Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împăduriri din această primăvară a ajuns la final pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împăduriri din această primăvară a ajuns la final pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita
Campania de împăduriri din această primăvară a ajuns la final pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri din această primăvară a ajuns la final pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

O suprafaţă de peste 280 de hectare a fost împădurită de Direcţia Silvică (DS) Harghita în campania din această primăvară, atât prin plantări, cât şi prin regenerări naturale.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că începutul campaniei a fost întârziat datorită condiţiilor meteo. Iar ulterior a fost „o perioadă de plantare inadecvată şi neprielnică, pentru că toţi silvicultorii ştiu că plantaţiile cele mai reuşite se constituie atunci când se plantează puieţii în mustul zăpezii”. Însă, a spus ing. Mutică, după săptămâni întregi în care temperaturile au fost ridicate şi nu au fost precipitaţii, la finalul campaniei condiţiile atmosferice s-au schimbat într-un regim de temperatură şi umiditate prielnic pentru puieţii deja plantaţi, fiind ajutaţi să intre în vegetaţie. „Cu ajutorul silvicultorilor, putem spune pe final (n.n. – campania s-a încheiat în această primăvară) că vom avea o reuşită foarte bună a campaniei de împăduriri din primăvara acestui an”, a spus directorul DS Harghita.

Conform sursei citate, instituţia şi-a propus să împădurească efectiv în teren 173 de hectare, din care 48 ha în fond forestier de stat şi 125 ha pe terenurile proprietarilor privaţi (primării, composesorate şi persoane fizice), administrate de direcţie. La final, în fondul forestier de stat s-au împădurit 50 de hectare, astfel că s-a depăşit cu 2 ha programarea iniţială. De asemenea, şi pe suprafeţele proprietarilor particulari s-a depăşit numărul de hectare împădurite stabilit la începutul campaniei.

În ceea ce priveşte regenerările naturale, în fondul forestier de stat s-a previzionat că 22 hectare vor fi redate circuitului silvic cu ajutorul însămânţării naturale, silvicultorii creând doar premisele prin programarea tăierilor şi curăţarea parchetelor. La final, au fost date în producţie 27 de ha, deci cu 5 ha mai mult. Pe suprafeţele aparţinând proprietarilor privaţi, dar administrate de DS Harghita, a fost regenerată natural o suprafaţă de 86 de hectare. „În final, putem spune că am depăşit cu aproximativ 9 hectare suprafeţele regenerate în această primăvară faţă de ceea ce ne-am propus”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit sursei citate, la fiecare din cele cinci ocoale silvice din cadrul Direcţiei Silvice Harghita au avut loc împăduriri. Astfel, la Ocolul Silvic (OS) Tulgheş, pe suprafeţele forestiere de stat s-au efectuat plantări pe 26 de hectare şi regenerări naturale pe 8 ha. Pe fondul fond forestier privat administrat de OS Tulgheş s-au plantat puieţi pe 23 ha, iar regenerările naturale au fost pe 14 ha. La OS Borsec s-au împădurit pe terenurile forestiere de stat 16 ha, iar un hectar a fost regenerat natural, iar pe suprafeţele administrate au fost constituite plantaţii pe 9 ha şi regenerări naturale pe 23 ha. La OS Topliţa, situaţia este următoarea: fond forestier de stat – 7 ha plantări şi 2 ha regenerări naturale; suprafeţe private administrate – plantări pe 46 ha şi 16 ha regenerări naturale; la OS Homorod: terenuri forestiere de stat – un hectar plantări şi 15 ha regenerări naturale; fond forestier privat – regenerări artificiale pe 14 ha şi naturale pe 13 ha; la Miercurea Ciuc: suprafeţe de stat – regenerări naturale şi artificiale pe câte un hectar; terenuri administrate – plantări pe 33 ha şi regenerări naturale pe 20 ha.

Numărul de puieţi folosiţi în această campanie a fost de 767.000. Stocul DS Harghita a fost de 1.164.000. Deci a existat un excedent de puieţi în acest an, mai ales din specia molid, din care s-a pus la dispoziţie şi altor direcţii silvice şi ocoale silvice private care au avut nevoie.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că excedentul de puieţi va fi folosit în anii următori, deoarece în 2017 au existat în judeţ doborâturi de vânt şi, cel mai probabil, vor fi suprafeţe mai mari de împădurit.

Alte lucrări executate în această campanie, pe lângă împăduriri integrale şi completări curente, au fost semănături în solarii pe 564 metri pătraţi. „Marea majoritate sunt semănături de molid în solarii cu sămânţă produsă de direcţia silvică. Cea mai importantă cantitate de sămânţă o recoltăm din conurile provenite din rezervaţiile de seminţe de la Ocolul Silvic Topliţa. (…) Aceste rezervaţii de seminţe din zona Topliţei sunt foarte bine cotate la nivel naţional. Sunt printre puţinele rezervaţii de seminţe incluse în catalogul naţional al rezervaţiilor de seminţe de molid”, a spus directorul DS Harghita, precizând că arboretele de molid rezultat din aceste seminţe sunt foarte valoroase, atât din punct de vedere al cantităţii de biomasă, cât şi al calităţii lemnului.

În legătură cu suprafeţele împădurite în această primăvară de Direcţia Silvică Harghita, ing. Cătălin Mutică a declarat că „nu este o cifră impresionantă”. „Cifra este destul de mică faţă de suprafeţele plantate în anii trecuţi. (…) Aceste suprafeţe în fiecare an sunt determinate după anumite calcule. Sunt suprafeţele care provin din exploatări ale produselor accidentale şi doborâturi de vânt şi cele care provin din tăierile curente. Şi întrucât s-au promovat foarte multe tratamente cu regenerări masive şi se vede că a crescut suprafaţa regenerată natural, atunci când se execută ultima tăiere pe o suprafaţă, pădurea nouă este deja regenerată natural. Astfel că se intervine foarte puţin cu puieţi produşi în pepiniere. Terenurile dezgolite apte pentru împăduriri provin din tăierile rase. Iar în ultima perioadă în zona noastră se intervine din ce în ce mai puţin cu tăieri rase. Se încearcă foarte mult tăieri care să asigure regenerări naturale. Pe de altă parte, retrocedările din ultima perioadă au diminuat suprafeţele pe care le administrăm. În momentul de faţă administrăm aproximativ 23.000 ha fond forestier de stat, deci normal că nu mai sunt aşa de multe suprafeţe apte pentru împăduriri”.

„Să sperăm că şi pe viitor suprafaţa de împădurit va rămâne cam aceeaşi. Practic, în suprafeţele administrate de către direcţia silvică este exclus să existe despăduriri care să creeze goluri pentru împăduriri prin tăieri ilegale, pentru că noi ne ocupăm în principal cu paza pădurii, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier”, a conchis directorul Direcţiei Silvice Harghita.

Pe lângă cele aproximativ 23.000 de hectare de fond forestier de stat, DS Harghita mai administrează aproximativ 65.700 ha terenuri forestiere private. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.