Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sub conducerea UDMR şi sub influența Budapestei, am devenit un judeţ de Ev Mediu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Sub conducerea UDMR şi sub influența Budapestei, am devenit un judeţ de Ev Mediu
Sub conducerea UDMR şi sub influența Budapestei, am devenit un judeţ de Ev Mediu

Sub conducerea UDMR şi sub influența Budapestei, am devenit un judeţ de Ev Mediu

  • Reacţii publice la evenimentele rasiste din Ditrău

La Ditrău e vorba de rezultatul politicii separatiste a UDMR

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că în spatele a ceea ce s-a întâmplat cu sri-lankezii de la Ditrău, se ascund probleme mult mai adânci. El a spus că de vină e intoleranţa: „Tipul acesta de politică ne arată intoleranţa, iar UDMR, de când a venit Kelemen Hunor, asta seamănă: intoleranţă. El, şi mai e o grupare consistentă acolo. Eu cred că statul român va trebui să acţioneze într-un fel sau altul, să tempereze acest şovinism. Dacă nu eşti maghiar în Har-Cov, nu eşti om, aproape”.

„Uitaţi-vă la tratamentul care s-a dat acestor sri-lankezi. Să ştiţi că românii din aceste două judeţe nu prea îşi găsesc loc în administraţia publică locală. Fiind judeţele câştigate de primari UDMR, nu angajează români, pur şi simplu. Românii sunt defavorizaţi în ţara lor. Şi o fac cu o duritate extremă. Dar, slavă Domnului că s-a întâmplat cu sri-lankezi, să vedem cât de anti-democraţi sunt aceşti oameni, care au pretenţia că sunt crescuţi în Europa”, a mai adăugat Traian Băsescu într-o emisiune TV.

Preşedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, susţine că „întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde şi conduce spre o anumită atmosferă de intoleranţă, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere şi de xenofobie. Aici, în cazul în speţă, este vorba şi de rasism”. „Ceea ce mă întristează pe mine este stimularea acestei reacţii umorale, instinctuale şi xenofobe de către autorităţile laice şi religioase. Mă întreb cum se poate ca un primar din anul 2020, dintr-o ţară a Uniunii Europene, un fruntaş al unui partid politic reprezentat la Bruxelles şi la Strasbourg şi, mai ales, un preot să augmenteze melodrama, asezonată cu lacrimi, Tatăl Nostru, voci voalate de emoţie, cereri de expulzare, somaţii de angajamente ferme de închidere în sine a comunităţii, ca şi cum comuna ar fi ameninţată de un cataclism iminent”, afirmă preşedintele Academiei. (…) Nu pot să nu-mi amintesc un episod de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, când, în aceeaşi regiune, două-trei călugărite greco-catolice, fondatoare ale unui aşezământ pentru orfani, erau blamate şi aproape expulzate şi acuzate că strică puritatea etnică a locului.”

„Să ştie nebunii cu gândire feudală să ne evite”

Antreprenorul Ştefan Mandachi, devenit cunoscut după construirea unui metru de autostradă, a anunţat că doreşte să îi angajeze, ca brutari, pe cei doi cetăţeni din Sri Lanka, aflaţi în centrul scandalului rasist din comuna Ditrău. „Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienţii sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locaţii în toată ţara, îi pun şef de producţie la panificaţie şi postez poze cu mine şi cu ei în locaţie”, a declarat Mandachi, într-o postare pe Facebook.

Antreprenorul din Suceava s-a declarat nemulţumit de atitudinea patronului brutăriei din Ditrău, pe care l-a considerat drept „laş”. „Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aş fi renunţat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laş, deşi cine ştie ce nebuni l-au presat…”, a spus Mandachi. „O să deschid cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe. Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deşi nu erau planificaţi! Asta ca să ştie nebunii cu gândire feudală şi să ne evite. Am voie să respect legea în ţara mea, nu?”, a mai spus antreprenorul.

‹‹Legea stabileşte clar responsabilităţile în ce priveşte discriminarea. Ele sunt publicate în Monitorul Oficial, dar mă întreb dacă stimaţii domni şi doamne de la CNCD au citit măcar o dată OG 137 din 2000, cea care stabilea astfel atribuţiile lor: Art. 19 (1): în vederea combaterii faptelor de discriminare, Consiliul îşi exercită atribuţiile în următoarele domenii: a) prevenirea faptelor de discriminare; b) medierea faptelor de discriminare; c) investigarea, constatarea şi sancţionarea faptelor de discriminare; d) monitorizarea cazurilor de discriminare; e) acordarea de asistenţă de specialitate victimelor discriminării.

Nimic din ceea ce le revenea în sarcină n-au făcut cei de la CNCD: n-au prevenit, n-au mediat (în locul lor, au „mediat” primăria şi televiziunea), n-au investigat (în locul lor, a investigat presa) şi n-au monitorizat. (…) Atunci, mă întreb, pentru ce încasează salarii generoase cei din această înaltă instituţie? Numai ca să aplice amenzi, ca poliţistul când te prinde că ai depăşit viteza legală pe autostradă?”›› (Victor Piţigoi, ziare.com)

Markó Béla: „Nu suntem poporul preotului rătăcit din Ditrău”

Într-un articol de opinie publicat vinerea trecută în Transindex.ro, fostul lider UDMR a criticat dur atitudinea Ungariei şi lipsa de reacţie a liderilor UDMR în cazul celor doi cetăţeni din Sri Lanka, angajaţi la fabrica de pâine din Ditrău. „Sunt sigur că dacă poziţiile U.D.M.R. şi ale bisericii romano-catolice ar fi apărut ceva mai repede, nu trebuia să asistăm la inconfundabila satisfacţie prin care să ni se dea lecţii de toleranţă la televiziunile de ştiri româneşti. Permiteţi-mi să adaug: de această dată, din păcate, justificat. Deoarece tocmai am picat testul. Formulez la plural, persoana întâi, pentru că este adevărat că, majoritatea dintre noi nu suntem de acord cu astfel de campanii de ură, dar totuşi suntem cu toţii responsabili. Suntem responsabili atunci când în Ardeal nu este nicăieri în zare un imigrant rătăcit, dar permitem ca opinia publică să fie timorată zi şi noapte cu acest subiect din Ungaria, şi nu încercăm să convingem propria noastră comunitate că totul este doar un SF politic. (…) Suntem responsabili, pentru că cerem toleranţă pentru noi, dar îngăduim intoleranţa comunităţii noastre (…). Şi pentru că suntem secui, dragi confraţi din Mureş, din Gheorgheni, din Ciuc, din Odorhei şi desigur, mai ales pentru că suntem maghiari, şi avem cu toţii aceeaşi istorie, suntem cu toţii acelaşi popor aici în Ardeal, totuşi, nu suntem poporul preotului rătăcit din Ditrău, eu nu-mi asum această comuniune. Eu aparţin poporului lui Márton Áron…”

„Asta este esenţa orbanismului, a propagandei din Ungaria”

Comentând video-ul cu şedinţa de sâmbătă, Cristian Tudor Popescu observa că toţi adversarii sri-lankezilor nu vorbeau în română, deşi un ins „se adresa ţării întregi, întrebat fiind despre un caz care interesează întreaga Românie. Şi omul a vorbit în maghiară. Bun. Eu nu fac decât să constat că acest ins care se temea de sri-lankezi, „negrii” ăştia, „ţiganii” ăştia… asta era în capul lui. Ăştia vin aici să ne aducă boli, să ne violeze femeile şi în general să ne facă numai rău. Ei vor fi vinovaţi de toate relele din comunitatea noastră. A mai vorbit un ins înainte. Ăsta vorbea un soi de românească de grohotiş. Nu vorbea ungureşte, ci o românească de grohotiş, de genul: „aceştia oameni de pâine facă nu vrem din mâna lor”. „Facă nu vrem din mâna lor”, aşa vorbea. (…) Înseamnă că aici este vorba de o propagandă băgată în capul unora care, fireşte, nu se referă la sri-lankezi. Nu vin în fiecare zi sri-lankezi în România să muncească într-o brutărie. Se referă la străini, şi anume la nemaghiari. Că propaganda asta e la doi paşi, şi acolo se spune limpede: „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni, numai maghiarii sunt”. Asta este esenţa orbanismului, a propagandei din Ungaria.

Statul român şi Ku Klux Klanul din Ditrău

‹‹Nu vrem să mâncăm pâine frământată de mâinile lor”. „Nu vrem aici ţigani şi negri, să fie clar”. „Comunitatea noastră nu acceptă să vină oameni din afară, mai ales cu piele de culoare”. Doar trei citate din clasicii consacraţi deja cetăţeni români ai comunei Ditrău, devenită brusc un pol al intoleranţei rasiste pe planetă.

Sâmbătă s-a ţinut o rugăciune la Ditrău, şi rugăciunea cetăţenilor a fost ascultată. Patronul brutăriei şi-a cerut scuze că a îndrăznit să aducă doi brutari cu mâini negre să frământe pâinea albă pe care o mănâncă puritanii săi concetăţeni. Şi a anunţat că îi va muta în procesul de producţie, adică nu vor mai fi brutari, ci probabil vor trece la munca de jos, să care cu spatele sau să dea cu mătura. Nu poate să îi concedieze, că cei doi singalezi sunt angajaţi legal, cu acte la vedere, cu taxe şi impozite plătite statului, dar nu îi va mai plăti să fie brutari, ci ceva ce merită pielea lor neagră, pentru că nu se califică prin rasă să atingă pâinea sfântă a celor din Ditrău.

Cei care au închiriat în Ditrău locuinţe pentru brutarii din Sri Lanka au fost ameninţaţi de vecini şi i-au dat afară. Au fost mutaţi la gazdă în satul vecin, dar şi gazdele de aici au fost ameninţate aşa că au fost mutaţi în a treia localitate, mai îndepărtată. O situaţie complet aberantă, de noaptea minţii, demnă de poveşti cu Ku Klux Klan, de anii ’60 în sudul Americii când cetăţenii de culoare nu aveau voie să meargă la şcolile albilor, erau obligaţi să folosească wc-uri separate şi să se aşeze în autobuz doar pe locurile din spate, alocate special pentru ei.(…)

A propos, din toate reportajele făcute de presă în Ditrău se vede că cei mai mulţi dintre oamenii de acolo nu ştiu o boabă din limba oficială a statului în care trăiesc, plângându-se în maghiară că şi ei vor job-uri mai bine plătite, fără să se gândească însă că dacă ar fi învăţat limba română, poate şi-ar fi găsit de lucru pe bani mai mulţi în altă zonă din ţară, aşa cum se întâmplă firesc în economia liberă.

Iar de la Bucureşti, a reacţionat cineva? Nu, pentru că „maghiarimea” e tratată ca fiind problema UDMR. Nu ne băgăm noi, e treaba lor. Nu îi supărăm pe cei de la UDMR, că avem nevoie de voturile lor în parlament, pentru una, pentru alta. Nu ne băgăm noi, că acolo nu sunt „ai noştri.›› (Andreea Duţulescu, Digi 24)

Avocatul Poporului va demara o anchetă proprie

Renate Webber a declarat că va demara o anchetă proprie în privinţa oamenilor din Ditrău, care cer expulzarea unor cetăţeni din Sri Lanka, angajaţi legal la o brutărie din comună. Avocatul Poporului mai spune că „este trist şi revoltător” ce se întâmplă la Ditrău. „Am văzut în relatările din presă, noi nu am primit nici o sesizare, dar pe baza a ceea ce am văzut în presă, evident şi noi ne vom sesiza din oficiu şi vom demara propria noastră anchetă la faţa locului. Trebuie să recunosc însă că este şi trist şi revoltător, în acelaşi timp, în sensul în care în general, comunităţile noastre locale erau percepute ca fiind comunităţi primitoare”, a declarat Avocatul Poporului Renate Weber la Rfi.

Weber nu-şi explică „de unde până unde” această dorinţă „extrem de agresiv exprimată de respingere” a unor persoane din altă ţară, care au venit să muncească aici, aşa cum şi românii muncesc în altă parte. „Îmi este greu de înţeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă şi fenomenul migraţiei şi fenomenul refugiaţilor şi spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate, au fost portretizaţi cei care sunt străini ca fiind potenţiali inamici”, mai spune Weber.

Piumal a plâns, era foarte trist

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare, în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

Directoarea fabricii de pâine, Köllő Katalin, a declarat ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea. „Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri. (…) Principala problemă este că ei (localnicii – n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră”, a susţinut Köllő Katalin.

Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns. „Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor”, a povestit directoarea fabricii. (Agerpres)

Deputatul UDMR Bende Sándor a declarat, referitor la situaţia de la Ditrău, că „ceea ce s-au întâmplat acolo nu este corect, nu e uman, din punct de vedere moral nu este un lucru bun, din punct de vedere creştin, nici atât. Lipsa de toleranţă nu duce nicăieri (…) Este, pentru mine, totuşi, o dilemă: oamenii din Ditrău, cum pot să se comporte aşa, fără să se gândească că fraţii lor, copiii lor, unchii, părinţii, care lucrează în străinătate şi nimeni nu s-a comportat în străinătate cu ei în felul acesta? Cum s-ar simţi un părinte să fie sunat de copilul lui din Anglia şi să spună că satul în care locuia, unde lucrează, l-a dat afară din comunitate?”, a mai spus parlamentarul UDMR, conform Agerpres.

„Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el”

Tibor Bajkó, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor „Arbor” a menţionat că cei doi brutari din Sri Lanka au sosit în Secuime în speranţa unei vieţi mai bune şi se află în aceeaşi situaţie ca secuii care lucrează în străinătate. „Noi cum am pune capul pe pernă, dacă am auzi despre copiii noştri care muncesc peste hotare, că sunt urmăriţi, că localnicii vor să îi bată, că se doreşte incendierea caselor în care locuiesc? Eu nu cred că, în adâncul sufletului, dvs aţi fi atât de răi, ci cred că aţi intrat, de fapt, în conflict cu un antreprenor. (…) Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el, dar nu faceţi rău întregului sat Ditrău”, a spus acesta. (MTI)

„Am citit şi împărtăşesc opiniile deja exprimate în presă, opinii în conformitate cu care, de când îl are pe dl Kelemen Hunor în frunte, UDMR este din ce în ce în ce mai dependent de politica oficială, adică anti-europeană şi apăsat anti-migraţie a guvernului de la Budapesta. De acord şi cu faptul că, pe an ce trece, Harghita şi Covasna devin zone tot mai enclavizate. Locuitorii majoritar maghiari din cele două judeţe ale României ştiu din ce în ce mai puţin şi tot mai prost limba română, telecomenzile televizoarelor pe care le au în case sunt setate eminamente pe posturi budapestane.” (Mircea Morariu, Adevărul)

George Simion, liderul partidului AUR şi-a propus să pună capăt şovinismului practicat de ani buni de Uniunea Democrată Maghiară din România. În consecinţă, Simion a făcut un anunţ public în care spune că este în căutarea unor avocaţi dispuşi să se alătură cauzei: „STOP UDMR! Căutăm avocaţi care să ne sprijine în oprirea pe cale legală a ONG-ului UDMR. Vă rog contactaţi-mă sau etichetaţi pe cei care se pot implica. Am luat legătura cu celelalte grupuri implicate în procesele pentru dizolvarea UDMR. Singuri suntem slabi, avem nevoie de toţi avocaţii patrioţi, împreună suntem o forţă! Iubim fraţii maghiari, dispreţuim şovinismul UDMR”.

Ei nu vor să le ia pânea secuilor, vor să le facă pâine!

Peter Techet, politician conservator, în publicaţia Azzonali din Budapesta: „Ei nu vor să le ia pâinea secuilor, vor să le facă pâine”. Poate că, dacă ar fi lăsaţi să rămână, după câţiva zeci de ani vor deveni parte a comunităţii. Însă, naţionalismul secuiesc nu este incluziv şi progresist”, iar secuii au o gândire tribală. „Asemenea naţionalism etnic nu poate avea trecere în societatea românească şi nici nu le poate crea imaginea pozitivă de care mişcările separatiste vest-europene se bucură în ochii stângii europene”.

„Timp de 30 de ani UDMR a reprezentat o organizaţie extremistă care a guvernat judeţele centrale ale României, fără nici o implicare de la nivel central. Acest lucru a fost posibil prin complicitatea cu partidele născute din comunism şi care au închis ochii pentru voturile de balanţă necesare guvernării. Ne amintim atunci când George Simion a fost bătut şi fugărit la Valea Uzului? Mai ştiţi cum agitatorii maghiari, unii veniţi din Ungaria, au tulburat lucrurile atunci când cetăţenii români s-au dus să îşi onoreze eroii? Cum era vorba despre un român, atunci George Simion, de ce să ne facem griji pentru el? Ce căuta el acolo, în mijlocul României? S-a dus să provoace… În ultimii 30 de ani autorităţile centrale au izolat judeţele din centrul ţării de restul României. La acest moment, acestea se află mai conectate la Budapesta decât la Bucureşti” (Lulea Marius Dorin, Blogurile Adevărul)

Publicaţia Maszlo de la Cluj-Napoca scrie că preotul din Ditrău încearcă să mobilizeze comunitatea împotriva celor doi sri-lankezi, vorbind despre greutăţile pe care secuii le-au îndurat şi vor fi obligaţi să le îndure. Sri-lankezii nu sunt musulmani – unul este budhist, iar altul catolic. Preotul din Ditrău este ajutat în demersul său de a-i alunga pe cei doi din comuna de Böjte Csaba, un călugar franciscan care altfel a înfiinţat Fundaţia Sfântului Francisc din Deva, care se ocupă de peste 2.000 de copii orfani. El este convins că preotul din Ditrău reprezintă comunitatea, care nu poate fi obligată să accepte ca doi sri-lankezi să trăiască printre ei.

Ku Klux Klan unguresc în Ditrău

Peste 2.500 de secui din Ditrău (Harghita), în frunte cu preotul catolic, i-au alungat din sat pe doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi cu acte în regulă la o brutărie a unui patron maghiar. Proprietarul casei în care aceştia stăteau cu chirie a fost ameninţat de săteni, iar cei doi imigranţi au fost mutaţi într-un sat vecin, de unde, la fel, au trebuit să plece în urma ameninţărilor. Pe internet maghiarii îi mulţumesc lui Viktor Orbán pentru acest rasism de gen Ku Klux Klan.

„Localnicii s-au mobilizat rapid pe o reţea de socializare, unde au format un grup închis, cu numele „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără imigranţi), pentru a organiza proteste împotriva venirii acestor doi muncitori străini. Dintre cei 2500 de rasişti de pe Facebook, s-au adunat miercuri în faţa primăriei vreo 200, în fruntea cărora era preotul catolic din sat, Biró Károly. (…) De ce preotul Biró Károly nu i-a protejat pe imigranţi, mai ales că pe cel catolic ar fi trebuit să îl păstorească, nu să îl alunge din parohia sa? La sfârşitul slujbei de duminică, preotul i-a instigat pe enoriaşii săi împotriva celor doi imigranţi şi i-a mobilizat pentru forţarea deciziilor Consiliului Local de miercuri. Ce măsură administrativă va lua oare arhiepiscopul din Alba Iulia, Gergély Kovács, împotriva unui preot care nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate ca păstor? De ce nu îşi struneşte preotul rasist, care acţionează contra învăţăturilor creştine? Extremiştii din Ditrău se manifestă exact ca cei din organizaţia rasistă Ku Klux Klan din America. Mai trebuie doar să mai dea foc la casele celor pe care îi terorizează. Pentru că e evident că ameninţările făcute proprietarilor caselor în care locuiau cei doi imigranţi din Ditrău şi Lăzarea nu au fost doar două vorbe simple aruncate peste gard, dacă în decurs de câteva zile i-au dat afară pe chiriaşi. KU KLUX KLAN de Ditrău!  (…) Atât frustrările preotului, cât şi orbirea sătenilor din Ditrău sunt efectele politicii de promovare a urii interetnice de către politicienii maghiari. De câte ori politicienii maghiari i-au sfătuit pe unguri să nu se amestece cu românii? Nici măcar la şcoală, darmite să mai facă şi familii mixte! Iar peste acest strat de ură faţă de celălalt se suprapune ura cultivată de guvernul Orban prin politica sa faţă de imigranţi. (…) Doamnă Hegedus, dar ce aţi făcut timp de trei decenii? Nu aţi incitat la ură? Nu aţi dezinformat? Domnilor politicieni, aţi început să culegeţi ceea ce aţi semănat timp de trei decenii: ura faţă de ceilalţi. Aţi cultivat ura maghiarilor faţă de români. Pe acest fond, a fost uşor să prindă ura faţă de tot ceea ce nu este maghiar. De aici până la rasism nu a fost decât un mic pas. Mai ales că rasismul a devenit politică de stat la patronul Viktor Orbán!” (Marius Diaconescu, Blogurile Adevărul)

Conform Hirado.hu, Köllő Csaba a declarat că firma sa intenţionează să construiască, din fonduri UE, o fabrică de pesmet, însă din cauza experienţei de care a avut parte în ultimele săptămâni, această nouă fabrică nu va fi ridicată la Ditrău.

Dacă nici localnicii unguri nu mai vor să iniţieze o afacere la Ditrău, VĂ DATI SEAMA CUM VOR NĂVĂLI DE-ACUM ÎNAINTE INVESTITORII STRĂINI ÎN HARGHITA?

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.