Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aleşii vor să descentralizeze răspunderea unui tip de poluare a zonelor protejate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aleşii vor să descentralizeze răspunderea unui tip de poluare a zonelor protejate
Aleşii vor să descentralizeze răspunderea unui tip de poluare a zonelor protejate

Aleşii vor să descentralizeze răspunderea unui tip de poluare a zonelor protejate

Scoatem câinii ciobăneşti de pe trasele montane, aducem motoarele?

Presa naţională anunţa că un grup de senatori din PSD şi UNPR a realizat un proiect de lege prin care acordarea dreptului de a intra cu motoarele în ariile protejate să fie luată în teritoriu, de către administratorii acestora.

În această iniţiativă legislativă semnată de senatorul pesedist Viorel Arcaş se precizează că: „Accesul public pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis, cu excepţia circulaţiei cu orice mijloc de transport în situaţii de urgenţă generate de calamităţi, accidente de orice natură, precum şi cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede, în vederea organizării de activităţi sportive sub egida federaţiilor de resort, de recreere şi turism, cu acordul structurii de administrarea a ariei naturale protejate sau a custodelui, după caz”. În prezent, articolul pe care cei 27 de demnitari vor să-l modifice prevede că „pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public”.

Deşi se spune că această lege ar trebui să vină în sprijinul unei competiţii de raliu din Sibiu (Red Bull Romaniacs), ea ar putea să aibă o bătaie mult mai mare. Prin faptul că se permite accesul şi în scop de recreere sau de turism, nu numai sportiv, şi este scoasă din prevedere noţiunea de drum, atunci orice persoană din anumite cercuri ar putea să-şi etaleze ATV-urile şi alte jucării oricând vrea ea şi pe oriunde prin ariile naturale protejate.

 

Csibi Magor, director WWF România: „Natura nu de ATV-uri, de poluare, zgomot şi eşapament are nevoie, ci de oameni responsabili şi respectuoşi”

Legat de această iniţiativă a parlamentarilor, directorul de program din cadrul WWF România, Csibi Magor, ne-a declarat: „Natura nu începe de unde se termină oraşele, ci este prezentă peste tot. Oraşele noastre, casele, oamenii şi maşinile fac parte din natură şi au un impact asupra ei. Ideea ariilor protejate nu este ca să protejeze natura de orice interacţiune cu oamenii, ci ca să ne asigurăm că avem un set de reguli care protejează diverse ecosisteme de intervenţii dăunătoare. Majoritatea ariilor protejate. Nu protejăm natura de oameni, ci cu oameni şi pentru oameni, tocmai din acest motiv nici o strategie pentru ariile protejate care încearcă să facă abstracţie de elementul uman nu poate să aibă succes.

Majoritatea ariilor protejate reprezintă peisaje diverse, unde se regăsesc atât localităţi, activităţi umane, cât şi natură. Aceste zone trebuie preţuite prin activităţi şi obiceiuri care sunt în armonie cu natura şi nu închise în faţa oamenilor. Şansa naturii se bazează pe dezvoltare sustenabilă, nu pe garduri.

Există zone în natură, cum sunt pădurile virgine şi zonele strict protejate în care accesul trebuie să fie restrâns, însă în rest trebuie să încurajăm oamenii să viziteze cât mai mult zonele naturale, într-un mod cât mai prietenos cu natura, fără motorizare, pe jos sau cu bicicleta. Natura nu de ATV-uri, de poluare, zgomot şi eşapament are nevoie, ci de oameni responsabili şi respectuoşi”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.