Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au mare nevoie de mai mulţi îngrijitori | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Au mare nevoie de mai mulţi îngrijitori
Au mare nevoie de mai mulţi îngrijitori
smart

Au mare nevoie de mai mulţi îngrijitori

  • Reprezentanţii adăpostului pentru câini fără stăpân din Miercurea-Ciuc nu mai pot primi în prezent alte patrupede abandonate din cauza deficitului de personal

Fundaţia ProAnimalia, care administrează singurul adăpost pentru câini fără stăpân din zona Ciucului, se confruntă în prezent cu o lipsă de personal şi a anunţat că din acest motiv nu mai poate primi alte patrupede, până când nu vor fi găsiţi suficienţi îngrijitori pentru derularea activităţilor în condiţii normale.

„Din păcate, a trebuit să luăm această decizie pentru că, cei care am mai rămas aici, trebuie să avem grijă de câinii pe care îi avem deja în adăpost şi nu mai putem prelua acum alţii. Adăpostul funcţionează, însă, doar cu cei 250 de câini pe care îi avem. Avem problema aceasta din luna octombrie a anului trecut. Au plecat trei îngrijitori şi de atunci nu am reuşit să mai găsim nici măcar unul nou. Împreună cu cei cu care au mai rămas încercăm să menţinem programul zilnic, care trebuie respectat, aşa că lucrăm şi la sfârşit de săptămână. Fără să mai vină cineva, nu mai putem să preluăm alţi câini. Am mai avea nevoie de două-trei persoane”, a declarat publicaţiei noastre directorul executiv al Fundaţiei ProAnimalia, Száva Emese.

Potrivit afirmaţiilor sale, la adăpostul pentru câini din Miercurea-Ciuc sunt în prezent patru îngrijitori şi întreg personalul existent este angrenat în activităţile zilnice pentru îngrijirea celor 250 de patrupede, dintre care în jur de 80 la sută au vârste destul de înaintate, nu sunt foarte sociabile, se află acolo de aproximativ 10 ani şi este dificil să fie oferite spre adopţie.

Száva Emese a precizat că se încearcă oferirea unor salarii decente personalului, dar în ultima perioadă s-au simţit şi efectele scumpirilor, reducându-se şi nivelul donaţiilor primite de la persoane fizice din Germania, în contextul situaţiei generate de izbucnirea războiului din Ucraina.

„Încă mai facem faţă să îngrijim cei 250 de câini din adăpost, dar este şi problema cu salariile, folosim foarte multe materiale de construcţii pentru reparaţii tot timpul, pentru că ţarcurile permanente sunt avariate ori din cauza vremii ori din cauza câinilor, deci la noi şi acesta este un cost uriaş. Au fost multe măriri de preţuri în ultimii 2-3 ani şi la materiale de construcţii. S-a scumpit şi hrana pentru câini şi au crescut şi costurile veterinare. Deci, toate scumpirile şi descreşterile în ceea ce priveşte donaţiile ne pun într-o situaţie mai delicată. În prezent însă, nu neapărat financiar avem probleme, ci din cauză că nu este cine să lucreze fizic”, a menţionat Száva Emese.

Aceasta a adăugat că au fost persoane care s-au interesat telefonic în legătură cu desfăşurarea activităţii de îngrijitor, dar nu au fost foarte atrase de condiţii.

„Dacă vine cineva care ar fi probabil mulţumit, poate se gândeşte altfel după ce vede adăpostul. Este foarte uşor să te gândeşti că ai fost îngrijitor de animale sau locuieşti la ţară şi poţi să lucrezi cu animalele, dar atunci când îţi dai seama că ai 80 de câini doar în grija ta, toţi necunoscuţi, nu este uşor. Este foarte delicat pentru că trebuie să iubeşti câinii, trebuie să vrei să ai grijă de ei. Cei care au sensibilitatea asta poate nu reuşesc să lucreze afară 8 ore, iar cei care rezistă la condiţii nu au afinitatea de care am avea noi nevoie. Nu este atât de uşor cum s-ar gândi unii şi nu este uşor să lucrezi cu câini în general. Unii ajung la noi de pe stradă sau din locuri necunoscute şi trebuie să ajungi să îi cunoşti. Şi noi trebuie să îi cunoaştem timp de o săptămână-două, să vedem cum se comportă cu oamenii şi cu celelalte animale, dar în acelaşi timp, din prima clipă, trebuie să lucrezi cu câinii aceia. Deci, nu poţi să spui că nu intri în ţarc pentru că nu ii cunoşti. Câinii nu ştiu când e weekend şi trebuie să primească şi atunci mâncare. Noi nu avem zile libere şi de aceea, în ture, trebuie să acoperim şi weekend-urile. Situaţia actuală nu va rămâne una permanentă, dar în momentul de faţă, după patru luni, cu şapte zile pe săptămână, nu mai putem. Pur şi simplu suntem epuizaţi”, a afirmat Száva Emese. Aceasta a mai spus că au fost înregistrate şi în ultima perioadă multe cereri pentru primirea de câini în adăpost, dar, din păcate, până la rezolvarea problemei generate de lipsa de personal, nu pot fi preluate alte astfel de animale.

Fundaţia ProAnimalia din Miercurea-Ciuc are de mulţi ani un parteneriat cu o asociaţie germană, care asigură un sprijin esenţial pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării şi pentru găsirea de gazde primitoare în Germania pentru mulţi câini care ajung în adăpostul din municipiul harghitean, adopţiile locale fiind foarte puţine. Din adăpostul din Miercurea-Ciuc ajung câini fie prin adopţie directă la persoane din Germania, fie în aşa numite foster home-uri, adică locuri de cazare provizorie până la găsirea unei familii pregătită să îi primească. De asemenea, pentru facilitarea adopţiilor în Germania, există o pagină de Internet pe care sunt publicate informaţii legate de fiecare câine din adăpostul din Miercurea-Ciuc, fotografii şi date importante care pot fi accesate de către cei care doresc să primească un animal de companie.

Persoanele din Miercurea-Ciuc sau din alte zone ale României care doresc să îi sprijine pe reprezentanţii Fundaţiei ProAnimalia pot să acorde un ajutor semnificativ prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, dar orice donaţie este binevenită în situaţia actuală.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.