Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Avocaţii lui Ráduly Róbert au invocat nelegalitatea administrării unor mijloace de probă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Avocaţii lui Ráduly Róbert au invocat nelegalitatea administrării unor mijloace de probă
Avocaţii lui Ráduly Róbert au invocat nelegalitatea administrării unor mijloace de probă

Avocaţii lui Ráduly Róbert au invocat nelegalitatea administrării unor mijloace de probă

Ieri, la Tribunalul Miercurea-Ciuc, în procedura de cameră preliminară

 

Avocaţii fostului primar al municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Robert, au solicitat ieri, în cadrul şedinţei de judecată la Tribunalul Harghita, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, excluderea unor probe din rechizitoriu. Avocaţii fostului primar au susţinut că unele interceptări s-au făcut fără respectarea prevederilor legale, iar mai multe declaraţii de martor au fost luate în afara cadrului procesual, cu încălcarea dreptului la apărare a inculpatului.
„Am invocat nelegalitatea administrării unor mijloace de probă, în special interceptările efectuate în baza mandatelor emise de Înalta Curte, în baza legii siguranţei naţionale, nişte vicii la interceptările efectuate pe baza mandatelor emise de Tribunalul Bucureşti şi anumite declaraţii de martor care au fost luate cu încălcarea dreptului la apărare a inculpatului. Sunt chestiunile care se discută, de regulă, în procedura de cameră preliminară. La acest moment, judecătorul trebuie să verifice dacă rechizitoriul este regulamentar întocmit şi dacă urmărirea s-a realizat în condiţii de legalitate”, a declarat presei avocata Sonia Almaş, unul dintre apărătorii primarului din Miercurea-Ciuc.
Aceasta a susţinut că rechizitoriul nu permite realizarea unei apărări efective, întrucât procurorul a modificat starea de fapt pe măsura efectuării urmăririi penale.
„Practic, ceea ce am criticat noi este faptul că acest rechizitoriu stufos, aşa cum a fost prezentat inculpatului, (…) nu ne permite, în continuare, să realizăm o apărare efectivă, pentru că situaţia s-a modificat pe măsura efectuării urmăririi penale. Practic, ne-a fost prezentată o stare de fapt la început, judecătorii de drepturi şi libertăţi s-au pronunţat, în sensul că această stare de fapt nu prea întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni şi apoi, în mod corelativ, procurorul a schimbat, de fiecare dată, starea de fapt”, a mai spus avocata Sonia Almaş.
Apărătorii primarului demisionar Ráduly Róbert Kálmán solicită remedierea neregularităţilor din rechizitoriu şi eliminarea unor probe despre care susţin că au fost nelegal administrate.
„Pe de o parte, solicităm, conform dispoziţiilor legale, să se trimită rechizitoriul înapoi şi să fie corectat, aşa cum aţi spus într-un limbaj mai puţin juridic, iar în ceea ce priveşte acele probe, să fie excluse, ceea ce înseamnă ca ele să nu se mai regăsească la dosar şi să nu poată fundamenta judecata pe fondul cauzei”, a conchis avocata Sonia Almaş.
La rândul său, avocatul Szász Ferenc, care îl apără pe viceprimarul Szőke Domokos, inculpat în acelaşi dosar, a invocat mai multe excepţii faţă de probele administrate şi cu privire la actul de sesizare a instanţei.
„Tribunalul trebuie să se pronunţe cu privire la excepţiile noastre invocate faţă de probele administrate în cursul urmăririi penale şi cu privire la neregularităţile actului de sesizare, pe care noi l-am invocat”, a declarat presei avocatul Szász Ferenc.
Magistraţii Tribunalului Harghita vor lua o decizie legată de solicitările avocaţilor în data de 21 septembrie.
Primarul Ráduly Róbert-Kálmán şi viceprimarul Szőke Domokos au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în luna iunie, cei doi aflându-se în prezent sub control judiciar.
Potrivit unui comunicat al DNA, Ráduly Róbert-Kálmán este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese, iar Szőke Domokos este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Printre acuzaţiile aduse primarului Ráduly este şi aceea că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de edil, a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea-Ciuc a Universităţii Sapientia.
Conform DNA, acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între Ráduly Róbert-Kálmán şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.
De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada 2007-2011, Ráduly Róbert-Kálmán şi Szőke Domokos au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.

Gina Ştefan, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.