Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De la începutul anului: peste 350 de apeluri la 112 din cauza urşilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » De la începutul anului: peste 350 de apeluri la 112 din cauza urşilor
De la începutul anului: peste 350 de apeluri la 112 din cauza urşilor

De la începutul anului: peste 350 de apeluri la 112 din cauza urşilor

Autorităţile au primit, de la începutul anului şi până ieri, 356 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie, a informat Biroul de presă al Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita. Potrivit unui comunicat al instituţiei, numai de vinerea trecută şi până luni dimineaţă, au fost primite 9 astfel de apeluri din localităţile Borsec, Benţid, Băile Tuşnad, Gheorgheni, Corbu şi Bălan.

Trei apeluri au fost înregistrate vinerea trecută, primul la ora 13:14, prin care era semnalată prezenţa unui urs în Poiana Zânelor de lângă oraşul Borsec, dar patrula de jandarmerie trimisă acolo nu a mai găsit animalul în zonă. Celelalte două apeluri au fost primite din satul Benţid, comuna Şimoneşti, unul la ora 20:34, iar altul la ora 22:16, fiind semnalată prezenţa unui urs pe o stradă din sat în ambele cazuri, dar animalul sălbatic nu a fost găsit de patrula de jandarmerie trimisă din Odorheiu Secuiesc.

Sâmbăta trecută au fost înregistrate tot două apeluri, unul din strada Valea Corbului, comuna Corbu şi unul din Băile Tuşnad. Patrulele de jandarmerie nu au mai găsit urşii acolo unde fusese semnalată prezenţa lor şi nici în zonele apropiate. Ursul din Valea Corbului fusese atras de merele ce cad dintr-un copac din curtea apelantei, situat la distanţă de casă, a mai precizat biroul de presă al IJJ Harghita.

Şi duminica trecută au fost înregistrate trei astfel de apeluri primul fiind efectuat la ora 16:32, de un cioban de la o stână din apropierea municipiului Gheorgheni, care a cerut sprijin deoarece în zonă era prezent un urs care atacase un viţel. Ciobanul se ascunsese într-o dependinţă, nemaiavând curaj să iasă, iar patrula de jandarmerie a ajuns în scurt timp la faţa locului, dar ursul plecase şi nu a mai fost găsit nici după ce a fost verificată şi zona apropiată. Totodată, prezenţa ursului a fost semnalată din nou pe strada Valea Corbului, din comuna Corbu, la ora 17:29, dar nici de această dată nu a fost nevoie de intervenţia patrulei de ordine publică, formată din jandarm şi poliţist. Ultimul apel de duminică a fost efectuat la ora 23:05, din oraşul Bălan, fiind semnalată prezenţa unui urs în apropierea cimitirului din localitate. Patrula de jandarmerie nu a mai găsit ursul acolo unde fusese semnalată prezenţa lui, dar nici în zona apropiată.

Ieri, la ora 01:55, o femeie a semnalat prezenţa unui urs în grădina casei sale din satul Mihăileni, comuna Şimoneşti, dar patrula de jandarmerie nu a mai găsit animalul sălbatic nici acolo şi nici în apropierea aşezării umane.

„În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a subliniat Biroul de presă al IJJ Harghita.

Emil Groza

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.