare, care s-ar putea solda cu consecinţe grave. Creditul în valoare de 50 de milioane de lei va asigura lichidităţile financiare de care are nevoie Judeţul Harghita pentru implementarea obiectivelor de investiţii aflate în derulare.

La întrebarea vicepreşedintelui CJ Barti Tihamér, interesat de gradul de îndatorare al CJ şi la cât va ajunge odată cu contractarea noului credit, directorul general al Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean, Vasile Bicăjanu a specificat că în acest moment gradul de îndatorare este de 2,33%, însă odată cu noua tragere de credit, pe măsură ce se va ajunge la apogeul acestuia, în 2026, „se va ajunge la un grad de îndatorare de 23,91%”, gradul maxim de îndatorare al unui judeţ fiind de 30%. Este vorba în acest caz despre o linie de credit care se eşalonează pe 15 ani, până în anul 2037.

***

Pentru sprijinirea investiţiilor şi a proiectelor de dezvoltare ale localităţilor, consilierii judeţeni au aprobat repartizarea unor sume din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2022, după cum urmează: comunei Şimoneşti i-a fost aprobată solicitarea în valoare de 200.000 de lei, necesară reabilitării drumului comunal 32, comunei Atid i-a fost repartizată suma de 350.000 de lei pentru „Proiectarea reabilitării energetice a clădirilor şcolii „Jósika Mikós” din localitate şi pentru amenajare a unui teren de sport şi introducerea iluminatului în satul Crişeni, localităţii Satu Mare i-au fost alocate 250.000 de lei pentru achiziţionarea unui utilaj de utilitate publică necesar întreţinerii infrastructurii rutiere de interes local, comuna Vârşag va primi 290.000 de lei pentru reabilitarea şi modernizarea parţială a drumurilor comunale, iar comuna Joseni suma de 900.000 de lei pentru construirea unui garaj destinat utilajelor mari.

Din acelaşi fond aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean au mai fost alocate 450.000 de lei comunei Dealu pentru amenajarea terenului de sport şi înfiinţarea unui gazon, în vederea creării unei zone destinate practicării activităţilor sportive, comunei Ocland i s-a aprobat suma de 250.000 de lei pentru lucrările de reparaţii curente la clădirile Şcolii Primare şi Grădiniţei din localitate, iar comunei Praid i-a fost distribuită suma de 550.000 de lei pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare menajeră în satul Ocna de Jos.

Un număr de 36 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, a căror activitate „depăşeşte semnificativ volumul şi condiţiile normale de activitate”, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 50.691 de lei acordate pentru luna iunie, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul director al SJU.

Iar imobilul Locuinţă de serviciu – garsonieră din Miercurea-Ciuc, din strada Iancu de Hunedoara aflat în domeniul privat al judeţului Harghita, a fost transmis din administrarea Consiliului Judeţean în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitate de reînnoire la solicitarea părţilor ori de câte ori este nevoie. Imobilul este destinat cazării medicilor rezidenţi care vor efectua gărzi la Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD a SJU.

***

La finalul dezbaterii dedicată ordinii de zi şedinţei, consilierul liberal Teodor-Constantin Dobrean a apreciat decizia luării în calcul a unei noi linii de finanţare pentru continuarea investiţiilor la drumurile judeţene, apreciind că este important ca acele contracte aflate în derulare „să îşi producă rezultatele dorite de toţi şi să fie finalizate la preţurile la care au fost contractate în urmă cu câţiva ani”, între acestea aflându-se şi DJ 127 Ditrău-Tulgheş.

De asemenea, a solicitat ca la următoarele şedinţe să se facă distribuirea sumelor din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit şi pentru localităţile din zona de nord a judeţului, „fiind important să fie făcută în termen cât mai scurt, întrucât primăriile au nevoie de aceste sume pentru lucrările aflate în derulare”.

În cadrul prezentării principalelor aspecte ale vizitei efectuată de mica delegaţie a CJ Harghita în perioada 23-26 iunie în Raionul Străşeni din Republica Moldova, înfrăţit cu judeţul Harghita, Teodor-Constantin Dobrean a relatat, între altele, despre investiţiile aflate în derulare la Străşeni, între ele şi construirea Complexului de tineret Divertis, pentru finalizarea căruia sunt sprijiniţi de către celelalte Consilii Judeţene înfrăţite. „Cred că am putea să încercăm să-i sprijinim şi noi, Consiliul Judeţean Harghita, atât cât putem; celelalte consilii judeţene au venit cu câte un sprijin consistent – de 100.000 de euro, 70.000 de euro, 80.000 de euro. Noi ar trebui să vedem dacă putem să-i ajutăm într-o oarecare măsură, în condiţiile în care există un potenţial de colaborare în materie de schimburi de experienţă pe linie de elevi, de tineret cu Republica Moldova”, a arătat consilierul Teodor-Constantin Dobrean.

În context, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a afirmat că în cazul în care rectificarea bugetară aşteptată în cursul verii nu va acoperi suma necesară, pentru unele investiţii aflate în execuţie care nu vor putea fi finanţate în totalitate se va propune asocierea cu unităţile administrativ-teritoriale interesate, astfel încât Consiliul Judeţean nu va veni cu toată suma, ci doar cu o parte, cealaltă parte din investiţie urmând să fie susţinută din bugetele locale. Locuitorii din zona de nord a judeţului speră să nu se fi ajuns la fundul sacului taman când se pune problema finanţării continuării lucrărilor pe DJ 127.

„Eu văd că încă nu s-a realizat în ce situaţie suntem, vorbim de finanţări externe, cred că din start cu Divertis-ul a plecat, cel puţin pentru anul acesta sau în acest moment. Avem nevoie e 20 de milioane de lei pentru Protecţia Copilului, avem nevoie de minim 20 de milioane pentru ca acele contracte care sunt în execuţie să fie realizate. Asta înseamnă 40 de milioane de lei din start. (…) Fiecare dintre noi s-a angajat în 2020 la nişte programe şi la nişte lucruri şi fiecare trebuie să realizăm cât mai mult şi pe linie de partid, şi pe linie de zonă, şi pe linie de judeţ, dar deocamdată ar trebui să vedeţi cu toţii că preţurile au crescut, că sunt multe lucruri care au intervenit în acest an şi suntem într-o situaţie în care, cum se zice, trebuie să tăiem în carne vie. Dacă nu vom face acest lucru, riscăm ca, spre exemplu, copiii din sistemul social în luna decembrie să nu aibă ce să mănânce. Eu v-am informat, vă informez, spunem şi posibilităţile care sunt şi trebuie să mergem pe această linie”, a lămurit Borboly.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.