Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa:Peste 400 de oameni au fost la conferinţa intitulată Astăzi, doar oameni! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate »
Topliţa:
Peste 400 de oameni au fost la conferinţa intitulată Astăzi, doar oameni!
<h5><i>Topliţa:</i></h5>Peste 400 de oameni au fost la conferinţa intitulată <i>Astăzi, doar oameni!</i>

Topliţa:
Peste 400 de oameni au fost la conferinţa intitulată Astăzi, doar oameni!

La sfârşitul săptămânii trecute, municipiul de pe Mureşul Superior a fost gazda celei de-a doua conferinţe organizată cu scopul ca lumea să conştientizeze problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. În organizarea Asociaţiei Părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa, evenimentul a adunat în acelaşi loc oameni simpli, oameni care se confruntă cu probleme, precum şi invitaţi speciali, care au poveşti în spate sau care sunt implicaţi în acţiuni caritabile.

Conferinţa, prezentată de cunoscutul epigramist Gheorghe Filip, a debutat cu un moment al poetului Ionel Simota.

Mesajul episcopului Andrei al Covasnei şi Harghitei a fost transmis de doi preoţi consilieri – Laurenţiu-Gabriel Panciu şi Cristian Cristinoi. Cuvântul transmis de PS Andrei s-a intitulat Hristos, doctorul ne aduce mângâiere şi spicuim din el:

„În primul său cuvânt pastoral pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, primul patriarh al României, născut şi crescut în această frumoasă vatră a spiritualităţii topliţene, dr. Miron Cristea, avea să puncteze un lucru care era menit să şteargă lacrima din ochii tuturor generaţiilor care-l vor citi. Acesta e în felul următor: astăzi, toată lumea doreşte bogăţia şi dispreţuieşte sărăcia. Sărăcia, pentru Mântuitorul, nu a fost nicidecum o piedică de la împlinirea misiunii lui. Iară noi, acum, parafrazându-l, vă spunem: dacă pentru Dumnezeu nici măcar firul de păr din capetele noastre nu mişcă fără ştirea Lui, credeţi frăţiile voastre că Dumnezeu nu cunoaşte până şi străfundul inimilor? Oare credeţi că este ori a fost vreodată fără purtare de grijă ori fără ştirea asupra unui dintre noi? Permiteţi-mi să vă răspund: nu!

(…) Nu uitaţi că Astăzi, doar oameni! nu este despre inşi şi tipologii, ci despre om ca zidirea lui Dumnezeu, este despre nădejde, este despre egalitate şi conştientizarea existenţei problemelor persoanelor care se luptă cu diferite dizabilităţi. Dar nu uitaţi: Dumnezeu le-a ales pe cele neputincioase şi mici pentru a-şi arăta puterea sa”.

Pentru că se apropie luna sărbătorilor de iarnă, Diana Chiciu, din Miercurea-Ciuc, şi Marian Bora, din Bistriţa, au dus cu ei câteva colinde.

Mihai Morar, ambasador al Hope and Homes for Children, invitatul special al conferinţei

Prezentator de televiziune şi de radio, redactor, DJ, scriitor, realizatorul podcastului „Fain şi Simplu”, implicat şi în problemele sociale, ambasador Hope and Homes for Children, invitatul principal al conferinţei a fost Mihai Morar.

După o scurtă introducere, acesta a purtat un dialog cu un tânăr cu dizabilităţi care a arătat că putem reuşi cu toţii, indiferent de greutăţi.

Tudor-Ionuţ Grama este originar din judeţul Neamţ. S-a născut prematur, la 25 de săptămâni, şi din această cauză a dobândit dizabilitatea pe care o are: tetrapareză spastiscă. Spunea că cele mai mari încurajări de-a lungul vieţii le-a primit de la familie şi din partea unor prieteni care i-au fost mereu alături, care i-au arătat că contează ca persoană, că nu e invizibil, că sunt persoane care îl apreciază şi că e important pentru cineva.

Alături de acest sprijin a avut parte şi de experienţe negative, dar cu timpul a învăţat să ia lucrurile ca atare şi a învăţat că nici el nu poate să împace pe toată lumea, dar nici toată lumea să-l placă sau să-l aprecieze. A încercat, pas cu pas, să fie cât mai agreabil şi o persoană cât mai bună. Şi a mai spus ceva important: e convins că persoanele nu au făcut-o din răutate, ci din lipsa de experienţă pentru că nu în fiecare zi te întâlneşti cu o persoană cu dizabilităţi şi poate nu toată ştie cum să reacţioneze.

Într-un final a reuşit, anul acesta fiind şef de promoţie al Facultăţii de Matematică şi Informatică, specializarea Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

După dialogul purtat cu Tudor-Ionuţ Grama, Mihai Morar a preluat rolul de speaker, după care a răspuns întrebărilor adresate de către public. Au fost întrebări adresate direct la microfon ori prin intermediul bileţelelor.

Oamenii au nevoie de întâlniri unde să nu se vorbească despre politică, răutăţi şi să se creeze o stare de bine

„La conferinţă – ne spunea Mihăiţă Zaiţ, preşedintele Asociaţiei Părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa – am preferat să nu dau nume, pentru că având moto-ul Astăzi, doar oameni!, am considerat că toţi suntem egali şi suntem doar în calitatea noastră de oameni. Dar, aş vrea să remarc că am avut parte şi de oficialităţi – a fost prezent dl subprefect Marius Ţepeluş, consilierii judeţeni Teodor Dobrean, Costin Hîrlav, Izsák Alina, Alexandru Vaidoş şi dr. Lucian Conţiu, au fost şi cei doi preşedinţi ai filialelor locale a partidelor de guvernământ, Romeo-Focşa Ţepeş şi Sebastian Buzilă, şi, bineînţeles, profesori, directori de şcoli din zonă, preoţi din Topliţa”.

Alături au fost şi cei peste 40 de sponsori locali ai asociaţiei. De altfel, toate numele lor sunt trecute pe pagina de Facebook a asociaţiei, sponsorii principali au fost Bilbor Chalet şi Strindberg.

Neavând experienţă în organizare, mai preciza Mihăiţă Zaiţ, un aport important în buna desfăşurare a evenimentului l-a avut chiar fiul său, Mihai Gabriel, care este student în anul IV la Medicină şi care a realizat partea de visual media. Un aport important în organizarea evenimentului l-a avut şi Marcela Antal, fosta directoare a Casei de Cultură Topliţa.

Alături au fost şi voluntarii de la Liceul „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa.

„Un lucru extraordinar de important pe care nu vreau să-l ratez: nu avem noi personal niciun merit; meritul este al comunităţii, al sponsorilor, doar am pus faţă în faţă invitaţii, cu sponsorii, cu comunitatea şi a ieşit, zic eu, bine. A fost lanţul normal şi logic al desfăşurării conferinţei”, spunea preşedintele Asociaţiei Părinţilor copiilor cu dizabilităţi.

L-am întrebat pe Mihăiţă Zaiţ care sunt concluziile după seara de sâmbătă.

Prima este că „obiectivul pe care ni l-am propus anul trecut se poate îndeplini, pentru că avem o comunitate mai unită decât credeam. Mulţi oameni au sărit în ajutorul nostru – atât sponsori, cât şi persoane fizice care ne-au oferit donaţii din puţinul lor; nu contează suma, contează că sunt daţi cu drag şi ştiu că în situaţia asta vom reuşi să ne îndeplinim obiectivul, acela de a construi un centru de socializare. Dar am plusat anul acesta şi dorim şi o componentă de recuperare, pe termen mediu, pentru că nevoia de recuperare este extraordinar de mare în zonă. Şi (sâmbătă – n.r.) seara concluzia a fost că graniţa dintre normalitate şi dizabilitate este foarte mică, că oricine, oricare dintre noi poate să facă un accident vascular şi are nevoie de reabilitare şi nu are unde să facă; sunt persoane care nu-şi permit să meargă în centre specializate.

A doua concluzie este că oamenii au nevoie de întâlniri unde să nu se vorbească despre politică, răutăţi şi să se creeze o stare de bine, o stare unde pot râde sau pot plânge fără ca nimeni să-i condamne. Dovada este că, la fel ca anul trecut, am avut sală plină şi anul acesta. Nu e puţin lucru, am adunat undeva la 420-430 de persoane şi acest lucru ne mulţumeşte”, ne spunea Mihăiţă Zaiţ.

Centru de zi pentru persoanele cu handicap

Obiectivul principal al Asociaţiei Părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa este construirea unui centru de zi pentru persoanele cu handicap.

În cadrul unei discuţii avute înainte de eveniment, preşedintele asociaţiei ne spunea că în municipiu există o grupă specială pentru copii cu dizabilităţi, în aceasta fiind cuprinşi 23 de copii. Însă, după ce termină şcoala, aceştia nu mai au unde să socializeze. „Nevoia de socializare o au şi ei ca orice altă persoană. Atunci am spus ok, dacă am căutat ajutor pe la instituţiile statului şi nu am găsit nicio modalitate mai rapidă de a se întâmpla aşa ceva, am hotărât să facem noi lucrul acesta”, preciza preşedintele asociaţiei. Şi aşa a apărut ideea construirii acestui centru.

Acesta nu va fi destinat doar oamenilor din municipiu, la el urmând a avea acces şi cei din comunele învecinate. De altfel, asociaţia a organizat şi până acum diferite acţiuni pentru copiii care sunt înscrişi în grupa specială – cadouri, excursii – fără a ţine cont dacă sunt sau nu din Topliţa, dacă sunt sau nu înscrişi în organizaţie.

În prezent, asociaţia este în stadiul de a căuta bani pentru realizarea centrului. După conferinţa de anul trecut, când invitat a fost părintele Constantin Necula, mulţi sponsori s-au îndreptat spre acţiune, până în prezent fiind strânşi aproximativ 23.000 de euro. În acelaşi timp, Parohia Ortodoxă din Topliţa a oferit un teren, iar după ce acesta va intra în posesia asociaţiei se va încerca şi accesarea unor fonduri europene.

Mihăiţă Zaiţ ne mai spunea că în Topliţa sunt în jur de 500 de persoane cu dizabilităţi, aici fiind incluse şi cele cu gradul II sau III. Iar centrul care se doreşte să se construiască va fi un loc unde s-ar simţi în largul lor, unde n-ar râde nimeni de ei, unde ar putea să socializeze.

LIVIU C.

Impresii din public

După eveniment, Cosmina Oltean a luat două impresii din public.

„Topliţa are nevoie de un centru de zi pentru copiii cu dizabilităţi. «Asociaţia Părinţilor copiilor cu dizabilităţi din Topliţa», susţinută de comunitate, are puterea de a transforma un vis în realitate. Evenimentul a fost un exemplu de empatie, solidaritate şi implicare” – Elena Mîndru, inspector școlar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

„Scopul evenimentului a fost acela de conştientizare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Câteva gânduri rămase după participarea la eveniment sunt: graniţa dintre normalitate şi dizabilitate e mult mai redusă decât credem; smerenia şi bunătatea unesc oameni, destine şi vieţi; puterea lui împreună e valoroasă prin fapte şi mai ales prin acţiune” – prof. Victoriţa Croitor (Liceul „O.C. Tăslăuanu” Topliţa).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.