Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Instanţele din judeţul Harghita, neatractive pentru judecători | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Instanţele din judeţul Harghita, neatractive pentru judecători
Instanţele din judeţul Harghita, neatractive pentru judecători

Instanţele din judeţul Harghita, neatractive pentru judecători

„De Topliţa nimeni nu vrea să audă”

Curtea de Apel Târgu Mureş, care are arondate instanţele din judeţele Mureş şi Harghita, a anunţat, vineri, că deşi nu există diferenţe salariale în funcţie de zonă, judecătorii nu consideră atractive instanţele harghitene, care se confruntă cu un mare deficit de personal, precum şi două judecătorii mureşene, Luduş şi Sighişoara.

„Avem instanţe în Harghita cu patru judecători şi cinci grefieri, ar mai fi posturi libere, dar se pare că nu sunt atractive. Nu ştiu de ce, şi noi ne-am întrebat şi rămânem mereu cu un gust amar. La Mureş, în ultimii trei ani atractivă a fost Judecătoria Târgu Mureş şi Judecătoria Reghin. Doar anul trecut au venit la Luduş şi Sighişoara judecători şi tot nu avem suficienţi. Şi noi ne-am întrebat de ce nu sunt atractive aceste judecătorii, fiindcă nu este un volum atât de mare de activitate, e adevărat, nici schemele nu sunt mari, şi nu sunt departe de Târgu Mureş, iar salariul nu ţine cont de zonă. În Harghita situaţia e şi mai rea, au 12-13 posturi din care au fost cu greu ocupate şapte. La Gheorgheni de asemenea, era doar un judecător, la Topliţa am delegat un judecător fiindcă nu mai aveam pe nimeni, de Topliţa nimeni nu vrea să audă, singura instanţă dorită acolo a fost Odorheiu Secuiesc”, a declarat preşedinta Curţii de Apel Târgu Mureş, Andreea Ciucă, citată de Agerpres.

La nivelul Curţii de Apel Târgu Mureş şi a instanţelor arondate erau ocupate 87,7% din posturi la sfârşitul anului trecut.

Numărul mediu de dosare pe judecător la instanţele arondate Curţii de Apel Târgu Mureş, inclusiv Tribunalul Harghita şi judecătoriile din judeţ, a fost de 1.130 în 2019

La instanţele din aria de competenţă a Curţii de Apel Târgu Mureş numărul mediu de dosare rulate pe un judecător a fost de 1.130 în anul 2019.

„Situaţia instanţelor din aria de competenţă a Curţii de Apel Târgu Mureş, din punctul de vedere al numărului mediu de dosare rulate pe judecător, raportat la volumul de activitate din anul 2019, media la nivelul tuturor instanţelor (judecătorii, tribunale, tribunal specializat, curte de apel) fiind de 1.130 dosare, iar media la nivelul instanţei Curţii de Apel fiind de 350 dosare. (…) Pe măsură ce volumul a scăzut un pic, au scăzut şi stocurile, operativitatea s-a păstrat aproape în aceeaşi parametri în ultimii doi ani. Volumul de activitate la nivelul Curţii de Apel Târgu Mureş şi al instanţelor din aria de competenţă a acesteia s-a cifrat, în anul 2019, la 90.284 de cauze, doar 8 sunt mai vechi de 10 ani. Ne-am uitat care sunt cauzele respective, de obicei sunt strămutate sau rejudecări şi au stat la alte instanţe. Operativitatea a fost anul trecut de 105%. Ca să te situezi la calificativul foarte bine trebuie să ai 108%, sunt nişte cifre puse în aplicare de fostul CSM, care practic sunt aproape imposibile şi este părerea multor instanţe din ţară”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Andreea Ciucă, preşedinta Curţii de Apel Târgu Mureş, care a prezentat bilanţul activităţii instanţei pe anul trecut, potrivit Agerpres.

Durata medie de soluţionare a fost, anul trecut, de 2,25 luni: cea mai mică la Reghin şi 4,95, cea mai mare, la Miercurea Ciuc.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.