Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un deceniu de reprezentare a judeţului Harghita la Comitetul European al Regiunilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Un deceniu de reprezentare a judeţului Harghita la Comitetul European al Regiunilor
Un deceniu de reprezentare a judeţului Harghita la Comitetul European al Regiunilor

Un deceniu de reprezentare a judeţului Harghita la Comitetul European al Regiunilor

  • Borboly Csaba: „Consiliul Judeţean Harghita s-a dovedit un partener extrem de important, am pus pe masă obiective tabu şi am ajuns acolo încât să reprezentăm CoR la Parlamentul European, la Comisia Europeană”

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean (CJ), preşedintele Borboly Csaba a prezentat evaluarea activităţii Biroului de Reprezentanţă Virtuală a CJ Harghita la Bruxelles, precum şi pe cea pe care a desfăşurat-o în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor în ultimul deceniu.

„În ultimii 12 ani, Consiliul Judeţean Harghita a făcut paşi importanţi, avem experţi şi consilieri la Bruxelles. De foarte multe ori nu se vede ce se întâmplă acolo, pentru că deciziile la nivelul instituţiilor europene nu se iau de la o zi la alta, de exemplu ciclul unei idei parcurge 5-6 ani până când decizia să devină vizibilă şi adoptabilă. Rolul nostru este să influenţăm aceste decizii şi să modificăm legislaţia europeană, astfel încât să fie cât mai aproape de deciziile din judeţul nostru”, a arătat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Biroul de Reprezentanţă Virtuală a CJ Harghita la Bruxelles, funcţionează din 2010 şi obiectivele acestuia sunt ca toate caracteristicile culturale, turistice şi alte provocări să fie prezentate pe lângă instituţiile europene sub forma unor evenimente, expoziţii sau chiar prin generarea unor proiecte de finanţare. Între acestea s-au aflat subiecte precum Tineretul, Cultura, Turismul, Învăţământul şi Digitalizarea învăţământului, în total 32 de evenimente în ultimul deceniu. Aproximativ 80.000 de persoane au fost implicate în aceste evenimente, reuşindu-se promovarea a mai mult de 15 produse locale în cadrul târgurilor internaţionale, potrivit doamnei Lukács Eva, coordonatoarea Compartimentului de Relaţii Internaţionale al Consiliului Judeţean Harghita.

Borboly Csaba este membru al CoR din toamna  anului 2012. Între problemele aduse de acesta în atenţia Comitetului European al Regiunilor se regăsesc „subiecte tabu pe agenda Uniunii Europene”, precum conflictele legate de carnivorele mari, de educaţie, de tineret, de agricultură, turism, de valorile locale, problematica regiunilor mai puţin dezvoltate şi cea a schimbărilor climatice specifice zonelor montane.

„Activitatea  internaţională este foarte importantă şi Consiliul Judeţean Harghita s-a dovedit un partener extrem de important. Am avut posibilitatea de a include idei noi, am pus pe masă obiective tabu, în primul rând pe cel legat de Directiva Habitate, am promovat mai multe rapoarte şi am ajuns acolo încât să reprezentăm CoR la Parlamentul European, la Comisia Europeană. Cel mai bun rezultat este acela ca în documentul privind Viitorul Europei să fie acceptată propunerea formulată de noi cu privire la dezvoltarea competenţelor, astfel încât tinerii să primească un pachet de bază, care înseamnă învăţarea limbilor străine, conectivitate. Am ajuns să fim cunoscuţi, am ajuns acolo încât judeţul Harghita să fie cunoscut, să fim cunoscuţi ca o zonă în care avem foarte multe proiecte de viitor şi am reuşit în aceşti ani să aducem foarte mulţi bani din proiecte şi parteneriate finanţate de la Bruxelles şi acum noi suntem cei căutaţi. Globalizarea, tehnologia şi oportunităţile oferite trebuie încorporate de instituţiile administraţiei publice locale, astfel încât comunităţile locale să se poată dezvolta în acelaşi ritm – şi nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a detaliat Borboly Csaba.

În privinţa proiectului de digitalizare a instituţiilor de învăţământ, în contextul în care la nivel naţional s-au depus foarte puţine proiecte, cele depuse sunt greşite existând un dezinteres pentru acestea, preşedintele Borboly Csaba a fost întrebat câte primării din Harghita s-au arătat dispuse să se ralieze amplului proiect de digitalizare pe care consiliul judeţean doreşte să-l realizeze şi să-l depună spre finanţare prin PNRR.

„Noi am început în urmă cu 3-4 ani procesul de digitalizare a Educaţiei, avem un plan de acţiune la nivelul judeţului. Am aşteptat foarte mult să existe o finanţare, nu prea este ceea ce doream noi, pentru că şi acum se axează în mare parte pe cumpărarea de laptopuri şi tablete. (…) Noi avem experienţă şi vom face un proiect mare (pe digitalizarea Educaţiei, aflat în curs de elaborare – n.a.) pentru toţi cei care vor să ni se alăture, pe care îl vom depune la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am avut foarte multe discuţii cu primarii – şi mâine vom avea astfel de discuţii. Până în prezent 51 de primării se alătură proiectului nostru, pentru că primarii pot mandata consiliile judeţene. (…) Deci, prin PNRR vom cumpăra hardware-ul, iar noi încercăm să venim cu o parte mare de finanţare proprie din partea CJ pentru instruirea profesorilor, software adecvat, mentenanţă adecvată, prin care acest proiect ar putea să fie funcţional”, a declarat, luni, Borboly Csaba, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii mass-media.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.