Tir derapat pe DN 12C în apropierea localității Lacu Roșu | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Tir derapat pe DN 12C în apropierea localității Lacu Roșu
Tir derapat pe DN 12C în apropierea localității Lacu Roșu

Tir derapat pe DN 12C în apropierea localității Lacu Roșu

  • În ciuda gerului care s-a lăsat peste noapte în Harghita, drumul a fost negru și uscat, autocamionul de mare tonaj derapând din cauza vitezei de rulare

Potrivit ing. Cătălin Romanescu, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Harghita, având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în cursul nopții marți spre miercuri, care au coborât sub limita gerului în majoritatea localităților județului, drumarii au acționat pentru combaterea poleiului pe drumurile județene cu 27 de utilaje, care au răspândit 69 de tone de sare, întreaga rețea de drumuri naționale din județ fiind păstrată la stadiul de negru-uscat.

Cu toate acestea, un tir din Ucraina, care se întorcea de la Salina Praid, unde fusese încărcat cu sare, a derapat în timp ce se îndrepta către graniță, nicidecum din cauza condițiilor de drum, ci ca urmare a vitezei excesive cu care rula.

„Evenimentul s-a întâmplat între 2:00 și 3:00 noaptea. Tirul, care mergea cu viteză mare pe DN 12C, care era negru-uscat, la ieșirea din Lacu Roșu a derapat într-o succesiune de curbe. În afara vitezei considerabile cu care rula pe drum, trebuie remarcat și faptul că nu a respectat indicatoarele care restricționează accesul autocamioanelor mai lungi de 10 metri în zona Lacu Roșu, existând în acest sens indicatoare montate în două rânduri la urcare și în două rânduri la coborâre. Tirul în cauză depășea 18 metri lungime și transporta sare în Ucraina”, a detaliat șeful SDN Harghita.

În noaptea de marți spre miercuri, pe fondul pătrunderii unei mase de aer rece venit dinspre Câmpia Rusă, în Harghita s-a înregistrat prima noapte geroasă din actualul sezon, mercurul termometrelor coborând până valori minime ale temperaturii de minus 14,8 grade Celsius la Bucin, minus 12,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, minus 12,2 grade Celsius la Toplița, minus 11,3 grade Celsius la Joseni, cea mai ridicată temperatură din județ fiind consemnată de meteorologi la primele ore ale dimineții la Odorheiu Secuiesc, unde termometrele stației meteo au arătat o valoare termică minimă de minus 8,8 grade Celsius.

Stratul de zăpadă depus în extracarosabil măsoară între 8 și 10 centimetri la vârf (cota 900) în zona trecătorii Ghimeș (DN 12A) și depășește 15 centimetri la vârful Bucin (cota 1.200).   

Valorile termice minime înregistrate în zori nu sunt ieșite din comun pentru județul Harghita, sunt mult mai blânde decât cele consemnate în urmă cu un deceniu, debutul iernii confundându-se în ultimii ani cu o tomnă prelungită până în noiembrie. Minima absolută a lunii decembrie în județ, de minus 33 de grade Celsius, a fost consemnată la Miercurea-Ciuc în anul 1998.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.