Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ştiţi când o persoană nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate? | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » Ştiţi când o persoană nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate?
Ştiţi când o persoană nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate?

Ştiţi când o persoană nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate?

Dacă nu ştiţi, aflaţi acum şi, vă asigur, nu este singura întrebare la care puteţi găsi un răspuns!

De la bun început doresc să fiu clar înţeles cu privire la subiectul pe care l-am ales pentru azi, convins fiind că sunt încă destui cetăţeni interesaţi de el. Şi asta deoarece, prin Legea 112/2016 privind aprobarea OUG nr. 41/2015, publicată în MO 408 din 30 mai a.c., au fost aduse unele modificări şi completări Codului fiscal, care se referă şi la contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de unii dintre noi.

Intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, noul Cod fiscal, aprobat prin Legea 227/2015, stabilea ca, pentru anul în curs, în cazul persoanelor care realizează venituri din investiţii şi din alte surse, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă venitul pentru care se calculează contribuţia este singurul realizat.

Astfel, conform prevederilor în discuţie, dacă o persoană fizică obţinea, să zicem, doar venituri din dobânzi, în valoare mai mică decât un salariu minim brut pe ţară, ar fi trebuit să plătească CASS aplicând cota de 5,5% la nivelul acestui salariu (1.050 lei până la 1 mai a.c., respectiv 1.250 lei după 1 mai), indiferent dacă se încadra ori nu în categoria de persoane exceptate de la plata contribuţiei, sau în categoria de persoane pentru care plata se suportă din alte surse.

Ei bine, prin Legea 112, în cazul veniturilor din investiţii şi/sau din alte surse realizate în 2016, ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară, nu se datorează CASS.

Prin urmare, persoanele fizice care obţin, în cursul anului fiscal, exclusiv venituri de genul celor la care m-am referit anterior, a căror bază anuală de calcul se situează sub nivelul a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, e bine să reţină că pentru aceste venituri nu se stabileşte CASS.

Prin aceeaşi lege s-au adus modificări şi în ceea ce priveşte plata asigurărilor sociale de sănătate de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoria de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoria de persoane pentru care CASS se suportă din alte surse, precum şi în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară.

Şi iată despre ce vorbim! Aceste persoane pot opta pentru plata contribuţiei lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară, cu condiţia să plătească obligatoriu CASS pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia în vederea stabilirii contribuţiei. Important este, în cazul de faţă, ca plata să se efectueze până în data de 25 a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei, pe toată perioada declarată.

Dar, trebuie ştiut că, la fel de bine, ele pot opta şi pentru o altă soluţie: la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, prin depunerea declaraţiei în vederea stabilirii CASS, este aplicată cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară. În acest caz plata contribuţiei se efectuează la data depunerii declaraţiei în vederea stabilirii CASS…

Ec. KEDVES EMERIC, şeful AJFP Harghita

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Anzi:Jos vähääkään seuraa ulkomaisia netti-sivuja niin on aika sokea jos EI tiedä keitä nämä ovat. Veikkaan että Spenceristä on tekemällä tehty ihan täysi idiootti ja pahis, ei ole kyllä käsittääkseni mikään hyvä tyyppi mutta mistä sitä tietää. Itse katson Cityä ;O)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.