Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Feerie de iarnă în rezervaţia care adăposteşte singurul lac vulcanic din România | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Feerie de iarnă în rezervaţia care adăposteşte singurul lac vulcanic din România
Feerie de iarnă în rezervaţia care adăposteşte singurul lac vulcanic din România

Feerie de iarnă în rezervaţia care adăposteşte singurul lac vulcanic din România

  • În weekend, sute de persoane au luat cu asalt pârtia care coboară către Lacul Sfânta Ana

În Rezervaţia naturală „Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana”, iarna a ajuns mai târziu decât în alţi ani. Prima ninsoare a căzut abia în 28 ianuarie, dar o săptămână mai târziu norii au cernut un strat consistent de omăt, de cel puţin zece centimetri, ajungând până la o jumătate de metru acolo unde rafalele de vânt au viscolit zăpada.

Vestea s-a răspândit cu repeziciune, iar câteva fotografii cu peisaje feerice hibernale, cu brazi încărcaţi de nea şi cu lacul îngheţat, postate pe reţelele de socializare, au stârnit dorul de ducă al turiştilor, oameni de toate vârstele, veniţi din diferite zone ale ţării, pentru a se bucura de un sfârşit de săptămână la săniuş în primele zile de iarnă autentică harghiteană, alunecând pe cea mai lungă pârtie din ţară şi abandonându-se peisajului de o frumuseţe plăsmuită parcă din poveştile copilăriei.

„Avem foarte mulţi turişti veniţi de la Bucureşti, din Galaţi, Vrancea, de la Braşov, din Neamţ, de la Bacău, dar şi de mai aproape, din Covasna şi din judeţ, copii, părinţi, bunici şi foarte mulţi tineri, care se bucură cu adevărat de iarna îndelung aşteptată. Este soare, din când în când vântul se înteţeşte în pasul dintre cele două cratere şi temperatura diurnă este de minus 7 grade Celsius. Şi sâmbătă, şi duminică am avut mulţi vizitatori, a fost multă veselie şi zilnic am închiriat cel puţin 70 de sănii”, ne spune Dósa Elek Levente, directorul executiv al Asociaţiei „Pro Szent Anna – Pro Sfânta Ana”.

Pe săniile premium, de 150 de euro bucata, achiziţionate din Elveţia, coborârea traseului lung de 1,5 kilometri este o aventură în siguranţă. Trebuie doar să le conduceţi cu atenţie pe drumul înclinat binişor, pe care poţi rula cu până la 50 de kilometri la oră, mărginit pe o parte de brazi falnici, iar pe cealaltă de hău. Încet-încet, înclinarea devine din ce în ce mai mică, se domoleşte tot mai mult, pentru a îmblânzi oprirea.

Din cauza condiţiilor meteorologice şi a aglomeraţiei, starea pârtiei se degradează din când în când, fiind nevoie de nivelarea traseului, pentru siguranţa vizitatorilor. În astfel de situaţii, accesul turiştilor pe pârtia de săniuş şi tractarea vor fi oprite temporar, fiind permis exclusiv accesul utilajelor de intervenţie.

„Având în vedere că iarna aceasta este atipică, mai ciudată, că nici pârtia şi nici tipul zăpezii nu sunt cele normale, pe măsură ce este utilizată de tot mai multe persoane pârtia se denivelează şi apar dâmburi care pot periclita alunecarea. În astfel de situaţii suntem nevoiţi să întrerupem programul preţ de o jumătate de oră, pentru a readuce traseul la starea de siguranţă. Pe durata intervenţiei nu este permisă utilizarea pârtiei de către turişti şi nu funcţionează nici tractarea, doar utilajele vor fi pe pârtie. Avem nevoie de circa 30 de minute, nivelăm şi dăm drumul din nou la săniuş. Evident, vizitatorii care sunt afectaţi de aceste lucrări vor avea parte de prelungirea timpului de închiriere cu o jumătate de oră, fără să plătească în plus”, a specificat directorul executiv al Asociaţiei „Pro Szent Anna – Pro Sfânta Ana”.

Până la punerea în siguranţă a pârtiei, turiştii cărora frigul şi zăpada le-au stârnit pofta de mâncare pot savura pită cu untură şi boia sau un hotdog, alături de un pahar cu vin fiert, la cele trei bufete de la pornire sau deliciosul kürtőskalács cu nucă sau scorţişoară, la alegere, o cafea, un ceai fierbinte, o ciocolată caldă şi alte băuturi de sezon menite să alunge frigul şi orice supărare, pe care le găsesc la chioşcurile de lângă Lacul Sfânta Ana. Priveliştea este minunată, iar experienţa – senzaţională.

Cei care sunt în concediu sau au posibilitatea se pot bucura de săniuş pe pârtia din rezervaţia naturală „Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana” şi în cursul săptămânii, programul desfăşurându-se între orele 10:00 şi 18:00. Însă trebui să ştiţi că puteţi închiria sania doar până la ora 17:00 şi pentru nu mai mult de o oră, adică pentru o tură.

„Nu ne expunem ca să închiriem sănii pentru o jumătate de oră, nu avem rabat la preţ pe motiv de timp. Dacă turistul acceptă să închirieze sania pentru o oră sau pentru o jumătate de oră, din partea noastră este în regulă. Ultima oră la care se pot închiria sănii este 17:00, pentru ca parcurgerea traseului şi întoarcerea la punctul de plecare să se deruleze în timpul rămas până la închidere”, a precizat Dósa Elek Levente.

În privinţa preţurilor, vă putem spune că biletul de acces în Rezervaţie a rămas neschimbat faţă de cel din vară şi este de 40 de lei/vehicul pentru o durată de trei ore, după depăşirea acestora adăugându-se câte doi lei la începutul fiecărei jumătăţi de oră.

Sania se închiriază pentru o perioadă de o oră şi jumătate, contra sumei de 50 de lei, preţul incluzând şi tractarea.

„În cazul în care este aglomeraţie, garantăm cel puţin o tractare, dar, în funcţie de numărul clienţilor, încap până la trei tractări în intervalul de o oră şi jumătate. Depinde foarte mult de ce face clientul: dacă a coborât cu sania, se duce la Lac, mai bea ceva şi mănâncă un kürtőskalács, timpul trece şi va avea parte de mai puţine tractării. Dacă vine doar pentru săniuş şi se mişcă bine, va avea parte de trei tractări în acelaşi interval de 90 de minute”, explică directorul executiv al Asociaţiei „Pro Szent Anna – Pro Sfânta Ana”.

Recomandări şi reguli pe care trebuie să le respecte fiecare vizitator

Sunt reguli de bun simţ, a căror menire este să protejeze turiştii de confruntarea cu situaţii neplăcute sau chiar grave. Vi le reamintim pe cele mai importante.

La săniuş:

„Pentru evitare neplăcerilor, la tractare vizitatorii sunt rugaţi să se comporte civilizat, să respecte îndrumările personalului şi să nu sară rândul – Logica este primul în rând, primul la tractare!”.

„Nu tractăm/transportăm alte sănii decât pe cele închiriate. Transportul persoanelor este asigurat doar vizitatorilor care intră în categoriile şi în ordinea enumerată în continuare: doamne vizibil gravide, copii sub cinci ani + un însoţitor, persoane cu dizabilităţi, seniori cu vârsta de peste 65 de ani”.

„În timpul tractării este strict interzis să vă ridicaţi în picioare sau să săriţi de pe sănii. Pe sănii să vă aşezaţi întotdeauna cu faţa înainte!”.

„Vă rugăm să nu vă urcaţi cu picioarele pe sănii! Este periculos şi poate cauza deteriorarea saniei”.

Accesul pe gheaţa Lacului Sfânta Ana este STRICT INTERZIS! „Gheaţa lacului este foarte subţire. Pentru siguranţa dumneavoastră, vă rugăm să nu mergeţi pe gheaţă, este absolut periculos!”.

Conducerea Rezervaţiei precizează şi că poteca spre punctul belvedere şi capelă este înzăpezită. „Se poate accesa pe propria responsabilitate, cu încălţăminte şi având condiţie fizică adecvate”.

De asemenea, le recomandă vizitatorilor să se îmbrace cu haine corespunzătoare anotimpului. „Recomandăm folosirea căciulii, fularului, mănuşilor şi a încălţămintei călduroase cu tălpi zimţate, de preferinţă bocanci sau cizme. Pentru a evita accidentele şi evenimentele neplăcute, vă rugăm ca pe întreg teritoriul să circulaţi cu precauţie şi să respectaţi îndrumările personalului.

În final atenţionează că „nerespectarea regulilor” în perimetrul Rezervaţiei „poate atrage după sine evacuarea din teritoriu, interdicţia utilizării serviciilor noastre şi sesizarea autorităţilor”.

În această perioadă, Tinovul Mohoş este închis.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.