Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, amendată de Garda de Mediu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, amendată de Garda de Mediu
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, amendată de Garda de Mediu

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, amendată de Garda de Mediu

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost amendată de Garda de Mediu Harghita cu suma de 30.000 lei pentru că nu a respectat legea în timpul procedurii de dezafectare a unor rezervoare cu combustibil lichid.

Managerul unităţii, dr. Demeter Ferenc, a declarat că procedura de dezafectare a fost efectuată de o firmă specializată, cu acordul Consiliului Judeţean, dar „s-a uitat solicitarea unui acord de mediu”, lucru pe care îl consideră o „chichiţă birocratică”.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă recunoaşte că a încălcat legea „în litera, dar nu şi în spiritul ei”, motiv pentru care va contesta în instanţă amenda aplicată de Garda de Mediu.

În replică, reprezentanţii Gărzii de Mediu au declarat că activitatea spitalului se desfăşoară în baza unui act de reglementare în care sunt prevăzute o serie de condiţii, printre care şi „obligaţia solicitării şi obţinerii acordului de mediu în cazul vreunei modificări substanţiale la gospodăria de combustibil lichid (repunere în funcţiune, dezafectare, sau alte lucrări la rezervoarele subterane)”.

Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Róbert, a declarat pentru Agerpres că obligaţia din actul de reglementare „a fost prevăzută tocmai din considerentul că acele rezervoare de combustibil nu au fost utilizate timp îndelungat şi nu se cunoştea impactul produs asupra solului în zona rezervoarelor din perioada când acestea erau în exploatare, existând suspiciunea unei poluări istorice”. De asemenea, autorităţile de mediu trebuiau să fie sigure că eventuala dezafectare a rezervoarelor se realizează în condiţii de siguranţă pentru mediu şi populaţie şi deşeurile rezultate sunt gestionate corespunzător.

„Deşeurile de produse petroliere sunt deşeuri periculoase motiv pentru care rezervoarele trebuie manipulate în condiţii de siguranţă, fără afectarea factorilor de mediu, în baza unui act de reglementare”, a mai spus Szep Róbert.

Potrivit legii, nesolicitarea şi neobţinerea avizelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 la 60.000 de lei.
În timpul controlului efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, conducerea Spitalului Judeţean Harghita a fost, de asemenea, sancţionată cu avertisment pentru „nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu cu privire la frecvenţa monitorizării calităţii factorilor de mediu şi numărul indicatorilor monitorizaţi”. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.