Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apel către producătorii agricoli harghiteni și covăsneni făcut de consilierul personal al ministrului Agriculturi: fermierii trebuie să se organizeze în cooperative sau alte forme asociative, altfel nu au nici o șansă să acceseze fonduri europene după 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Apel către producătorii agricoli harghiteni și covăsneni făcut de consilierul personal al ministrului Agriculturi: fermierii trebuie să se organizeze în cooperative sau alte forme asociative, altfel nu au nici o șansă să acceseze fonduri europene după 2021
Apel către producătorii agricoli harghiteni și covăsneni făcut de consilierul personal al ministrului Agriculturi: fermierii trebuie să se organizeze în cooperative sau alte forme asociative, altfel nu au nici o șansă să acceseze fonduri europene după 2021

Apel către producătorii agricoli harghiteni și covăsneni făcut de consilierul personal al ministrului Agriculturi: fermierii trebuie să se organizeze în cooperative sau alte forme asociative, altfel nu au nici o șansă să acceseze fonduri europene după 2021

Un număr de 17 cooperative vor fi înființate în județele Harghita și Covasna, în cadrul unui proiect derulat la nivel național, care a fost prezentat miercuri, în Miercurea Ciuc

Zeci de fermieri din județele Harghita și Covasna au participat, miercuri, la o conferință regională privind necesitatea încurajării formelor asociative în agricultură pentru dezvoltarea locală, organizată în municipiul Miercurea Ciuc în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Proiectul „Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, sau pe scurt AGRICOOP, este implementat la nivel național de EGIS România SA, o companie care oferă servicii de consultanţă fermierilor, și este co-finanțat din FEADR, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Managerul proiectului, Dragoș Alexandru, a explicat că,  până în 2021, vor fi oferite servicii de consultanță către 10.000 de producători agricoli, iar scopul final este de a se înființa 350 de cooperative agricole, din care minimum 8 grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României. În Regiunea Centru, din care face parte și județul Harghita, vor fi oferite servicii de consultanță către 1.488 producători agricoli, în urma cărora ar urma să se înființeze 50 de cooperative agricole și minimum un grup de producători agricoli.

În județele Harghita și Covasna urmează să se înființeze 17 cooperative agricole în urma consilierii fermierilor și producătorilor agricoli locali.

Prin acest proiect, se mai arată în prezentarea managerului Dragoș Alexandru, producătorii agricoli „vor beneficia de sprijin pentru înființarea unei forme asociative, de consiliere tehnologică, fiscală și juridică, elaborarea planului de afaceri și monitorizarea acestuia timp de 12 luni în vederea evaluării studiului privind funcționarea și elaborarea ajustărilor necesare, identificarea de soluții pentru o cât mai bună organizare a cooperativei și pentru creșterea vânzărilor prin crearea unui lanț scurt de producție-distribuție-vânzare, sprijin în redactarea și întocmirea documentației pentru accesarea de fonduri publice și europene”.

Dragoș Alexandru a subliniat în fața producătorilor agricoli din cele două județe că proiectul nu oferă echipamente sau fonduri pentru înființarea de cooperative ori achiziții, ci doar consiliere.

Potrivit acestuia, o piedică în convingerea fermierilor să se asocieze este mentalitatea fermierilor. Din această cauză se vor organiza întâlniri directe cu producătorii agricoli și au fost înființate 19 birouri la nivel local.

Producătorii agricoli nu sunt puși la punct cu informațiile

Prezent la eveniment, consilierul personal al ministrului Agriculturii, Tiberiu Ștef, a prezentat beneficiile pentru cooperative și alte forme asociative și a făcut un apel la producătorii agricoli să se organizeze în aceste forme asociative, altfel nu au nici o șansă să accese fonduri europene după 2021, dar nici naționale.

„Să se organizeze dumnezeiește, obligatoriu și cât se poate de repede, pentru că sunt patru condiții pentru a obține co-finanțare de 90% (n.n. – din fonduri europene, după 2021). Toate cele cinci programe pornesc cu 40%. Dacă aplică, o cooperativă primește încă 20%. Dacă aplică un tânăr fermier sau în fruntea structurii e un tânăr fermier – 20%. Iar dacă provine din zona montană încă 20%, nu mai mult de 90%. Deci trebuie să se organizeze, dar nu numai pentru a accesa aceste fonduri, ci pentru a-și acorda o șansă, că altfel nu au cum să facă față – și nu mă refer doar la aspectele de natură economică. Dar nu sunt puși la punct cu informațiile (n.n. – în prezentarea sa, de altfel, le-a atras atenția participanților că nu pot invoca faptul că nu găsesc informații în limba maghiară, pentru că ele există), sunt foarte mulți care nu au o pregătire neapărat adecvată pentru activitățile agricole pe care le fac. Deci e un proces lung, costisitor, de durată, dar trebuie început odată. Dacă nu începem, nici nu avem șansele să-l sfârșim odată”, a declarat Tiberiu Ștef.

Consilierul personal al ministrului Agriculturii a mai subliniat și alte beneficii ale organizării în cooperative, cum ar fi scutirea formei asociative și a membrilor de anumite taxe și impozite. „Obligativitatea fermierilor care constituie aceste cooperative este să valorifice cel puțin 50% din producția obținută prin intermediul lor și atunci beneficiază de scutirea aceasta. Dar dacă valorifică 100% din producție, sigur sunt scutiți de plata taxelor și impozitelor”, a mai spus Tiberiu Ștef.

În cadrul intervenției sale, consilierul personal al ministrului a prezentat cele mai importante prevederi din Legea muntelui (Legea nr. 197/2018), cele cinci legi subsecvente care prevăd investiții privind centrele de colectare-prelucrare lapte, fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale din floră spontană, stânele montane, centrele de colectare-prelucrare-spălare lână și centrele de abatorizare și prelucrare carne. De asemenea, a prezentat prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1036/2018 privind reorganizarea Agenției naționale a zonei montane, care prevede crearea a 7 centre regionale și 32 de oficii bazinale.

65 de localități din județ sunt în zona montană

Totodată, a fost evidențiată importanța noii delimitări a zonei montane. „Cumva delimitarea zonei montane face o reparație urmare a Ordinului 355 din 2007, când au fost excluse o grămadă de comunități din zona montană. Repară lucrul acesta în sensul că reintroduce o bună parte și altele noi apar. Aceasta înseamnă că inclusiv comunitățile noi intrate beneficiază de fonduri prin acest program de investiții, Legea nr. 334 din 2018, care are alocare de un miliard de euro timp de 10 ani. Trebuie să se înțeleagă faptul că comunele nou-intrate în zona montană nu beneficiază de subvenții și de proiecte (n.n. – europene), pentru că ar trebui schimbat PNDR și nu mai este timp. (…) Dar se vor introduce din 2021 și aceste comunități și atunci sigur vor beneficia de fonduri europene prin intermediul Planului Național Strategic”, a punctat Tiberiu Ștef.

Acesta a mai comunicat că a fost emis un ordin al ministrului, „care m-a nominalizat în calitatea mea de consilier personal al ministrului pe zonă montană”, iar după Paște, împreună cu echipele de la direcțiile agricole, APIA din cele 27 de județe cu zonă montană, vor fi organizate întâlniri în localități, unde se vor discuta „toate aceste prevederi ale legislației și, de asemenea, să-i putem ajuta pe oameni să-și pregătească proiectele, pentru că eu estimez că în a doua jumătate a anului vor începe deja lansarea lor, aplicare, inclusiv finanțare, deoarece bugetul Ministerului Agriculturii are prevăzute aceste fonduri”, a mai precizat consilierul ministrului.

Și Borboly Csaba i-a îndemnat pe fermieri să se asocieze

La rândul său, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, și-a exprimat speranța că acest proiect va avea rezultate în Harghita, „pentru că suntem un județ unde s-au realizat câteva cooperative și sunt mai multe astfel de inițiative”.

Președintele CJ Harghita a susținut, printre altele, că legislația ar trebui modificată astfel încât consiliile județene care doresc să investească, să se implice în agricultură să primească atribuții. „Până când camerele agricole au fost la noi (n.n. – în subordinea consiliilor județene), am putut face acest lucru. Acum, foarte, foarte indirect facem acest lucru și întotdeauna ne uităm la Curtea de Conturi cât ne impută. Dar aici ar trebui o modificare”, a spus Borboly Csaba.

Acesta a arătat că Harghita este un județ preponderent agricol, astfel că aici nu este industrie mare. „Cel mai mare oraș este Miercurea Ciuc. (…) Aici fabrici cu mii de angajați nu se pot face chiar dacă am dori. Atunci ar trebui să aducem imigranți din Africa sau, nu știu, din Asia. Așadar, noi mergem pe agricultură, dar la o scară mai mică. Și suprafețele sunt mai mici. Noi mergem pe gospodării familiale, întreprinderi mici și am dori ca acești oameni, prin asociere, să primească o putere sporită. (…) Nu trebuie să fim o întreprindere mare, dar trebuie să ne unim. Avem asociații pe diverse domenii pe care dorim să le ajutăm. Și pe fundamentul acestor asociații eu cred că cooperativele vor reuși să pășească, să se lanseze”, a spus Borboly Csaba.

Președintele CJ Harghita a susținut că, strategic, în acest an tocmai aceste asociații pe ramuri, care deja există în județ, vor fi ajutate. Și i-a îndemnat pe micii producători să intre în aceste asociații pe ramuri. „Pentru că în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dezvoltare Regională am dori să alocăm sume pentru aceste ramuri”. „Foarte mulți care produc sunt ajutați de noi să vândă”, prin intermediul târgurilor organizate în țară și străinătate de ADI Dezvoltare Regională. Însă acest lucru se va schimba, în sensul că asociațiile din diferite ramuri vor decide ce standuri vor ocupa producătorii, în funcție de calitate.

∗∗∗

În cadrul acestei conferințe regionale, moderată de Török Eugen, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Harghita, Bakó Csaba, din cadrul OJFIR Harghita, a prezentat sursele de finanțare actuale pentru cooperative și alte forme asociative. Iar Becze István a vorbit despre asociația consilierilor agricoli din județele Harghita, Covasna și Mureș, sprijinită de Guvernul Ungariei, dar și programul de finanțare al Fundației „Pro Economica”, susținut de asemenea de Executivul statului maghiar.

În cadrul evenimentului au mai fost prezentate bune practici de cooperative din județele Covasna și Harghita (Cooperativa Frumoasa – Fabrica de lapte din această comună).

Conform datelor Eurostat, în momentul de față, în Uniunea Europeană, dintr-un total de aproximativ 10,8 milioane de ferme, aproximativ 3,6 milioane sunt situate în România, reprezentând aproximativ 33% din total. Dacă dimensiunea medie la nivelul UE a unei ferme este de 16,1 hectare, în România aceasta este de numai 3,5 hectare. În prezent, în România, sub 1% dintre fermieri fac parte dintr-o formă asociativă, pe când în UE media este de 34%.

Ștefan PĂTRÎNTAȘ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.