Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Camera de Conturi Harghita: La Topliţa, prejudiciu de peste 6,4 milioane de lei, în urma vânzării ilegale a 48 de hectare de teren cu suprafaţă forestieră | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Camera de Conturi Harghita: La Topliţa, prejudiciu de peste 6,4 milioane de lei, în urma vânzării ilegale a 48 de hectare de teren cu suprafaţă forestieră
Camera de Conturi Harghita: La Topliţa, prejudiciu de peste 6,4 milioane de lei, în urma vânzării ilegale a 48 de hectare de teren cu suprafaţă forestieră

Camera de Conturi Harghita: La Topliţa, prejudiciu de peste 6,4 milioane de lei, în urma vânzării ilegale a 48 de hectare de teren cu suprafaţă forestieră

 Primarul municipiului: Noi considerăm cel mult o eroare de interpretare a acestei situaţii şi nici într-un caz altceva

Bugetul municipiului Topliţa a fost prejudiciat, în anul 2014, cu suma totală de 6.578.000 lei. Cea mai mare parte a acestei sume – 6.414.000 lei – provine în urma vânzării nelegale a unei suprafeţe de peste 48 de hectare teren cu vegetaţie forestieră aflat în domeniul public al municipiului. Constatarea reiese din raportul Camerei de Conturi Harghita pe anul 2014, rezultat în urma acţiunilor de control desfăşurate la unitatea administrativ-teritorială municipiul (UATM) Topliţa în 2015.

Conform auditorilor publici, „analizând modul de gestionare a patrimoniului public al unităţilor administrativ-teritoriale, s-a constatat că suprafaţa de 2.620 ha teren cu vegetaţie forestieră – făcând parte din fondul forestier naţional – a fost diminuată, în perioada 2011-2014, prin acte de vânzare-cumpărare nelegal perfectate, cu 48,038 ha”. „Vânzarea acestor terenuri s-a făcut ca urmare a cererilor depuse la entitatea verificată de un număr de cinci persoane fizice şi juridice, în baza unor contracte de vânzare-cumpărare, oportunitatea vânzărilor fiind aprobată prin Hotărâri ale Consiliului local al municipiului Topliţa”, se arată în document.

În documentul întocmit de auditorii publici se explică, printre altele, că, în conformitate cu prevederile art. 35 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare, reducerea suprafeţei fondului forestier naţional este interzisă, cu excepţiile stabilite prin lege, respectiv: reducerea suprafeţei fondului forestier naţional prin scoatere definitivă pentru realizarea obiectivelor de interes naţional, declarate de utilitate publică. Totodată, se mai arată, terenurile aferente unor obiective instalate în fondul forestier înainte de anul 1990, cuprinse în amenajamentele silvice în vigoare la data de 1 ianuarie 1990, la categoria „ocupaţii şi litigii”, pot fi scoase definitiv din fondul forestier naţional, doar cu condiţia compensării acestora, fără reducerea suprafeţei fondului forestier şi cu plata anticipată a obligaţiilor băneşti.

În urma constatărilor făcute de Camera de Conturi Harghita, un control de specialitate a fost făcut de către Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Braşov. În urma acestui control s-a reţinut, printre altele, că nu s-au respectat articolele din Codul silvic, care impun ca pentru terenurile scoase definitiv din fondul forestier se datorează anumite obligaţii băneşti: taxa pentru scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier şi contravaloarea terenului scos definitiv din fondul forestier. „În consecinţă, cu ocazia controlului de specialitate, pentru suprafaţa construită de 3,448 ha – aferentă celor 48,038 ha teren cu vegetaţie forestieră vândute nelegal – s-au calculat: taxă pentru scoatere definitivă din fondul forestier în valoare de 49 mii lei, respectiv cumpărarea-vânzarea terenului scos definitiv din fondul forestier în sumă de 6.365 mii lei. (…) În actul de control, întocmit de Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Braşov, s-a reţinut că cei 5 beneficiari ai celor 48,038 ha teren cu vegetaţie forestieră, vândute nelegal de UATM Topliţa, nu apar în evidenţele Comisariatului ca deţinând autorizaţii sau decizii de scoatere din fondul forestier naţional”.

În urma controlului, auditorii publici au dispus măsuri pentru recuperarea integrală a prejudiciului, precum şi pentru reîntregirea domeniului public al municipiului Topliţa cu această suprafaţă de teren fond forestier sau prin plata unor despăgubiri în baza principiilor răspunderii civile delictuale stipulată în Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.

 Ing. Stelu Platon: Am anulat hotărârea de Consiliu la care se face referire şi am solicitat în instanţă anularea contractelor de vânzare-cumpărare

Pe de altă parte, primarul municipiului Topliţa, ing. Stelu Platon, a declarat că în momentul de faţă, această situaţie se află în instanţă, în diverse stadii. „Subiectul respectiv a fost sesizat de Curtea de Conturi după 13 ani; deci, titlul de proprietate este eliberat în 2002, intabularea în regim privat a acestei suprafeţe a fost făcută de OCPI (n.n. – Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), nu de către Primărie – şi tot ceea ce s-a întâmplat ulterior s-a făcut în baza legislaţiei existente în vigoare, care permite consiliilor locale să vândă din domeniul privat”, a spus primarul municipiului.

De asemenea, ing. Stelu Platon a spus că „noi respectăm punctul de vedere al Curţii de Conturi”. „Mai mult decât atât, am ţinut cont de acest punct de vedere şi am anulat hotărârea de Consiliu la care se face referire şi am solicitat în instanţă anularea contractelor de vânzare-cumpărare. Din păcate, Camera de Conturi a mers mai departe şi a înaintat acest dosar şi la alte instituţii ale statului şi, atunci, lucrurile sunt aici. Dar, repet, intabularea în domeniul privat al municipiului Topliţa s-a făcut de către Oficiul de Cadastru al judeţului Harghita, prin biroul Cartea Funciară Topliţa. (…) Şi în respectiva intabulare scrie foarte clar domeniu privat. Pentru că dacă ar fi fost intabulat în domeniu public, evident că nu se putea pune problema de vânzare”, a declarat primarul Topliţei.

Totodată, acesta a afirmat că „specialiştii în legile retrocedării spun că această avere a Consiliului local este în domeniul privat; ea n-a fost dată de statul român, a fost proprietatea comunei politice Topliţa în perioada interbelică”. „Vreau să fac precizarea că toate procedurile, toate hotărârile de Consiliu care au fost în acest context au fost aprobate de legalitate de Prefectură. Din păcate, aşa cum se întâmplă în România, fiecare instituţie se spală pe mâini şi în final lucrurile sunt undeva acolo, cel mai jos”.

Ing. Stelu Platon a mai subliniat că din punctul său de vedere această situaţie e cel mult o eroare de interpretare şi nimic altceva. „Aşteptăm ca instanţa şi instituţiile abilitate să se pronunţe asupra chestiunii. Noi considerăm cel mult o eroare de interpretare a acestei situaţii şi nici într-un caz altceva, dovadă că după controlul Curţii de Conturi noi am solicitat ca contractele de vânzare-cumpărare să se anuleze prin instanţă – nu puteam altfel, ele au fost făcute la notariat în modul cel mai vizibil şi public cu putinţă, în baza documentelor depuse: hotărâri de Consiliu local vizate juridic de legalitate de Prefectură, intabulările făcute în Cartea funciară, în care scrie că e domeniu privat”, a conchis primarul municipiului. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.