Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centru de Senologie inaugurat la Spitalul Județean de Urgență | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Centru de Senologie inaugurat la Spitalul Județean de Urgență
Centru de Senologie inaugurat la Spitalul Județean de Urgență

Centru de Senologie inaugurat la Spitalul Județean de Urgență

  • Dotat cu aparatură ultraperformantă, centrul de diagnosticare, prevenție și tratare specializat în patologia mamară de la Miercurea Ciuc este unic în regiune

Situat la etajul întâi al Policlinicii, modernul Centru de Senologie inaugurat miercuri redefinește experiența fiecărei femei în privința examinării și patologiei sânului. Iar mamograful de înaltă performanță și personalul medical specializat garantează un diagnostic precis.

„Preocuparea noastră permanentă este să lărgim paleta serviciilor medicale. Ne dorim ca ele să fie de înaltă calitate și să fie accesibile tuturor celor care au nevoie de ele. Centrul de senologie este unic în regiune, am reușit să achiziționăm un mamograf  ultramodern, în valoare de 1,7 milioane de lei, avem aici și un ecograf, cel mai performant din Spitalul Județean de Urgență, care valorează 600.000 de lei și tot aici se pot face și biopsii, la indicațiile medicului specialist, în urma rezultatelor examinărilor radiologice și imagistice”, a arătat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc.

Aparatura a fost achiziționată cu fonduri de la bugetul de stat și cu contribuția Consiliului Județean Harghita.

Centrul de Senologie al SJU va fi deservit de cei mai buni specialiști din Miercurea Ciuc și de două cadre universitare, medici primari specialiști în Radiologie și imagistică medicală din Târgu Mureș.

„Aici reușim să oferim pacientelor noastre servicii medicale complete, la cele mai înalte standarde, cu cele mai moderne metode de diagnostic și o echipă experimentată de medici specialiști”, a adăugat dr. Konrád Judit.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, medic primar radiolog și coordonatorul Laboratorului de Radiologie și imagistică al SJU, a precizat că mamograful de care dispune Centrul de Senologie de la Miercurea Ciuc pune în practică mamografia 3D, cea mai nouă și avansată metodă de examinare a sânilor, care depistează și caracterizează cu mai mare acuratețe formațiunile benigne sau maligne, scăzând gradul de incertitudine diagnostică.

„Acest aparat este prezent în spitalele militare: Spitalul Militar Brașov, în Spitalul Militar București, dar și în spitalele din Suceava, Oradea și Cluj. Este într-adevăr performant, pentru că face mai mult decât o simplă mamografie. În primul rând, face o imagine radiografică simplă a sânului, dar nu doar atât, brațul rotativ va face partea de tomosinteză, un plus al examinării mamografice simple; de la o imagine simplă față-spate, practic acest braț se va roti, îți face o imagine multiplanară, luând din mai multe unghiuri aceeași leziune, ca să ți-o reproducă în format 3D, ceea ce aduce o siguranță în plus în diagnostic”, a explicat dr. Burszán-Barabás Andrei.

Potrivit coordonatorului Laboratorului de Radiologie și imagistică al spitalului județean, în viitor acest aparat va putea efectua și stereotaxie.

„Stereotaxie se face în România doar la Centrul de Senologie de la Cluj și la cel din București. (…) Stereotaxia este un device robotizat total, care va puncționa microcalcificări și le va aspria într-un mediu steril, total automatizat, le va duce într-un container, care va ajunge la Anatomopatologie, unde va fi pus diagnosticul. Practic, se poate face «single aspiration tumor», asta înseamnă că pacienta nu trebuie să mai facă examinări suplimentare, să i se facă internare la Chirurgie, unde să fie supusă unei excizii chirurgicale. Practic, microcalcificările, leziunile microcalcificate, micronodulare, care sunt vizibile doar pe mamografia digitală (…) pot fi aspirate într-o singură ședință, minim invazivă, pacientul mergând acasă și scăpând de cancer. Din punctul meu de vedere este un mare pas înainte”, a continuat medic primar radiolog.

Dr. Hompoth Gyӧrgy, șeful secției Obstetrică-Ginecologie a spitalului județean, a subliniat importanța apariției programului de screening al tumorilor mamare, o activitate care a lipsit până acum în zonă, în condițiile în care cancerul de sân se situează pe primul loc în patologia oncologică la femei.

„Este foarte important momentul diagnosticului: dacă se face diagnosticul când avem o tumoră clinică, o tumoră palpabilă, care se poate deja evidenția clinic și este simțită de pacientă, șansele de vindecare sunt destul de slabe; însă dacă se depistează când nu avem încă semne clinice – și aici se vădește importanța examinării regulate, adică a screeningului tumorilor de sân – atunci șansele de vindecare și de supraviețuire sunt mult mai bune, undeva peste 80%”, a afirmat medicul primar Hompoth Gyӧrgy.

În context, specialistul a recomandat examinarea mamografică tuturor femeilor și în special celor care au împlinit și depășit vârsta de 50 de ani „o dată la doi ani”, iar celor care au antecedente și elemente de risc genetice în familie screening precoce, începând de la vârsta de 40 de ani.

La rândul său, dr. Csató László-Szilárd, medic specialist oncolog, a subliniat rolul deosebit de important al screeningului mamar în depistarea cancerului de sân, scurtarea perioadei cuprinsă între apariția, diagnosticarea tumorii și inițierea tratamentului de specialitate fiind esențială. 

„Totul, depinde de cât timp pierde pacienta: cu cât ajunge mai repede la Oncologie, noi putem iniția tratamentul și, sigur, supraviețuirea și scăparea de această boală este mai mare. În Oncologie, totul depinde de stadiul bolii. (…) Incidența (cancerului mamar – n.a.) este clar în creștere, fără discuție, avem și noi în Miercurea Ciuc paciente de 20 de ani, pe care le tratăm. Anual vin la noi cu acest diagnostic cam 100-150 de cazuri noi din județ. Din păcate, femeia se prezintă la medic târziu, cu cancere avansate, metastatice”, a menționat dr. Csató László-Szilárd.

Prezent la inaugurarea centrului de diagnosticare, prevenție și tratare specializat în patologia mamară, deputatul UDMR Hajdu Gábor a remarcat dezvoltarea spitalului județean în ultimul deceniu și succesele înregistrate „de la o lună la alta”, în privința acoperirii și asigurării serviciilor medicale la standarde din ce în ce mai înalte, grație colaborării interinstituționale.

Președintele Consiliului Județean Harghita a mulțumit echipei manageriale a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc pentru eforturile de a asigura servicii medicale complexe și de calitate, contribuind astfel la satisfacerea nevoii de sănătate a populației județului și a zonei, astfel încât nici un locuitor să nu fie nevoit să plece din județ, pentru a se trata.

„Mă uit în spatele meu și văd medici tineri, mai tineri decât mine și consider că Sănătatea în Harghita este pe mâini bune”, a conchis șeful administrației publice județene, Borboly Csaba.

Examinarea pacientelor în Centrul de Senologie al spitalului județean se efectuează în sistem ambulatoriu, de internare de zi, gratuit pe baza biletului de trimetere pentru cei asigurați, dar și contra cost.

Pentru mamografie, biletele de trimitere se pot solicita de la medicii de familie

sau de la medicii specialiști (medic obstetrică-ginecologie, medic chirurg).

Persoanele care doresc să efectueze screeningul contra cost trebuie să aducă o scrisoare medicală de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Prețul mamografiei este de 60 de lei pentru un sân și de 120 de lei pentru ambii; costul tomosintezei este cuprins între 70 de lei și 280 de lei, iar tariful pentru o ecografie mamară  este stabilit la 200 de lei.

Programările se pot face zilnic, în intervalul orar 08:00 – 14:00, la numărul de telefon: 0732/50.07.72.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.