Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Colegiul Prefectural: Se rediscută recentralizarea spitalelor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Colegiul Prefectural: Se rediscută recentralizarea spitalelor
Colegiul Prefectural: Se rediscută recentralizarea spitalelor

Colegiul Prefectural: Se rediscută recentralizarea spitalelor

 

 În cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural, şefa DSP Harghita a făcut un rezumat al celor mai importante probleme cu care s-a confruntat ori se confruntă sistemul sanitar după descentralizare

 

Ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Harghita a avut loc ieri, când s-au împlinit 25 de ani de la Revoluţia din 1989, fapt pentru care aceasta a început cu un moment de reculegere în amintirea celor care s-au jertfit pentru libertatea românilor.

A fost o ultimă şedinţă, care, la fel ca şi cea din ianuarie, l-a găsit pe Adrian Jean Andrei în postul de prefect, acesta fiind renumit în fruntea instituţiei în urma şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

A fost o şedinţă de Colegiu Prefectural în care pata de culoare au dat-o 7 elevi de la Liceul Tehnologic „Joannes Kaioni” din Miercurea-Ciuc, care, însoţiţi de directorul adjunct al instituţiei, Cristinel Glodeanu, i-au colindat pe cei prezenţi la şedinţă.

 

 Descentralizarea medicinii primare i-a găsit pe medicii de familie nepregătiţi

Una dintre temele dezbătute la final de an s-a referit la efectele descentralizării sistemului sanitar românesc, temă prezentată de dr. Tar Gyöngyi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Materialul cuprinde, într-o primă fază, efectele descentralizării medicinii primare, adică a celei de familie. Iar una dintre problemele cu care s-a confruntat aceasta a fost aceea că nişte medici, din angajaţi, s-au trezit, aproape peste noapte, în postura de a fi manageri, fără a avea vreo pregătire de antreprenori, fără cunoştinţe juridice.

Dar, în ciuda acestor probleme, sistemul actual al medicinii primare funcţionează deja de peste 10 ani, şi, în ciuda unor mici probleme – precum refuzul unor medici de familie de a efectua nişte sarcini, să mai întocmească statistici, să mai aplice anumite reglementări care ţin de sfera publică, în condiţiile în care ei sunt privaţi – dr. Tar Gyöngyi era de părere că rezultatul descentralizării este unul bun.

 

 Desfiinţarea stomatologiei în şcoli a dus la agravarea stării igienei orale a copiilor

A doua temă la care face referire materialul vizează descentralizarea serviciilor de medicină de specialitate. Iar aceasta a dus la transferul medicilor din fostele policlinici în sfera privată.

„Miercurea-Ciuc – spunea dr. Tar Gyöngyi – cred că are un specific care nu este tocmai fericit. Practic, policlinica nu mai funcţionează ca un tot unitar, ci funcţionează ca un spaţiu care dă loc anumitor cabinete private. Adică, nu prea există o colaborare instituţională, nu există o coordonare şi, din acest motiv, cred că în judeţul Harghita nu ne putem bucura de o instituţie de ambulatoriu de specialitate aşa cum este şi în alte judeţe”.

Totuşi, continua aceasta, ambulatoriile din cadrul spitalelor fac faţă numărului pacienţilor, astfel că judeţul se descurcă cu medicina de specialitate.

O altă problemă identificată de directorul executiv al DSP Harghita, una la nivel naţional, este dispariţia cabinetelor stomatologice din şcoli. Iar odată cu închiderea acestora şi starea igienei orale a copiilor a devenit foarte precară. „Acele cabinete şcolare făceau un mare serviciu, în perioada de fragedă copilărie educau şi preveneau problemele de sănătate şi igienă orală”.

 

 Descentralizarea spitalelor a mărit birocraţia

Cea mai recentă descentralizare la nivel de sănătate a cuprins spitalele, în 2010 acestea trecând sub autorităţile locale, respectiv judeţene. Iar după 4 ani, deja, lumea se gândeşte la o recentralizare, deoarece au apărut multe probleme, crescând chiar şi birocraţia.

Chiar şi în Ungaria, unde descentralizarea s-a făcut cu vreo 10 ani mai repede decât la noi, se afirma în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Târgu-Mureş, managementul spitalelor a fost recentralizat, lumea dându-şi seama că autorităţile locale nu prea au putut fi proprietari buni.

„Şi la noi sunt probleme de sistem – spunea dr. Tar Gyöngyi. Cea mai mare este că nu există expertiză. Sfera locală trebuia să aibă un cuvânt de spus în funcţionarea spitalelor, dar neavând expertiză în domeniul sanitar şi neavând specialişti, cu foarte puţine excepţii (acolo unde primarul a fost director de spital), se vede că autoritatea locală nu prea se descurcă cu managementul spitalului. Autoritatea locală vrea foarte mult să se implice, îşi desemnează reprezentanţi în consiliile de administraţie, dar deciziile nu sunt tocmai profesioniste şi cauzează multe probleme. În primul rând o birocraţie care, ciudat, este mai mare decât pe vremea centralizării. Spitalele se înţelegeau din două cuvinte cu cei din minister, pe când acum, în anumite probleme, a intrat în plus un nivel de birocraţie care, din motive de teamă, de necunoaştere a legislaţiei, tergiversează, lungeşte şi mai mult perioadele de aprobări şi cauzează anumite probleme spitalelor”.

Directorul executiv al DSP Harghita spunea că sunt şi cazuri în care autoritatea locală a preferat să ofere întreaga putere spitalului. Dar nici aceasta nu este o decizie tocmai bună, oferind exemplul din Odorheiu-Secuiesc, acolo unde  spitalul a acumulat datorii însemnate.

Un alt exemplu negativ al descentralizării spitalelor este cel din Miercurea-Ciuc. Excesul de birocraţie a făcut ca reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă să se prelungească prea mult, cauzând grave probleme medicilor care lucrează acolo.

Cu toate acestea, dr. Tar Gyöngyi vedea şi un aspect pozitiv al acestei descentralizări: comunitatea are în mână decizia prin aleşii pe care i-au pus în fruntea autorităţilor locale; comunitatea va decide dacă spitalul din oraş a fost sau nu a fost condus bine.

În final s-a precizat faptul că şi la noi, la nivel de minister se discută posibilitatea recentralizării spitalelor, cel puţin a celor judeţene, adică de urgenţă. Pentru că medicina de urgenţă este una foarte sensibilă şi trebuie să funcţioneze fără probleme şi fără momente de criză.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.