Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bunuri şi imobile transferate unităţilor şi instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Bunuri şi imobile transferate unităţilor şi instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean
Bunuri şi imobile transferate unităţilor şi instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean

Bunuri şi imobile transferate unităţilor şi instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean

Bugetul pentru 2020 alocat de Guvern judeţului Harghita, redus cu 40 de milioane de lei faţă de cel de anul trecut, generează un deficit de trei ori mai mare

Prima şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita din acest an s-a desfăşurat în comuna Sântimbru şi a debutat cu un scurt program prezentat oaspeţilor de către artiştii locali şi cu o scurtă expunere a activităţii, rezultatelor şi potenţialului localităţii, făcută de primarul Kencse Előd.

După depunerea jurământului de către noul consilier judeţean Teodor Constantin Dobrean (despre care am relatat în ediţia de vineri), a fost rândul prefectului judeţului Harghita, Ion Proca, să se adeseze consilierilor.

„Nici nu ştiu prea bine dacă sunt bucuros sau trist, când am intrat în sală am avut reacţia să merg fix la locul pe care-l ocupam până nu demult şi cu onoare, şi cu plăcere. (…) Nu e uşor deloc să pleci dintr-un loc ca acesta, în care realmente am simţit foarte multe împliniri, înainte de orice că am cunoscut atâţia oameni de la care am avut ce să învăţ, alături de care m-am simţit foarte bine şi alături de care am depăşit uşor momentele inerent puţin tensionate. Eu vreau să vă mulţumesc pentru experienţele minunate cu care aţi îmbogăţit viaţa mea, vă rog să fţi siguri că nu mi-e uşor să plec din Consiliul Judeţean”, a declarat Ion Proca.

De asemenea, i-a asigurat pe foştii săi colegi că noul consilier judeţean, care a preluat locul vacantat în urma demisiei sale, este „un profesionist şi un bun coleg”.

Intrându-se în ordinea de zi propriu-zisă, consilierii au dat aviz favorabil unui număr de peste 30 de hotărâri, care au avut ca obiect aprobarea organigramelor subunităţilor şi instituţiilor subordonate, precum transmiterea de bunuri şi imobile aflate în domeniul privat al judeţului în administrarea acestora, permiţându-le să-şi înceapă activitatea în bune condiţii la început de an. Între acestea amintim transmiterea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autovehicul aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita, către Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo al CJ, autovechiculul marca Dacia Duster cu tracţiune integrală urmând să fie folosit pentru rezolvarea activităţilor de intervenţii. De asemenea, un apartament cu trei camere din Odorheiu Secuiesc aflat în domeniul privat şi administrat de CJ Harghita a fost transmis Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, pentru o perioadă de 5 ani. S-a mai aprobat darea în administrare a cotei părţi de 49% din imobilul situat în municipiul Miercurea Ciuc, str. Tudor Vladimirescu, nr. 5, din administrarea Consiliului Judeţean Harghita în administrarea Editurii Harghita, în regim de administrare deplină tot pentru 5 ani, începând cu data de 1 februarie 2020 şi darea în concesiune directă a spaţiului nr. EI6 aflat în incinta imobilului Spitalul Policlinic Bălan firmei S.C. Ultrasuportmed S.R.L., pentru destinaţia de cabinet medical, precum şi darea în administrare a două apartamente aflate în imobilul „Locuinţe de serviciu” din Miercurea Ciuc pentru Editura Hargita Népe.

Cota de 20% din sumele defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată şi cele 20 de procente din sumele aferente cotei de 18,5% din impozitul pe venit, destinate echilibrării bugetelor locale pe anii 2021-2023, au fost împărţite în mod egal localităţilor judeţului.

„Dar, cea mai importantă decizie de astăzi eu cred că a fost echiparea serviciilor voluntare de pompieri din localităţi, cu care vom colabora în cadrul intervenţiilor la accidente, la inundaţii sau pe timp de iarnă, în cazul copacilor căzuţi sub greutatea zăpezii. Eu cred că este un exemplu unic în ţară. Dacă avem în jur de 1.000 de kilometri de drum judeţean, în caz de nevoie vom avea un sprijin şi forţă multiplicată prin aceşti voluntari”, a punctat preşedintele CJ Harghita.

Consilierii judeţeni au aprobat săptămâna trecută şi documentaţia pentru DJ 125 A, care leagă Bălanul de Kilometrul 4 – Gheorgheni, o rută alternativă între cele două localităţi. „Strategia noastră pe termen mediu este să existe şi alte rute de legătură între diferite localităţi, nu numai drumurile naţionale”, în acest fel urmând să fie descongestionat traficul pe arterele naţionale şi redus potenţialul producerii de accidente rutiere. „Acest drum ne va ajuta să avem o legătură nouă între Miercurea Ciuc şi Gheorgheni – Cheile Bicazului, dar, totodată, să avem o legătură care sustenabil va servi şi turismului”, a adăugat Borboly.

La finalul şedinţei ordinare, preşedintele CJ Harghita a precizat că motivul pentru care nu s-a putut aproba încă bugetul judeţului pe anul în curs îl reprezintă pierderea a 40 de milioane de lei, faţă de bugetul aprobat de fostul Guvern pentru anul trecut.

„Consiliul Judeţean Harghita a primit cu 40 de milioane de lei în minus faţă de anul trecut şi acum sunt puse în pericol partea socială a activităţii noastre şi investiţiile. Avem foarte multe investiţii în derulare şi va trebui să decidem pe care nu le continuăm. Aşadar, este o greşeală ceea ce s-a făcut. (…) Judeţele conduse de preşedinţi de la UDMR nu trebuie să fie sancţionate pentru că nu suntem în acelaşi partid care guvernează ţara, pentru că cetăţenii şi din aceste judeţe au aceleaşi drepturi, Constituţia trebuie să ne apere. Această subfinanţare ne pune foarte mari probleme pentru a începe anul”, a afirmat Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, în actualele condiţii, deficitul judeţului se ridică la 120 de milioane de lei, ca urmare a „creşterilor salariale impuse prin lege. De exemplu, numai la Protecţia Copilului, trebuie mărit cu 30%, iar acea mărire înseamnă 8 milioane de lei. Parlamentul a hotărât, dar nu ne-a dat şi resurse. Şi mai avem investiţii în derulare, momentan avem contracte semnate pentru investiţii în valoare de 133 de milioane de lei şi va trebui să decidem pe care nu le continuăm: nu facem drumul spre Tulgheş, spre Cinod, nu facem nimic la Gheorgheni? Noi am reuşit să demarăm investiţii chiar dacă achiziţiile sunt greoaie, chiar dacă birocraţia este sufocantă, lucrăm cu o echipă foarte bună la CJ, am intrat în ritm şi acum ne taie aripile Guvernul, cu această preluare de sumă”, a conchis preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Dar, mai multe despre acest subiect vom afla, cu siguranţă, în cadrul unei viitoare şedinţe, destinată aprobării bugetului judeţului pentru anul în curs.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.