Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Asigurarea fondurilor necesare DGASPC, investiţiilor şi dezvoltării – priorităţile Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Asigurarea fondurilor necesare DGASPC, investiţiilor şi dezvoltării – priorităţile Consiliului Judeţean Harghita
Asigurarea fondurilor necesare DGASPC, investiţiilor şi dezvoltării – priorităţile Consiliului Judeţean Harghita

Asigurarea fondurilor necesare DGASPC, investiţiilor şi dezvoltării – priorităţile Consiliului Judeţean Harghita

  • Conducerea ATOP, preocupată de siguranţa publică şi de creşterea alarmantă a consumului de droguri

Asigurarea sumelor necesare pentru Protecţia Copilului şi pentru investiţii, aprobarea burselor pentru şcolile speciale, participarea la proiecte europene destinate tinerilor, finanţate prin PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti şireducerea riscului de infecţii nosocomiale au fost principalele subiecte ale şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita, întrunit în şedinţă ordinară miercuri.

Primul punct al ordinii de zi a vizat aprobarea unei noi rectificări a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, în principal pentru sprijinirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), dar şi pentru achitarea facturilor la investiţii.

„Suntem total descoperiţi în luna decembrie, nu avem banii pentru salarii, nici pentru contribuţiile la stat, trebuie să plătim voucherele de vacanţă care nu s-au dat anul acesta, mai avem de plătit drepturi ale angajaţilor câştigate în instanţă acum trei-patru ani şi, desigur, cheltuieli materiale: avem facturi neplătite, trebuie să ne facem şi stocuri de alimente şi de medicamente, suntem rămaşi în urmă cu plata drepturilor pentru copiii care au ieşit din sistem şi ale celor aflaţi în adopţie”, ne-a explicat Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita, la finalul şedinţei.

La Centrul de Plasament Bilbor, la Casa de tip familial Subcetate şi la Centrul de Plasament de tip familial nr. 1 Cristuru Secuiesc se reduc şi se transformă posturi. Prin modificările organigramei şi ale statului de funcţii aprobate în cadrul şedinţei ordinare din 23 noiembrie, numărul total al posturilor în cadrul structurii DGASPC Harghita va fi 895, din care 125 funcţii publice şi 770 personalul contractual.

Au fost aprobate, miercuri, şi bursele pentru şcolile speciale pentru anul şcolar 2022-2023. Pentru elevii care frecventează cursurile Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland s-a aprobat alocarea sumei de 6.200 de lei din bugetul judeţului pentru 31 burse de ajutor social în valoare de 200 de lei/lună/elev, iar pentru elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor s-a stabilit finanţarea unui număr de 28 de burse şcolare de studiu şi de ajutor social în cuantum de 20.750 de lei (şase burse de studiu în valoare de 150 de lei/lună/elev pentru cei cu media peste 7,50 şi 22 de burse de ajutor social în valoare de 200 de lei/lună/elev). Pentru elevii Şcolii Profesionale Speciale „Szent Anna” s-a acceptat propunerea acordării unui număr de 19 burse şcolare de merit şi de ajutor social, în cuantum de 16.800 lei, după cum urmează: patru burse de merit în valoare de 300 lei/elev/lună destinate elevilor cu media cuprinsă între 9,50-10,00 şi 15 burse de ajutor social în valoare de 200 lei/elev/lună.

Consiliul Judeţean Harghita va participa, în calitate de beneficiar, la proiectul internaţional „Green Youth Empowerment: Green Jobs for Greener Europe” (Responsabilizarea ecologică a tinerilor: Locuri de muncă ecologice pentru o Europă mai verde”) din cadrul programului Comisiei Europene „Cetăţeni, egalitate, drepturi şi valori” (CERV). Acesta va începe la data de 1 ianuarie 2023 şi se va desfăşura pe durata a doi ani. În cadrul proiectului CERV, CJ Harghita va avea parteneri din Slovenia, Letonia, Italia, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Spania, iar obiectivele principale ale acestuia sunt de a promova dezbaterea, gândirea tinerilor şi participarea lor la luarea deciziilor cu privire la viitorul Europei durabile „verzi” şi a locurilor de muncă „verzi” la nivel local, naţional şi internaţional. Valoarea proiectului este de 148.000 de euro, din care 16.500 de euro îi revin judeţului Harghita. Grupul ţintă este reprezentat de cetăţenii tineri, iar dintre aceştia în special elevii, tinerii lideri, influenceri şi antreprenori.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, vor depune cereri pentru finanţarea a două proiecte prin PNRR. Unul vizează Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, prin dotarea unităţii de asistenţă medicală ambulatorie”, valoarea totală a acestuia fiind de 14.251.186,96 lei cu TVA (11.478.640,68 lei fără TVA), din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 9.068.126,14 lei fără TVA. Contribuţia proprie în cadrul acestui proiect este de 2.410.514,54 de lei (fără TVA) şi va fi suportată din bugetul de venituri şi cheltuieli al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Cel de-al doilea proiect, care va fi depus în parteneriat cu CJ, în valoare de 10.249.707,76 lei cu TVA, respectiv 8.613.199,80 de lei fără TVA, îşi propune „Dotarea cu echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc”. În cazul acestui proiect valoarea cheltuielilor eligibile este de 8.613.199,80 lei fără TVA, iar contribuţia proprie de 1.808.771,96 lei fără TVA şi va fi suportată din bugetul de venituri şi cheltuieli al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Bíró Barna Botond, vicepreşedintele CJ Harghita, a anunţat că în cadrul PNRR – Componenta V, instituţia pe care o reprezintă a câştigat un proiect depus în aprilie, în valoare de 41 de milioane de lei, pentru eficientizarea energetică a clădirii consiliului judeţean.

„Vom schimba geamurile şi uşile cu termopan cu trei celule, se va schimba şi cupola sălii de marmură, se vor reabilita sala de marmură şi amfiteatrul, vom face spaţii de relaxare şi spaţii destinate copiilor, se va schimba şi ţigla, se va reabilita centrala termică şi vom trece pe corpuri de iluminat cu leduri, care sunt mai economice. Aşa să vă imaginaţi, că va fi o transformare totală, clădirea administrativă se va înnoi, va arăta cu totul altfel şi va deveni mult mai eficientă din punct de vedere energetic. (…) Din bugetul propriu niciodată nu am fi reuşit”, a detaliat vicepreşedintele Bíró Barna Botond, mulţumind echipei condusă de Péli Levente, director general adjunct al Direcţiei tehnice a consiliului judeţean, pentru munca depusă la realizarea acestui proiect.

„Vom avea o clădire family-friendly, mai prietenoasă cu clienţii. Am dori să ajungem acolo încât deşeurile să scadă la minim în această clădire, să facem un pas înainte şi către Zero Waste şi ne dorim ca toate instituţiile care sunt în această clădire să participe la eforturile noastre de raţionalizare. Vrem să avem soluţii inteligente de la parcare şi până la alte servicii, care să faciliteze accesul celor care vin de mai departe. Ne transformăm”, a completat preşedintele CJ Borboly Csaba.

Între altele, consilierii judeţeni au mai aprobat miercuri „Studiul de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean prin curse regulate prestat între localităţile judeţului” şi şi-a însuşit – în calitate de membru fondator în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz” Egyesület – cotizaţia pe anul 2022, în valoare de 131.345 de lei.

La finalul şedinţei ordinare a consiliului judeţean, Kolumbán Dávid, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Harghita, a prezentat consilierilor raportul de activitate la cinci luni de la preluarea conducerii ATOP, punând accentul pe două probleme cu care se confruntă populaţia judeţului: siguranţa publică şi consumul de stupefiante inclusiv în şcoli, unde, potrivit sursei citate, mai mulţi elevi au fost surprinşi în timp ce le vindeau droguri colegilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.