Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cartofi mai puţini în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cartofi mai puţini în acest an
Cartofi mai puţini în acest an

Cartofi mai puţini în acest an

  • Producţia medie este sub aşteptările producătorilor, cu 30-40% mai mică decât anul trecut, din cauza condiţiilor meteorologice neprielnice

Cartoful, cultura cea mai profitabilă în condiţiile pedo-climatice ale judeţului Harghita, este recoltat în proporţie de 50%.

După experienţa căpătată anul trecut, când forţa de muncă manuală a lipsit, dar şi din cauza pandemiei COVID-19, majoritatea producătorilor s-a orientat către recoltatul mecanizat. Mai ales că în ultimii ani au apărut maşini complexe de recoltare, care asigură inclusiv o foarte bună separare a tuberculilor de resturile vegetale şi de pământ.

„Chiar şi micii producători şi-au luat câte o combină sau alte maşini de recoltat, ca să acopere lipsa forţei de muncă manuală, care se găseşte acum foarte greu. Mulţi nu acceptă să lucreze nici pentru 120 de lei pe zi şi în aceste condiţii, producătorii s-au adaptat. Mai sunt, însă şi producători care apelează la forţa de muncă manuală locală, dar nu prea mulţi”, a declarat Romfeld Zsolt, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita.

Producţia medie este sub aşteptările producătorilor, cu 30-40% mai mică decât anul trecut, diminuată de capriciile vremii: ploioasă din abundenţă la începutul verii, toridă şi extrem de secetoasă din iulie-august.

„Nu putem să ne mândrim prea mult cu producţia medie obţinută în acest an. Avem în jur de 21 de tone la hectar (t/ha), cu 3-4 tone mai mică decât anul trecut, dar există şi unii producători care au reuşit să atingă vârful de peste 40 de t/ha, în Ciucul de Jos, chiar şi în zona Gheorgheni. Acolo unde condiţiile meteo şi tehnologia s-au întrunit, producătorii au reuşit să obţină o producţie destul de bună”, a precizat directorul DAJ Harghita.

Potrivit sursei citate, la cartofii pentru industrializare (pentru chipsuri) s-a înregistrat o producţie mai mică, de 20-21 de tone la hectar, în vreme ce producţia de cartofi destinară consumului este mai mare, în medie de 28 de tone la hectar.

„Trebuie avut, însă, în vedere, faptul că la cartoful pentru industrializare piaţa este una sigură, spre deosebire de cea pentru cartoful de consum”, a menţionat directorul Romfeld Zsolt.

Vitos Ladislau, producător de cartofi din zona Cozmeni, a reuşit să obţină o producţie „acceptabilă”, media situându-se între 25-28 de tone la hectar, dar are şi parcele de pe care a scos 40 de tone de cartofi la hectar.

„Şase săptămâni nu a plouat nici un strop, a fost căldură mare şi secetă exact atunci când cartoful avea cea mai mare nevoie de apă. Acolo unde terenul a fost mai umed, am reuşit să scoatem producţii mari, în rest medii. Acum aşteptăm cumpărătorii”, ne spune dl Vitos.

În prezent preţul unui kilogram de cartofi pentru consum variază între un leu şi 1,20 lei la producători, dar încă nu s-a stabilizat. Oricum, este un progres faţă de primăvara acestui an, când costul unui kilogram de cartofi era de 40-50 de bani.

Sunt însă şi cultivatori de cartofi care, pe lângă băltirile cauzate de ploile abundente şi seceta aprigă ce le-a urmat, s-au confruntat şi cu alte neajunsuri: pagube semnificative produse de cervide, în special în zona Gheorgheni, pe lunca Mureşului, unde anul acesta s-au depus cereri de despăgubire pentru o suprafaţă afectată de 20-30 de hectare de teren cultivat cu cartofi.

D.MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.