Conducerea judeţului solicită sprijin din partea autorităţilor locale spre a crea asociaţii care să angajeze salvamontişti | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Societate » Conducerea judeţului solicită sprijin din partea autorităţilor locale spre a crea asociaţii care să angajeze salvamontişti
Conducerea judeţului solicită sprijin din partea autorităţilor locale spre a crea asociaţii care să angajeze salvamontişti

Conducerea judeţului solicită sprijin din partea autorităţilor locale spre a crea asociaţii care să angajeze salvamontişti

 În lipsa posibilităţii legale de a angaja salvamontişti, CJ Harghita consideră oportună şi necesară implicarea localităţilor în rezolvarea acestei probleme

 

Pentru că prevederile legale nu permit angajări în cadrul Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo Harghita, Consiliul Judeţean solicită o mână de ajutor din partea comunităţilor din localităţile aflate în proximitatea atracţiilor turistice montane.

„Majoritatea salvatorilor montani sunt voluntari şi îşi răpesc din timpul petrecut alături de familie sau de la muncă”, spunea preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cred că în fiecare localitate – continua acesta – se poate găsi un om care să fie interesat de ce este în împrejurime. (…) Dacă consideră, Consiliul local poate să angajeze sau să sprijine o asociaţie voluntară a salvamontiştilor. Mai sunt şi alţi factori: de exemplu, composesoratele; acum avem discuţii cu Composesoratul din Ciceu, că ar angaja”.

Cu alte cuvinte, Borboly Csaba vedea că şi comunităţile locale ar trebui să sprijine activitatea salvamontiştilor. Iar acest lucru s-ar putea face prin mai multe posibilităţi. Înfiinţarea de către asociaţii locale ar fi una dintre ele. De asemenea, composesoratele ar putea da şi ele o mână de ajutor, dar şi cei pasionaţi de munte pentru că, arăta preşedintele CJ, „cu 3 oameni se poate înfiinţa deja o asociaţie locală”.

 

 Peste 400 de accidente pe pârtiile de schi

Şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, sublinia importanţa de a avea oameni suficienţi atunci când trebuie să salvezi o viaţă. Acesta amintea un caz petrecut iarna trecută, când două tinere, aflate pe o sanie, au intrat în alte patru persoane ce se aflau pe marginea unei pârtii de schi. Transportul celor patru victime până la ambulanţă a arătat cât de important este să ai oameni suficienţi la faţa locului.

Iar dacă se vorbeşte despre schi, atunci trebuie ştiut că în judeţ sunt peste 30 de pârtii, în 2014, pe acestea fiind semnalate mai mult de 400 de accidente, unele dintre ele foarte grave, soldate cu fracturi multiple, cu lovituri la cap sau la coloana vertebrală.

„Este foarte important să înţelegem că fără ajutor nu putem să ţinem permanenţă pe toate pârtiile de schi. Salvatorii montani care acum sunt în judeţ, pur şi simplu, nu sunt de ajuns ca să poată să ţină permanenţă pe toate pârtiile de schi. Este obligaţia proprietarilor de pârtii să asigure permanenţă pe aceste pârtii”, spunea Fekete Örs.

Dar, continua acesta, împreună cu autorităţile locale situaţia se poate schimba. Şi dădea exemplul din Borsec, acolo unde Consiliul local a înfiinţat o echipă de salvare. „Se vede că acolo – arăta şeful salvamontului harghitean – Consiliul a înţeles că fără oameni instruiţi nu poţi să prestezi un serviciu de calitate şi siguranţa este foarte importantă. Este foarte important ca un CL în a cărui rază există pârtii de schi sau trasee turistice să vină la noi şi să rezolvăm împreună aceste probleme. Împreună putem să rezolvăm”. Iar prin colaborarea Serviciului Salvamont şi a Consiliului local s-a reuşit achiziţionarea de echipament cu care salvamontiştii din Borsec pot interveni.

Formarea acestor echipe locale, cu ajutorul dat de către factorii locali, este cu atât mai importantă cu cât salvamontiştii nu activează numai iarna, pe pârtiile de schi, prezenţa lor pe munte fiind necesară tot timpul anului, indiferent de anotimp.

„Cu ajutorul CJ avem foarte multe programe, prin acestea lucrând pentru siguranţa turismului montan în judeţ. Anual reabilităm mai multe trasee turistice, amplasăm refugii montane, reabilităm trasee de escaladă şi când sunt gata organizăm excursii, tabere, festivaluri prin intermediul cărora încercăm să-i învăţăm pe participanţi despre ocrotirea naturii, despre tehnicile de supravieţuire”, arăta Fekete Örs.

În final, acesta a mai amintit şi o serie de alte probleme cu care se confruntă salvamontiştii din toată ţara, nu numai harghitenii: lipsa angajaţilor, problema de finanţare, problema pensionării (un salvator montan, la 65 de ani, nu mai poate depune un efort atât de mare cât ar trebui).

Cu toate aceste dificultăţi, Serviciul Salvamont şi Salvaspeo din Harghita se dezvoltă în continuare, orientându-se şi către alte surse de finanţare. Aşa este cel mai recent program la care se lucrează acum în cadrul căruia, cu ajutorul Heineken, în Munţii Ciucului se vor reabilita peste 300 km de trasee turistice, se vor amplasa 50 de stâlpi cu indicatoare şi 16 panouri cu hărţi ale acestor munţi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.