Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita sprijină financiar deplasarea a sute de oameni la Congresul Internaţional Euharistic de la Budapesta | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita sprijină financiar deplasarea a sute de oameni la Congresul Internaţional Euharistic de la Budapesta
Consiliul Judeţean Harghita sprijină financiar deplasarea a sute de oameni la Congresul Internaţional Euharistic de la Budapesta

Consiliul Judeţean Harghita sprijină financiar deplasarea a sute de oameni la Congresul Internaţional Euharistic de la Budapesta

  • Sume importante au fost aprobate şi repartizate în cadrul şedinţei extraordinare de luni, pentru dezvoltarea localităţilor judeţului şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale

Primul punct al ordinii de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita de luni dimineaţa a vizat o nouă modificare a bugetului de venituri şi cheltuieli şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean (CJ) Harghita pe anul în curs, prin virări de credite între subcapitole.

Astfel, bugetul Programului de colaborare în vederea derulării activităţilor cultelor religioase a fost majorat cu suma de 170.000 de lei, în scopul finanţării participării la cea de-a 52-a ediţie a Congresului Internaţional Euharistic, care se va desfăşura anul acesta la Budapesta, în perioada 5-12 septembrie 2021. La această manifestare religioasă de mare anvergură şi-a anunţat participarea şi cel de-al 266-lea Episcop al Romei şi al Bisericii Catolice, Papa Francisc.

Părintele franciscan Bӧjte Csaba a mulţumit Consiliului Judeţean (CJ) pentru sprijinul acordat celor 500 de persoane, clerici şi locuitori ai judeţului, care vor porni vineri dimineaţă, către Budapesta. La Congresul Euharistic, CJ Harghita va fi reprezentat de o delegaţie formată din 30 de membri, consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai instituţiilor subordonate administraţiei publice judeţene.

Fondul de rezervă bugetară pe anul în curs la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita a fost utilizat, luni, pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă, în valoare de 10.000 de lei, comunei Mihăileni, pentru susţinerea unui localnic în vârstă de 76 de ani din satul Văcăreşti, a cărui gospodărie a fost grav afectată de fenomenele meteorologice extreme din data de 31 iulie. Septuagenarului, care trăieşte exclusiv din veniturile realizate din activităţi agricole, i-a ars şura, utilajele şi trei tone de fân adăpostite în interiorul construcţiei lovită de trăsnet şi mistuită de flăcări.

Comunei Lăzarea i-a fost repartizată suma de 396.000 de lei din Fondul la dispoziţia CJ, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa de la bugetul de stat în 2021, pentru construirea Grădiniţei cu program prelungit, pentru lucrările de întreţinere a drumurilor locale şi pentru lucrările de curăţare şi întreţinere a albiilor pâraielor şi şanţurilor, în vederea prevenirii colmatării în cazul inundaţiilor.

Pentru „Modernizarea drumurilor de interes local”, din acelaşi fond constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, comunei Ciceu i-a fost alocată suma de 250.000 de lei; în acelaşi scop, dar şi pentru reabilitarea trecerii la nivel peste calea ferată comunei Racu i s-a aprobat suma de 240.000 de lei, iar comunei Mihăileni suma de 145.000 de lei pentru „Reabilitarea drumului spre Csorgó din Livezi”. Potrivit iniţiatorilor, în satul Livezi se desfăşoară proiectul comun de realizare a reţelei de apă potabilă al ADI Bogat, iar drumul spre Csorgó, impracticabil în prezent utilajelor, echipamentelor şi maşinilor care vor lucra la realizarea alimentării cu apă, vrând-nevrând trebuie reabilitat.

Lucrările de refacere a DJ 174 A, pe tronsonul Podul Crengii – Bilbor, grav afectat în urma ploilor torenţiale, inundaţiilor, dar şi absenţei lucrărilor curente de întreţinere de-a lungul anilor, precum şi lucrările de înlăturare a efectelor inundaţiilor din ultima perioadă pe DJ 132 au fost atribuite societăţii de Întreţinere Drumuri Harghita SRL, societatea proprie a consiliului judeţean.

„Este binevenit acest proiect. Din păcate, lucrările de plombare a gropilor şi burduşirea asfaltului pe DJ 174 A programate vor rezolva problema pentru o jumătate de an – un an, mai ales după ce a fost afectat grav de inundaţii. Drumul necesită o reabilitare totală, un nou covor asfaltic; eu am solicitat acest lucru încă din ianuarie, dar atunci mi s-a spus că anul acesta nu sunt bani pentru turnarea noului covor asfaltic, ci doar pentru întreţinere”, a declarat consilierul judeţean social-democrat Costin Hîrlav.

Agenţia de Dezvoltare Judeţeană (ADJ) Harghita a câştigat primul său proiect european de la înfiinţare şi luni forul decizional al CJ a dat undă verde participării ADJ Harghita, în calitate de coordonator de proiect, la implementarea „CAP Information measures for healthy and quality foods CAP future”(Politica Agricolă Comună – măsuri de informare pentru alimente sănătoase şi de calitate – viitorul PAC), în cadrul programului „Support for information measures relating to the Common Agricutural Policy for 2021, IMCAP – 2021” (Sprijin pentru măsuri de informare referitoare la politica agricolă comună pentru 2021 – n.a.) al Comisiei Europene – Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Durata proiectului este de 12 luni, de la 01.08.2021 până la 31.07.2022, iar bugetul total al „CAP future” este de 182.185,69 de euro, din care 109.311,41 de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, iar 72.874 este contribuţia ADJ Harghita.

Potrivit conducerii ADJ Harghita, proiectul se va derula în parteneriat: România, Ungaria şi Slovacia şi şi-a propus, între altele, înfiinţarea categoriei Premium a Produsului secuiesc, premium” şi promovarea Caşcavalului Harghita.

Între altele, consilierii judeţeni întruniţi în şedinţă extraordinară au mai aprobat acordarea unei alocaţii bugetare de 40.000 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Harghita în calitate de organizator, pentru cofinanţarea competiţiei „Table Tennis Champions League” (Liga Campionilor la Tenis de Masă – n.a.), care se va desfăşura în perioada 11-14 septembrie la Odorheiu Secuiesc.

Un număr de 31 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, al căror volum de muncă „a depăşit în mod semnificativ volumul normal de activitate”, vor beneficia, conform listei propuse de managerul instituţiei medicale şi avizate de Conducerea unităţii, de stimulente financiare în luna august, în valoare totală de 41.275 de lei. Proiectul de hotărâre a fost votat de marea majoritate a consilierilor.

Biroul de presă al CJ Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.