Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autobuze în leasing în Miercurea-Ciuc până la punerea în funcţiune a celor pe bază de gaz comprimat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Autobuze în leasing în Miercurea-Ciuc până la punerea în funcţiune a celor pe bază de gaz comprimat
Autobuze în leasing în Miercurea-Ciuc până la punerea în funcţiune a celor pe bază de gaz comprimat

Autobuze în leasing în Miercurea-Ciuc până la punerea în funcţiune a celor pe bază de gaz comprimat

Primăria Miercurea-Ciuc a decis punerea în funcţiune a 6 autobuze pentru asigurarea transportului în comun în municipiul Miercurea-Ciuc, autovehiculele fiind achiziţionate în leasing operaţional. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla a declarat publicaţiei noastre că achiziţionarea în leasing operaţional a celor 6 autobuze a fost necesară având în vedere faptul că actuala flotă este foarte învechită, din cele şapte vehicule existente doar două erau în stare de funcţionare. Acesta a precizat că nivelul de uzură al celorlalte autobuze este unul ridicat, iar rugina s-a extins într-o asemenea măsură încât nu prea mai este rentabilă repararea acestora.

Bors Béla a spus că este în implementare proiectul pe mobilitate în cadrul căruia a fost semnat deja contractul de achiziţie pentru 23 de autobuze cu gaz comprimat şi nu puteau fi achiziţionate autovehicule noi, drept pentru care a fost nevoie de găsirea de soluţii.

„Acest lucru înseamnă că până putem implementa, până putem da drumul la noul sistem cu noile autobuze pe gaz comprimat am luat în leasing operaţional cele 6 autobuze, care sunt aduse din Elveţia şi sunt de fabricaţie 2006-2009”, a afirmat Bors Béla, care a adăugat că autovehiculele pentru transport persoane au fost achiziţionate de la o firmă mai mică din Lupeni, care suportă toate costurile de întreţinere în această perioadă.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc a mai spus că autobuzele respective sunt folosite pe rutele obişnuite, dar s-a reuşit introducerea în această lună a uneia noi şi în zona Szécseny, unde călătorii sunt transportaţi deocamdată, de luni până sâmbătă, până la magazinul existent acolo, urmând ca din data de 1 iulie vehiculele să urce mai mult, până la o pensiune. 

În ceea ce priveşte reabilitarea autogării din Miercurea-Ciuc, Bors Béla a precizat că a fost semnat recent contractul cu firma care va executa lucrările şi a fost dat şi ordinul de începere a acestora, compania organizând deja şantierul. Potrivit afirmaţiilor sale, în faţa autogării este încă lăsat loc pentru ca autobuzele să se oprească iar pasagerii să poată să coboare, dar s-a ajuns în etapa în care staţia va trebui mutată până la încheierea lucrărilor de reabilitare. Astfel s-a decis ca staţia să funcţioneze temporar pe un spaţiu existent în faţa magazinului Dedeman, pentru că este loc suficient, în zonă sunt şi trei sensuri giratorii şi nu vor fi dificultăţi nici pentru autobuze şi nici pentru ceilalţi participanţi la trafic, iar în plus oamenii nu vor trebui să parcurgă o distanţă mai mare de 150 de metri de la autogara care va fi reabilitată. În prezent au loc discuţii cu reprezentanţii poliţiei rutiere în ceea ce priveşte acest lucru, a mai afirmat Bors Béla.

Contractul de execuţie pentru reabilitarea completă a autogării din Miercurea-Ciuc, aflată într-o stare destul de degradată, a fost semnat în luna mai de reprezentanţii primăriei şi cei ai companiei care va realiza lucrările necesare. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, declarase atunci că lucrările vor fi realizate datorită unui proiect care face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional şi vor contribui la îmbunătăţirea semnificativă a tot ceea ce înseamnă calitatea transportului în comun.

„Pentru noi este foarte important ca momentul acesta să aibă un start şi să aibă o dinamică corectă, pentru că termenele până la care trebuie să se finalizeze aceste lucrări sunt importante. Fiind finanţate din fonduri europene, nu putem să fim în situaţia în care să piardă bani municipalitatea”, a afirmat Korodi Attila. Acesta precizase că valoarea contractului este de 9.607.304 de lei+TVA, iar lucrările se vor derula pe parcursul a 12 luni.

Vor fi efectuate renovări interioare şi exterioare ale clădirii, iar spaţiul va funcţiona ca o autogară în care autobuzele nu vor staţiona noaptea. Vor fi locuri de plecare, respectiv de sosire, unde autobuzele vor prelua pasagerii şi îşi vor continua călătoria. Actuala suprafaţă a autogării va fi împărţită în două şi va fi o zonă pentru autobuzele transportului local, unde va fi punct final de linie, iar cealaltă pentru cele care efectuează transporturi interurbane sau periurbane, fiind practic un punct de trecere. Totodată, va exista şi o zonă separată pentru cursele internaţionale, dar şi zonă de tranzit pentru autobuzele care trec prin oraş. Totodată, pe strada Salcâm se va amenaja un depou cu spaţii necesare pentru autobuzele pe gaz, atelierele de reparaţii şi o staţie de alimentare.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.