Ce sume de bani au fost atrase în judeţul Harghita prin PNDR 2014-2020 şi perioada de tranziţie 2021-2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ce sume de bani au fost atrase în judeţul Harghita prin PNDR 2014-2020 şi perioada de tranziţie 2021-2023
Ce sume de bani au fost atrase în judeţul Harghita prin PNDR 2014-2020 şi perioada de tranziţie 2021-2023

Ce sume de bani au fost atrase în judeţul Harghita prin PNDR 2014-2020 şi perioada de tranziţie 2021-2023

  • Harghita este pe locul I în Regiunea Centru ca sumă contractată din fonduri europene prin acest program şi pe locul III ca număr de proiecte contractate
  • Interviu cu directorul OJFIR Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb (1)

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se apropie de final, chiar dacă perioada de implementare în cazul anumitor proiecte a fost prelungită. De asemenea, mai multe sesiuni de depunere a dosarelor de finanţare sunt deschise în cadrul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, noua perioadă de finanţare cu fonduri europene destinate dezvoltării rurale.

În acest context, în cadrul unui interviu cu directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb, am discutat despre cum s-a încheiat perioada de finanţare 2014-2020 şi perioada de tranziţie 2021-2023, dar şi despre noutăţile cuprinse în PNS 2023-2027.

În cele ce urmează, în prima parte a interviului, vom vedea câte proiecte au fost contractate în perioada de finanţare 2014-2020 şi cea de tranziţie 2021-2023 şi ce valoare au ele, care sunt zonele cu cele mai multe astfel de cereri de finanţare depuse şi care sunt cu cele mai puţine, pentru câte proiecte s-a solicitat aprobarea prelungirii duratei de execuţie în vederea finalizării acestora etc.

Cum s-a încheiat pentru OJFIR Harghita perioada de finanţare 2014-2020 şi perioada de tranziţie 2021-2023 din punct de vedere al atragerii fondurilor în judeţ? Câte proiecte s-au accesat în această perioadă şi care este valoarea totală a acestora?

– În ceea ce priveşte atragerea de fonduri externe nerambursabile acordate prin submăsurile Programului PNDR 2014-2020, inclusiv în perioada de tranziţie 2021-2023, în judeţul Harghita au fost depuse în vederea finanţării un număr de 1.114 de proiecte în valoare de aproximativ 271,609 milioane euro, sume nerambursabile.

La ce nivel se situează judeţul Harghita din punct de vedere al numărului de proiecte şi al valorii plăţilor comparativ cu celelalte judeţe ale Regiunii Centru (Alba, Braşov, Covasna, Mureş şi Sibiu)?

– Din punct de vedere al numărului de proiecte, în urma analizelor putem afirma faptul că, până la această dată, judeţul Harghita se află pe locul III în Regiunea Centru cu un număr de 1.107 de proiecte contractate, iar ca valoare contractată de 183,699 milioane euro nerambursabil ne clasăm pe locul I în Regiunea 7 Centru.

Din punct de vedere al plăţilor efectuate, judeţul Harghita se află pe locul I în Regiunea 7 Centru cu o valoare a plăţilor efectuate până la sfârşitul anului financiar 2023 în sumă de 134,782 milioane euro. În perioada următoare, pentru proiectele aflate în derulare, mai avem un rest de plată de aproximativ 48,917 milioane euro. Precizăm faptul că în această perioadă am îndeplinit target-ul anual stabilit.

Care sunt zonele din judeţ cu cele mai multe proiecte? Care sunt localităţile care pot fi luate drept exemplu din punct de vedere al numărului de proiecte depuse?

– Făcând o analiză comparativă a numărului de proiecte depuse pe zonele judeţului, vă putem informa asupra faptul că în zona Miercurea-Ciuc a existat cel mai mare interes în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene. În această zonă au fost depuse cel mai mare număr de proiecte, şi anume 449 de proiecte, urmată de zona Odorheiu Secuiesc cu 364 proiecte depuse, zona Gheorgheni cu 178 de proiecte depuse şi zonele Cristuru Secuiesc şi Topliţa cu câte 62, respectiv 61 de proiecte depuse.

În ceea ce priveşte numărul de proiecte depuse pe localităţi, liderul judeţului este comuna Zetea cu 47 de proiecte depuse, urmată de comuna Joseni cu 35 de proiecte depuse şi comunele Frumoasa şi Suseni cu câte 34 de proiecte depuse fiecare.

Care sunt localităţile din judeţ cu cele mai puţine proiecte? Există localităţi fără proiecte? Dacă da, care sunt acestea?

– Analizând numărul de proiecte depuse pe localităţi, am constatat faptul că cele mai puţine proiecte depuse, în funcţie de zonele de influenţă a judeţului, sunt în următoarele localităţi: Bălan şi Băile Tuşnad, Gheorgheni, Topliţa şi Borsec, Ocland, Vlăhiţa, Cristuru Secuiesc şi Săcel.

Nu există localităţi la nivelul judeţului Harghita fără a avea înregistrate proiecte depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Câte proiecte din judeţ aflate în derulare vor avea perioada de execuţie prelungită ca urmare a îndeplinirii condiţiei de a avea un stadiu de implementare de minimum 30% până la 31 octombrie 2023? Câte astfel de proiecte sunt ale autorităţilor publice? Care este valoarea totală a acestor contractate de finanţare?

– La nivelul judeţului există 26 de proiecte care au avut o demarare mai lentă şi un stadiu de implementare de minimum 30% până la 31 octombrie 2023. Pentru aceste proiecte a fost solicitată aprobarea prelungirii duratei de execuţie în vederea finalizării acestora. Din cele 26 de proiecte, patru proiecte sunt în implementarea persoanelor juridice-beneficiari privaţi şi 22 de proiecte sunt în implementarea autorităţilor publice locale. Valoarea nerambursabilă a proiectelor aflate în implementarea comunelor şi asociaţiilor din Harghita este de aproximativ 18,852 milioane euro.

Câte proiecte din judeţ nu au şanse de finalizare şi cărora li s-a reziliat contractul de finanţare?

– Nu avem astfel de cazuri în judeţul Harghita. Atât la nivelul OJFIR Harghita, cât şi la nivel CRFIR 7 Centru Alba Iulia se realizează bilunar monitorizarea proiectelor din portofoliul fiecărei entităţi aflate în implementare şi se depun toate diligenţele pentru găsirea soluţiilor optime privind soluţionarea problemelor apărute în implementarea acestora, în vederea finalizării cu succes a proiectelor depuse.

(În partea a doua a interviului vom detalia noutăţile în perioada de finanţare 2023-2027, dar şi care se preconizează a fi principalele probleme care vor afecta beneficiarii)

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.