Comuna Subcetate – proiectele pentru acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Comuna Subcetate – proiectele pentru acest an
Comuna Subcetate – proiectele pentru acest an

Comuna Subcetate – proiectele pentru acest an

Începutul acestui an a fost unul plin de activităţi pentru comuna Subcetate, marcând o serie de realizări şi progrese semnificative în dezvoltarea comunităţii. Primarul comunei, Vasile Rusu, ne-a oferit, în cadrul unui interviu, o perspectivă mai detaliată asupra proiectelor care vor fi finalizate sau vor fi derulate în acest an şi care urmează să aducă beneficii semnificative locuitorilor.

Potrivit edilului, una dintre cele mai importante realizări ale acestui an este finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare, un proiect finanţat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Valoarea totală a proiectului este de peste 17 milioane de lei, investiţia incluzând peste 500 de racorduri şi branşamente, extinzându-se pe o lungime de 11 km. Această reţea nouă va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii locuitorilor, asigurând accesul la servicii de utilitate publică de bază. „Urmează ca reţeaua să fie autorizată, să se obţină autorizaţia de funcţionare şi avizele necesare. De asemenea, în paralel s-a lucrat şi la întocmirea documentaţiei pentru înfiinţarea serviciului de gestionare a reţelei de apă şi canalizare şi ulterior se va delega acest serviciu unui operator. Se va înfiinţa un serviciu public care să gestioneze reţeaua”, a declarat Vasile Rusu.

Proiecte pentru  îmbunătăţirea calităţii educaţiei

Un alt proiect cu prioritate din comuna Subcetate a fost finalizarea investiţiei de la Liceul „Miron Cristea”, unde primarul ne spune că lucrarea este aproape gata, sunt mici retuşuri care trebuie realizate şi partea de prevenire şi stingere a incendiilor. „Datorită faptului că s-a realizat reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, la liceu s-a renunţat la soluţia dată de proiectant iniţial în ceea ce priveşte această problematică. S-a renunţat la un bazin cu o rezervă de apă şi, practic, alimentarea hidranţilor interiori se face de la reţeaua stradală. De aceea am fost condiţionaţi de recepţia la reţeaua de apă şi canalizare, pentru a putea recepţiona şi finaliza lucrările la reabilitarea liceului”, ne spunea edilul.

Tot în cadrul liceului a fost semnat contractul de finanţare pentru mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale. Valoarea proiectului este de aproximativ un milion de lei şi este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Conform lui Vasile Rusu, este depus un DALI şi o cerere de finanţare la Compania Naţională de Investiţii, pentru reabilitarea şi dotarea sălii de sport a liceului.

„Din bugetul local dorim să achiziţionăm un microbuz şcolar, deoarece cel existent este într-o stare avansată de degradare, este primit din 2009 de la Ministerul Educaţiei. În urmă cu ceva timp, liceul a fost inclus în Programul Naţional „Masă Sănătoasă”, în cadrul căruia 298 de elevi beneficiază de o masă caldă pe zi în cuantum de 15 lei. Toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal beneficiază de acest proiect. Am aprobat documentaţia, tipul de masă care va fi servită, urmează să se facă procedura de licitaţie”, menţionează primarul comunei.

Alte proiecte ale comunei din acest an

Una dintre priorităţile majore pentru anul în curs este asfaltarea drumurilor comunale, unde cererea de finanţare a fost aprobată. Este vorba despre o investiţie de peste 9 milioane de lei, din care cei mai mulţi sunt asiguraţi prin Programul Naţional „Anghel Saligny”. Modernizarea acestor drumuri va facilita accesul şi va îmbunătăţi mobilitatea în întreaga comună. Acest proiect, ne spunea Vasile Rusu, a fost condiţionat de recepţia la reţeaua de apă şi canalizare, deoarece amplasamentul celor 4 străzi a fost predat constructorului care a executat reţeaua, iar acum s-a putut semna contractul de finanţare.

Totodată, comuna Subcetate a depus şi alte proiecte importante pentru finanţare, printre care se numără şi valorificarea gunoiului de grajd, care ar putea aduce beneficii suplimentare în ceea ce priveşte gestionarea resurselor naturale şi protecţia mediului înconjurător.

Primăria comunei a depus, din nou, la Administraţia Fondului de Mediu un proiect care prevedea eficientizarea energetică a iluminatului public.

Prin AFIR, Vasile Rusu menţiona alte două proiecte pe care le are comuna. Un proiect vizează sistemul de supraveghere video stradală, cu montarea a 30 de camere de supraveghere în comună.

Cel de-al doilea proiect vizează achiziţionarea unui vehicul utilitar de tip UTV, pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care ar fi folosit la intervenţii în zone greu accesibile.

„În momentul de faţă se lucrează la un proiect important, şi anume la studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea unui parc fotovoltaic în comuna Subcetate. Avem aici contractul de finanţare încheiat, atât pe partea de întocmirea studiului de fezabilitate, cât şi cu firma de consultanţă. (…) În cazul în care această investiţie va fi finanţată se va asigura acoperirea necesarului de energie electrică pentru instituţiile publice, primărie, şcoli. De asemenea, şi pentru iluminatul public stradal”, precizează edilul.

Întrebat dacă v-a mai candida pentru un nou mandat ca primar al Primăriei comunei Subcetate, acesta a răspuns: „Da, voi mai candida pentru un nou mandat. Sunt multe investiţii pe care le-am început şi pe care aş dori să le duc la bun sfârşit, bineînţeles dacă voi beneficia de sprijinul cetăţenilor din localitate”, transmite Vasile Rusu.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.