Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita s-a stabilit un nou record mondial de zbor continuu a unei drone | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Timp Liber » În Harghita s-a stabilit un nou record mondial de zbor continuu a unei drone
În Harghita s-a stabilit un nou record mondial de zbor continuu a unei drone

În Harghita s-a stabilit un nou record mondial de zbor continuu a unei drone

Noul record mondial de zbor continuu a unei drone de mici dimensiuni a fost stabilit, săptămâna trecută, la Sânsimion de un inginer harghitean, acesta reuşind să menţină aparatul în aer puţin peste două ore. Această nouă performanţă a fost omologată de un reprezentant al Guinness World Records, transmite Mediafax.

Bustya Attila are 29 de ani şi este din Miercurea-Ciuc. După terminarea liceului, a plecat la facultate şi acum este economist, inginer în tehnologia construcţiilor de maşini şi masterand la o universitate din Braşov.

Pentru că dronele reprezintă una dintre pasiunile lui, în urmă cu trei ani a proiectat una şi s-a apucat să o construiască. A avut nevoie de sprijin în pasiunea lui costisitoare şi l-a găsit la unul dintre oamenii de afaceri din judeţ, care s-a arătat dispus să îi finanţeze orice noutate în domeniul tehnologiilor avansate.

Prima dronă construită de Attila, denumită „Spider 1”, nu a făcut faţă probelor şi tânărul a lucrat la o variantă mai performantă, „Spider 2”, un aparat tip multi-copter cu patru rotoare, pe baterii, realizat cu o imprimantă 3D, cu care, vineri, a reuşit să doboare recordul mondial de planare a unei drone de mici dimensiuni, de 99 de minute şi 23 de secunde, deţinut de americanul Frantz Forrest.

Tentativa de stabilire a unui nou record a fost supravegheată de adjudecătoarea Guinness World Records Seyda Subasi-Gemici, din Turcia, şi de un specialist în drone din Ungaria.

drona 2După aproximativ două ore de la ridicarea dronei de la sol, pe un câmp din apropierea localităţii Sânsimion, reprezentanta Guinness World Records a anunţat: „Doamnelor şi domnilor, recordul mondial de 99 de minute şi 23 de secunde a fost surclasat. Am plăcerea să vă anunţ că Spider Drone Security, cu multi-copterul controlat de Bustya Attila, este, oficial, noul deţinător al recordului mondial pentru cea mai lungă durată de zbor pentru un RC helicopter, de două ore, şase minute şi şapte secunde”.

Obosit şi emoţionat, Bustya Attila nu a putut să explice în cuvinte cât de mult înseamnă pentru el performanţa de a doborî un record mondial.

„A fost foarte greu, designul l-am făcut la 150 de minute, însă am avut vânt şi a scos (a descărcat – n.r.) foarte mult din baterii. Dar am avut noroc, vântul s-a liniştit şi am putut să scot un timp decent. Totul a ieşit perfect. În ultimele 16 zile nu am prea dormit, dar acum sunt fericit şi, după ce sărbătorim victoria, merg să dorm”, a spus proaspătul deţinător al recordului mondial.

Attila a beneficiat din plin de sprijinul logistic asigurat de directorii firmei care i-a finanţat proiectul, în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Unul dintre ei este co-fondatorul şi acţionarul Jean Stiegemeier, cetăţean american bine-cunoscut pe Wall Street, fondator, director general şi director în cadrul a zece companii, ce operează la nivel global în diverse industrii concentrate pe produse de tehnologie avansată, vândute în pieţe din întreaga lume.

Stiegemeier este o somitate în domeniu, el începându-şi cariera de inginer la NASA, prin intermediul sub-contractorului General Electric. El este inventatorul Ecranului de Zbor Progresiv (PFS), ale cărui variante avansate din punct de vedere tehnologic le arată în zbor pasagerilor, la bordul aeronavelor comerciale şi private, locaţia aeronavei în timpul zborului.

Vineri, a urmărit cu sufletul la gură tentativa de nou record mondial şi s-a bucurat ca un copil de reuşita tânărului inginer din Harghita, despre care spune că „este o persoană minunată şi foarte inteligentă, care reprezintă viitorul generaţiei sale”.

„Noi, directorii generali ai acestei companii – András şi eu – suntem interesaţi de calitate, talent şi angajament, precum şi de capacitatea de a transforma un concept în realitate. La Attila am remarcat imediat talentul la inginerie şi efortul pe care l-a depus pentru a construi partea tehnologică. Am fost convinşi că este persoana potrivită pe care să o sprijinim. Din punctul nostru de vedere, viitorul acestei tehnologii este centrat în jurul lui Attila şi abilităţii lui de a o transforma în realitate pentru noi. Cred că este o achiziţie minunată şi astăzi (vineri – n.r.) este una dintre cele mai extraordinare zile din viaţa lui. Este foarte important că a reuşit”, a declarat Jean Stiegemeier.

La rândul său, Lenárd András, proprietarul firmei care l-a susţinut pe Bustya Attila, a apreciat performanţa tânărului, afirmând că noul record mondial obţinut de un harghitean poziţionează judeţul „într-o altă dimensiune”.

„Este important nu numai pentru faptul că este un record mondial, ci că este vorba despre un record mondial tehnologic şi asta ne pune regiunea într-o altă dimensiune, că suntem capabili nu numai de a face produse tradiţionale, ci că ţinem pasul cu ce se întâmplă în lume, cu noutăţile, iar succesul de astăzi a arătat acest lucru”, a spus Lenárd András. (Daniela MEZEY)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.