Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împădurire din primăvară pe suprafeţele administrate de DS Harghita, finalizată | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împădurire din primăvară pe suprafeţele administrate de DS Harghita, finalizată
Campania de împădurire din primăvară pe suprafeţele administrate de DS Harghita, finalizată

Campania de împădurire din primăvară pe suprafeţele administrate de DS Harghita, finalizată

În total, o suprafaţă de 511 hectare de fond forestier a fost regenerată, cu două hectare mai mult decât era programat

Direcţia Silvică Harghita a încheiat campania de împădurire din primăvară, reuşind să regenereze atât artificial, prin împăduriri, cât şi natural un total de 511 hectare fond forestier, pe suprafeţele pe care le administrează. Din această suprafaţă, 124 de hectare au fost regenerate în fond forestier de stat, iar 387 ha în fond forestier al altor proprietari (unităţi administrativ-teritoriale, composesorate, persoane fizice), dar administrate de Direcţia Silvică.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat, săptămâna trecută, că împăduririle au fost finalizate la timp, iar programul de împădurire din acest an a fost depăşit cu două hectare în fond forestier de stat, deoarece a existat un excedent de puieţi şi o suprafaţă pregătită pentru plantat. Astfel, dacă iniţial era în program regenerarea unei suprafeţe de 509 hectare, la sfârşitul campaniei au fost 511 ha.

Din această suprafaţă, 286 hectare a reprezentat regenerări artificiale, adică plantări de puieţi: 72 ha în fond forestier de stat şi 214 ha la fond forestier administrat.

Pe lângă regenerările artificiale, cum sunt numite împăduririle, o suprafaţă forestieră de 225 hectare a fost regenerată natural, din care 51 ha în fond forestier de stat şi 174 în fond forestier administrat de DS Harghita. „Cum am mai spus şi cu alte ocazii, regenerările naturale sunt cele mai sănătoase regenerări. Pădurile rezultate din regenerările naturale sunt cele mai bune păduri şi este unul dintre obiectivele majore ale silvicultorului: creşterea suprafeţelor regenerate natural”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Situaţia împăduririlor pe cele cinci ocoale silvice din cadrul Direcţiei Silvice

Conform sursei citate, lucrări de împădurire au fost efectuate la toate cele cinci ocoale silvice. Astfel, la Ocolul Silvic (OS) Tulgheş, în total a fost regenerată o suprafaţă de peste 51 ha în fond forestier de stat (31 ha împăduriri şi 20 ha regenerări naturale) şi aproape 83 ha în fond forestier administrat (44,8 ha împăduriri şi 38,10 regenerări naturale).  

La OS Borsec, în fondul forestier de stat a fost regenerată o suprafaţă totală de 43 ha (31 ha împăduriri şi 12 ha regenerări naturale) şi 110 ha în fond forestier administrat (67,40 ha împăduriri şi 43 regenerări naturale).

La OS Topliţa au fost regenerate 10,20 ha în fond forestier de stat (4,60 ha împăduriri şi 5,60 ha regenerări naturale) şi 53 hectare în fond forestier administrat (41 ha împăduriri şi 12 ha regenerări naturale).

La OS Homorod, în total au fost regenerate 14 ha în fond forestier de stat (2 ha împăduriri şi 12 ha regenerări naturale) şi 73 ha în fond forestier administrat (13 ha împăduriri şi 60 ha regenerări naturale).

În fine, la OS Miercurea-Ciuc a fost regenerată o suprafaţă de 6 ha în fond forestier de stat (4 ha împăduriri şi 2 ha regenerări naturale) şi 67,50 hectare în fond forestier administrat (47,50 ha împăduriri şi 20 ha regenerări naturale).

Aproximativ 1.300.000 de puieţi folosiţi

Directorul DS Harghita a spus că „în spatele acestor cifre există foarte multe lucrări executate în solarii şi pepiniere”. „Concomitent cu aceste lucrări de împăduriri în teren deschis, noi continuăm munca de producere a viitorilor puieţi (…) iar parte din puieţii pe care i-am plantat în această campanie în teren au fost scoşi din pepinieră din loturile de puieţi semănaţi, repicaţi în anii anterior. (…) Practic, înainte de a intra în teren la împăduriri s-a lucrat foarte mult în pepiniere. S-au semănat în solarii 739 de metri pătraţi, în special cu molid, dar avem şi solarii în care am însămânţat cu sămânţă de larice sau chiar de pin. Am făcut şi trei ari de semănături în pepiniere şi repicaje, 167 ari tot în transferul puieţilor din solarii în câmp deschis”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Potrivit acestuia, în campania de împădurire din acest an au fost folosiţi aproximativ 1.300.000 puieţi, marea majoritate fiind puieţi de răşinoase, din speciile molid (în special) şi brad. De asemenea, în schema de împădurire au fost folosite în multe locuri şi puieţi din specia larice, care în amestec cu arboretele de molid, având o înrădăcinare mult mai profundă, reuşeşte să salveze de foarte multe ori arboretul întreg de la doborâturi de vânt.

Ing. Cătălin Mutică a spus că marea majoritate a puieţilor au fost produşi în pepinierele proprii. De asemenea, la nivelul DS Harghita a existat şi un excedent de puieţi din specia molid, o parte din el fiind folosit, iar o alta a fost vândută. Pe de altă parte, a existat un deficit de 70.000 de puieţi din speciile brad şi larice, care au fost achiziţionaţi de la alte direcţii silvice.

În afară de OS Tulgheş, la celelalte ocoale silvice s-a lucrat cu societăţi atestate în domeniu

Directorul Direcţiei Silvice şi-a exprimat bucuria că şi în acest an s-a reuşit finalizarea campaniei de împăduriri în bune condiţii, neexistând probleme cu intemperiile, nefiind înregistrate pagube imediat după plantări, „cum s-a mai întâmplat în alte părţi”. Acesta a precizat că, dacă va fi o vară liniştită din punct de vedere climatic, „la toamnă, când vom face inventarul puieţilor, vom avea confirmarea că plantaţiile sunt foarte bune”.

Ing. Cătălin Mutică a mai explicat că în afară de OS Tulgheş, la celelalte ocoale silvice din subordinea DS s-a lucrat cu societăţi comerciale atestate în domeniu, lucrările fiind licitate în sistemul de achiziţii publice. Acesta a precizat că, practic, personalul silvic s-a ocupat de controlul lucrărilor, punerea la dispoziţie a puieţilor şi tot ce înseamnă asistenţă silvică, iar partea de manoperă a fost suportată de societăţile contractante.

La OS Tulgheş, a spus şeful DS, datorită unei contestaţii formulate de unul dintre participanţii la licitaţie, nu s-a reuşit încheierea unui contract de achiziţie a lucrărilor şi atunci s-a lucrat cu muncitori sezonieri angajaţi de instituţie, conform legislaţiei în vigoare.

Un alt aspect evidenţiat a fost acela că şi în acest an s-a reuşit, la toate cele cinci ocoale silvice din subordinea direcţiei, încheierea unor parteneriate, în special cu instituţiile de învăţământ, în ideea promovării spiritului ecologic, a protecţiei mediului înconjurător şi importanţa gestionării durabile a pădurilor, a ecosistemelor forestiere în general. Potrivit sursei citate, în fiecare an, „copiii vin cu zâmbetul pe buze la aceste acţiuni şi chiar au un interes deosebit”, care rezultă din întrebările pe care le pun şi modul cum îşi închipuie ei viitorul lor într-un mediu curat.

∗∗∗

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de aproximativ 88.500 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.646 ha), ceea ce reprezintă mai puţin de 40% din terenurile forestiere din judeţ. Din totalul suprafeţelor administrate de DS, aproape 23.000 de hectare sunt proprietate publică a statului, iar aproximativ 65.500 ha aparţin altor proprietari. Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.