Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conferinţă privind protecţia biodiversităţii şi convieţuirea cu carnivorele mari în Europa, organizată la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Conferinţă privind protecţia biodiversităţii şi convieţuirea cu carnivorele mari în Europa, organizată la Miercurea-Ciuc
Conferinţă privind protecţia biodiversităţii şi convieţuirea cu carnivorele mari în Europa, organizată la Miercurea-Ciuc

Conferinţă privind protecţia biodiversităţii şi convieţuirea cu carnivorele mari în Europa, organizată la Miercurea-Ciuc

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a fost gazda unei conferinţe dedicate protejării biodiversităţii şi coexistenţei cu carnivorele mari în Europa. Evenimentul a fost parte din seria de iniţiative organizate de Comitetul European al Regiunilor pe această temă, avându-l în calitate de raportor pe preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit organizatorilor, scopul conferinţei a fost să reunească autorităţile locale şi regionale, experţii ştiinţifici şi persoanele interesate, oferindu-le oportunitatea de a împărtăşi experienţe şi idei legate de conservarea biodiversităţii şi coexistenţa cu carnivorele mari.

Proiectul intitulat „Conservarea biodiversităţii şi convieţuirea cu carnivorele mari în Europa – provocări şi oportunităţi pentru autorităţile locale şi regionale” a fost prezentat de către Borboly Csaba, fiind elaborat împreună cu specialişti în domeniu.

În prima parte a conferinţei, el a vorbit despre importanţa finanţării de către Uniunea Europeană a unor platforme regionale, unde cei implicaţi să poată găsi soluţii specifice pentru fiecare regiune. Totodată, a subliniat necesitatea urgentă a adoptării de măsuri preventive sau de compensare în toate regiunile europene în care există carnivore mari. El a sugerat că, în cazul în care statele membre nu iau măsuri adecvate pentru a rezolva problemele generate de carnivorele mari şi nu se tratează cu seriozitate preocupările cetăţenilor, ar trebui să fie iniţiate proceduri de infringement.

Prezent la conferinţă a fost şi Robert Zeman, raportor din umbră al Comitetului European al Regiunilor, care a subliniat importanţa influenţării factorilor de decizie la nivel local, regional şi european prin intermediul comunicării, instituţiilor diverse şi logisticii, evidenţiind necesitatea cooperării.

În a doua parte a conferinţei, Gabriel Oltean, consilier în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a subliniat relevanţa colaborării şi a adoptării strategiilor proactive, astfel să fie introduse în discuţie provocările generate de convieţuirea dintre oameni şi carnivorele mari în Europa. De asemenea, acesta a evidenţiat faptul că nu ar fi putut fi aleasă o locaţie mai potrivită pentru această discuţie, deoarece judeţul Harghita dispune de o istorie şi de o bază ştiinţifică solidă pentru gestionarea populaţiei de urşi printr-un management adecvat al faunei sălbatice.

Un punct important pe tot parcursul conferinţei a fost importanţa acordării de despăgubiri echitabile pentru pagubele cauzate de carnivorele mari. „Nu se pune la îndoială plata despăgubirilor, acum dacă au fost înregistrate întârzieri anul trecut, s-au datorat dificultăţilor financiare pe care le-a avut tot bugetul României la închiderea exerciţiului financiar pe anul trecut, însă restanţele de anul trecut sunt prevăzute în bugetul pe anul acesta al Ministerului Mediului, iar pentru conducerea ministerului este esenţial ca plata să se facă”, a specificat Gabriel Oltean.

În urma discuţiilor s-a menţionat că utilizarea gardurilor electrice, în special în peisajele fragmentate, are anumite limite, fiind necesară diversificarea măsurilor preventive. Din perspectivă socială, s-a accentuat faptul că compensaţiile pentru pierderile umane trebuie să fie echitabile, asigurându-se că rezidenţii cu venituri reduse din mediul rural, care sunt cei mai expuşi la atacuri, să nu fie afectaţi şi mai mult. Este esenţială armonizarea politicilor de compensare între statele membre. De asemenea, s-a subliniat necesitatea standardizării metodelor de colectare a datelor referitoare la biodiversitate şi carnivorele mari în statele membre şi utilizarea datelor ştiinţifice în procesul decizional.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.