Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împădurire s-a încheiat pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împădurire s-a încheiat pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita
Campania de împădurire s-a încheiat pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împădurire s-a încheiat pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

  • Starea de urgenţă nu a afectat plantările de puieţi din acest an, acestea fiind efectuate în cea mai mare parte cu forţă de muncă locală
  • În total, împăduririle şi regenerările naturale s-au întins pe o suprafaţă de 363 hectare, în creştere faţă de anul trecut, când au fost regenerări pe 303 hectare

La sfârşitul săptămânii trecute, Direcţia Silvică (DS) Harghita a finalizat campania de împăduriri din acest an. Aproximativ 800.000 de puieţi au fost plantaţi pe o suprafaţă de 177 hectare atât în fondul forestier de stat, cât şi pe terenurile proprietarilor privaţi, dar care sunt în administrarea direcţiei silvice.

De asemenea, a fost regenerată natural o suprafaţă totală de 186 hectare fond forestier de stat şi al altor proprietari.

Astfel, în total, împăduririle şi regenerările naturale s-au întins pe o suprafaţă de 363 hectare, în creştere faţă de anul trecut, când au fost regenerări pe 303 hectare.

În judeţ, datorită climei depresionare, campania de împăduriri de primăvară a început în luna aprilie, mai târziu decât la direcţii silvice din alte zone ale ţării. Luna plantării arborilor, care este amintită în mod simbolic şi în Codul silvic, se desfăşoară, în mod normal, între 15 martie şi 15 aprilie.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în fondul forestier de stat au fost împădurite 21 hectare. Totodată, o suprafaţă de 18 ha a fost redată fondului forestier prin regenerări naturale. În total, în fondul forestier de stat s-a regenerat o suprafaţă de 39 de hectare.

În fondul forestier administrat de DS Harghita, aparţinând proprietarilor privaţi şi unităţilor administrativ-teritoriale, au fost efectuate regenerări pe o suprafaţă de 324 hectare. Regenerările naturale au acoperit 168 ha şi împăduririle integrale s-au întins pe 156 ha.

La acestea se adaugă completări curente efectuate în plantaţiile din anii anteriori pe 12 ha în fondul forestier de stat şi 18 ha în pădurile administrate de direcţie.

Ing. Cătălin Mutică şi-a exprimat speranţa că în această primăvară şi vară vor fi precipitaţii suficiente, astfel încât la inventarierea din toamnă să nu se constate foarte multe pierderi.

În campania din această primăvară, din cei aproximativ 800.000 de puieţi folosiţi de DS Harghita, cea mai mare parte au fost din specia molid, care sunt produşi în pepinierele proprii. În acest an au fost achiziţionaţi puieţi de larice şi paltin de munte de la pepinierele altor direcţii silvice din ţară.

Directorul direcţiei silvice a explicat că efectuarea acestor categorii de lucrări nu a întâmpinat probleme, ţinând cont de starea de urgenţă generată de SARS-CoV-2, iar în teren au fost implementate măsurile stabilite de autorităţi. „Am avut contracte încheiate cu prestatori (n.n. – pentru efectuarea plantărilor). Am dispus totuşi implementarea unor măsuri de lucru în teren astfel încât să se creeze o distanţare socială recomandată de autorităţi în această perioadă. S-au folosit măşti de protecţie, dezinfectanţi şi în cea mai mare parte s-a lucrat cu muncitori localnici, care nu au avut nevoie de condiţii de cazare şi de hrană temporare, care ar fi putut genera unele situaţii în contradicţie cu măsurile dispuse în această perioadă”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Situaţia pe cele cinci ocoale silvice

În continuare, vom vedea care este situaţia împăduririlor din această primăvară la cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita – Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea Ciuc.

La Ocolul Silvic (OS) Tulgheş, în fond forestier de stat a fost regenerată o suprafaţă de peste 15 hectare. Din acestea, regenerările naturale au fost efectuate pe 9 ha, iar împăduririle efective pe 6 ha.

În fond forestier administrat, suprafaţa regenerată a fost de 56,56 ha (regenerări naturale – 38,62 ha, împăduriri – 18,03 ha).

Astfel, în total, la acest ocol silvic au fost regenerate aproape 72 de hectare de fond forestier.

La OS Borsec, în fond forestier de stat a fost regenerată o suprafaţă de 1,50 ha. În fond forestier administrat, această suprafaţă a fost de 42,17 (regenerări naturale – 15,25 ha, împăduriri – 26,92 ha). În total au fost 43,67 de hectare redate fondului forestier.

La OS Topliţa, o suprafaţă de 15 ha a fost regenerată în pădurile statului (regenerări naturale – 7 ha, plantări – 8 ha).

În fondul forestier administrat a fost regenerată  o suprafaţă de 122,30 ha (regenerări naturale – 74,10 ha, împăduriri – 48,20 ha). În total, la OS Topliţa suprafaţa împădurită a fost 137,3 ha.

La OS Homorod, în fond forestier de stat a fost regenerat o suprafaţă de 1,51 ha, prin regenerări naturale. În fond forestier administrat au fost 38 ha regenerate (regenerări naturale – 31 ha, împăduriri – 7 ha). În total, pe suprafeţele administrate de OS Homorod au fost regenerate 39,5 ha.

La OS Miercurea Ciuc, în fond forestier de stat a fost regenerată o suprafaţă de 5,40 ha, prin împăduriri.

În pădurile administrate au fost regenerate 64,60 ha (9 hectare au fost regenerări naturale şi 55,60 ha au fost plantări de puieţi). În total, la OS Miercurea Ciuc, 70 de hectare au fost redate naturii.

∗∗∗

DS Harghita administrează mai puţin de 40% din fondul forestier al judeţului, restul fiind în paza ocoalelor silvice private. Astfel, Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 89.816 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din această suprafaţă totală, 22.863 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 66.953 hectare aparţin altor proprietari, dar sunt administrate de direcţia silvică. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.