Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea-Ciuc funcţionează deja sistemul de distribuţie pe orizontală | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În Miercurea-Ciuc funcţionează deja sistemul de distribuţie pe orizontală
În Miercurea-Ciuc funcţionează deja sistemul de distribuţie pe orizontală

În Miercurea-Ciuc funcţionează deja sistemul de distribuţie pe orizontală

Noutate în sistemul de distribuţie a energiei termice

După numai patru săptămâni, vineri, 26 decembrie 2014 – a avut loc între Primăria Miercurea-Ciuc şi SC GOSCOM SA primirea-predarea lucrării de distribuire a agentului termic pe orizontală în blocul aparţinând Primăriei, situat pe B-dul Timişoarei. Deja în cele 8 apartamente noul sistem este funcţional, distribuţia pe orizontală însemnând că fiecare apartament este racordat la conducta principală din casa scării, fără vreo legătură cu vecinii – de jos, de sus, de-alături – fiecare apartament având deasupra uşii de la intrare în apartament un aparat de măsură de ultimă generaţie, aparat pe care fiecare îl poate regla după bunul plac, să-i fie mai cald sau mai puţin cald, evident după posibilităţile financiare ale fiecăruia şi tot evident, fiecare va plăti atât cât consumă.

„Prin acest sistem nou – spunea d-na Fekete Ana, directorul executiv al SC GOSCOM SA Miercurea-Ciuc – vrem să oferim o nouă posibilitate consumatorilor noştri. Propunerea noastră constă în faptul că toate cheltuielile pentru lucrările din casa scărilor le va suporta societatea noastră, proprietarii de apartamente urmând să plătească doar cheltuielile pentru conductele care trec prin apartament şi, desigur, aparatul de măsură. Aceste cheltuieli înseamnă pentru un apartament cu două camere 1.400 lei, iar pentru un apartament cu trei camere – 1.700 lei, la care se adaugă 800 de lei costul aparatului modern de măsură a consumului. Pentru apartamentele în care funcţionează deja centrale termice de apartament şi unde reţeaua interioară există deja aceasta este în totalitate compatibilă cu sistemul de distribuţie a energiei termice pe orizontală, prin urmare, cei care ar renunţa la centrala termică proprie pentru a se racorda la sistemul centralizat vor putea face acest lucru cu o cheltuială minimă. Desigur, pentru ca societatea GOSCOM să realizeze sistemul de distribuţie pe orizontală – partea referitoare la casa scărilor – este nevoie de acordul asociaţiei de proprietari”.

În ceea ce priveşte modalitatea de plată – după cum s-a spus – conform legii în vigoare, GOSCOM va încheia contract cu asociaţiile de proprietari, dar la fiecare contract se va ataşa o convenţie semnată de fiecare proprietar de apartament. Facturarea se va face către asociaţie, iar repartizarea se va face în baza convenţiei, înţelegându-se prin aceasta că fiecare proprietar de apartament va plăti consumul înregistrat de aparatul propriu de măsură.

La întrebarea dacă nu se va întâmpla ceea ce se întâmplă cu consumul de apă, anume că nu se ţine seamă de consumul măsurat de aparatele din apartament şi se facturează ceea ce înregistrează gigacalorimetrul de la intrarea în bloc, directorul executiv a răspuns printr-un nu hotărât, pentru că aparatele de măsură sunt foarte performante, de ultimă generaţie şi foarte precise.

Cele relatate mai sus se referă doar la un experiment, care pare a fi extraordinar de bun, de convenabil pentru toată lumea. Pentru cei care până acum încă nu şi-au montat centrală de apartament pentru că îi va costa doar 1.400+800 lei, respectiv 1.700+800 lei şi nu 6-7.000 lei, iar pentru cei care şi-au montat deja centrale de apartament îi va costa doar 800 de lei plus cheltuielile de racordare. Doamna Fekete a mai precizat că va organiza întâlniri cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari pe această temă, având desigur acordul Consiliului local municipal, şi acolo unde vor fi solicitări ferme cu acordul tuturor locatarilor care sunt racordaţi la sistemul centralizat, echipa GOSCOM are tot ce-i trebuie pentru a porni lucrul. Şi pentru că am amintit de echipa GOSCOM, trebuie să spun că am văzut o execuţie ireproşabilă a lucrărilor din blocul de pe Timişoarei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.