Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Azi, la ora 09:00: Lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru sM 9.1 şi 9.1a | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Azi, la ora 09:00: Lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru sM 9.1 şi 9.1a
Azi, la ora 09:00: Lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru sM 9.1 şi 9.1a

Azi, la ora 09:00: Lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru sM 9.1 şi 9.1a

Submăsurile (sM) despre care vorbim acum, îmi spunea şeful OJFIR Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb, se adaugă celorlalte 11 deja deschise în acest an şi beneficiază de o alocare financiară egală cu 7,1 milioane de euro, din care 4,9 pentru sM 9.1 – „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, respectiv 2,2 pentru sM 9.1a – „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”.

Cu sublinierea că sesiunea ce se deschide azi, 12 iulie, începând cu ora 09:00, se va închide în 11 octombrie a.c., la ora 16:00 fix, mai reţin aici următoarele elemente de interes: beneficiarii eligibili sunt grupurile de producători din sectorul agricol şi cel pomicol, recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2014, cel dintâi an al noului PNDR 2014-2020.

Având în vedere faptul că în judeţul nostru au apărut în ultimii ani mai multe plantaţii de arbuşti fructiferi, l-am rugat pe d-l Hîrb să precizeze dacă în acest caz există specii eligibile pentru sprijinul financiar acordat prin sM 9.1a. Şi iată răspunsul primit: „Dacă vorbim despre un grup sau despre grupuri de producători recunoscute oficial de MADR, cu respectarea condiţiilor la care m-am referit anterior, atunci se poate solicita un astfel de ajutor pentru coacăz negru, coacăz roşu, coacăz alb, agriş, zmeur de grădină, afin de cultură, cătină ş.a., dar recomand în prealabil consultarea variantei finale a Ghidului solicitantului. Variantă postată, ca şi cea valabilă pentru sM 9.1, pe pagina oficială de Internet a Agenţiei – www.afir.info, pe care, de altfel, se şi depun on-line cererile de finanţare, pentru fiecare din cele două submăsuri”.

Important în contextul celor de mai sus este faptul că sunt excluse de la finanţare grupurile de producători recunoscute după 1 ianuarie 2014, care au beneficiat/beneficiază de sprijin FEADR prin PNDR 2007-2013, Măsura 142, inclusiv cele care au beneficiat/beneficiază de sprijin prin submăsura similară din LEADER.

Referitor la valoarea sprijinului nerambursabil, aferent celor două sM, el este 100% public, dar nu poate depăşi 10 la sută din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaşterea grupului, suma maximă fiind de 100.000 euro/an.

Cu sublinierea că sprijinul financiar acordat în baza unui plan de afaceri este plătit în tranşe anuale, mai amintesc aici că cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înfiinţarea grupului de producători din sectorul agricol şi cel pomicol, prevăzute în planul amintit, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Apoi, mai accentua interlocutorul meu, să nu facem abstracţie de faptul că „investiţiile colective încurajează asocierea micilor producători şi pot facilita transformarea fermelor de dimensiuni mici în ferme familiale comerciale, astfel putând fi depăşite mai uşor constrângerile cauzate de dimensiunea redusă a exploataţiei”…

Submăsurile 9.1 şi 9.1a sunt, de asemenea, în linie cu „Pachetul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat în luna martie a.c. de către fostul comisar european pentru agricultură, actualul premier Dacian Cioloş, care este convins că asocierea reprezintă una din cele şapte direcţii strategice ale acestui pachet.

Rămâne însă de văzut în cât timp se vor convinge de avantajul asocierii şi producătorii, cei care sunt pe zi ce trece tot mai interesaţi să achiziţioneze segmente importante de piaţă pentru produsele lor…

Succes!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.