Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Adeptul managementului de bun simţ se pregăteşte să plece… | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Adeptul managementului de bun simţ se pregăteşte să plece…
Adeptul managementului de bun simţ se pregăteşte să plece…

Adeptul managementului de bun simţ se pregăteşte să plece…

În prima zi a lunii în curs, în municipiul Miercurea-Ciuc a fost organizat un concurs de ocupare a postului de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), la care a participat un singur candidat.

Având în vedere rezultatul obţinut, m-am gândit ca într-un prim articol să vă prezint ce am aflat de la persoana care a fost şi încă mai este în fruntea unităţii, dr. Demeter Ferenc, pentru ca în următorul să vă spun cum a motivat domnul Lukács Vilmos înfrângerea sa în tentativa de a ocupa această funcţie.

 

„Regret că las o parte din proiecte nefinalizate!”

Actualul director al SJU Miercurea-Ciuc, doctorul Demeter Ferenc, a fost timp de 18 ani medic de familie în comuna Ciucsângeorgiu, după ce în prealabil a trecut pe la Râmnicu-Vâlcea, unde şi-a făcut stagiatura şi mai apoi pe la Ţibucani, o localitate din judeţul Neamţ din care a făcut „saltul” spre Harghita.

În 17 noiembrie 2008, în urma unui examen pe care îl susţine în Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii, devine manager al spitalului din municipiul reşedinţă de judeţ, unitate pe care o va părăsi cu regretul că o parte din proiectele sale vor rămâne nefinalizate.

Întrebat de ce a intrat atunci în cursa pentru titlu, dr. Demeter mi-a spus că a dorit să-şi măsoare forţele cu sine însuşi, după ce trei colegi de breaslă, medici cu responsabilităţi în sistemul sanitar din Harghita, i-au propus să facă asta. Acum, după atâţia ani, când tot în urma unui concurs, organizat de această dată aici, în teritoriu, o altă persoană se pregăteşte să îi ia locul, fostul medic de familie din Ciucsângeorgiu ştie exact ce are de făcut: se va întoarce la profesia de bază şi va lucra pe mai departe alături de soţia sa…

Fără să vreau, treptat, treptat, în capul meu s-a născut o nouă întrebare: „De ce nu mai candidaţi pentru această funcţie, ce vă împiedică, mai ales că la concursul recent desfăşurat s-a înscris şi a participat doar o singură persoană?”. „Nu mai am voie, a venit imediat răspunsul, deoarece acum pot candida doar cei care vor face un curs de management de trei luni, începând cu martie 2014, sau cei care au deja un master în management sanitar”.

Cu sublinierea făcută de interlocutorul meu cum că în Miercurea-Ciuc o singură persoană ar putea îndeplini în momentul de faţă ultima condiţie, trec la…

…Satisfacţii şi insatisfacţii

Prima şi cea mai mare dintre mulţumirile doctorului Demeter ţine de ceea ce chiar domnia sa a definit drept reuşită în implementarea managementului de bun simţ. Ce ar însemna asta mai pe înţelesul tuturor?! Iată: „Când am preluat funcţia, m-am considerat un mercenar; când am fost întrebat ce pot aduce eu, medicul de familie, într-un spital de rang judeţean, am răspuns simplu: echilibru!”.

Convins şi acum că nu a greşit, „mercenarul” din faţa mea a început să separe uşor apele spre a scoate lent la suprafaţă primele insatisfacţii legate de atitudinea unor angajaţi ai spitalului, care au încercat să profite de managementul de bun simţ…

Revin însă la anul 2008 şi mai reţin că, deşi a fost anul în care România intra şi ea în recesiune economică, noua conducere a SJU Miercurea-Ciuc reuşeşte să menţină un echilibru financiar. Lucru extrem de important, având în vedere faptul că, spre deosebire de alte spitale din ţară, aici pacienţii nu erau obligaţi să-şi aducă de acasă medicamente sau materiale sanitare, iar dacă o făceau, date fiind situaţiile de excepţie, atunci contravaloarea acestora li se deconta. Nu mai vorbesc despre îmbunătăţirile aduse progresiv în infrastructură şi despre cele trei mese asigurate pacienţilor în fiecare zi, a căror calitate a fost apreciată până şi de trimişii Ministerului Sănătăţii în control, acum vreo lună şi ceva în urmă.

Evidenţiind sprijinul acordat de-a lungul anilor de către Consiliul Judeţean Harghita, încă actualul manager al SJU a mai adus în discuţie aparatura medicală achiziţionată şi proiectele europene derulate sau aflate în curs de derulare. Unul dintre ele, a cărui valoare depăşeşte 1,5 milioane de euro, prinde, ca să spun aşa, toate cele cinci spitale din judeţ, asigurând totodată un suport informatic solid şi pentru medicii de familie care doresc să devină parte a lui. Apoi aş mai putea vorbi aici despre preconizata creare a spitalului fără hârtii, prin înlocuirea lor la fiecare secţie cu o tabletă informatică şi despre medicii tineri care au venit la Miercurea-Ciuc anume parcă pentru a… activa în teritoriu specialităţi încă necunoscute, cum ar fi de pildă chirurgia toracică, imunologia ori hematologia.

În sfârşit nu pot să trec peste „comunicarea greoaie cu factorii decidenţi ai sistemului de sănătate de la nivel naţional şi local” şi peste ceea ce a însemnat, potrivit doctorului Demeter, „incoerenţă legislativă a reglementărilor din sănătate”, în decursul celor cinci ani şi jumătate de directorat al său, când la Ministerul Sănătăţii s-au perindat vreo 9 sau 10 miniştri.

***

De ce am scris toate aceste lucruri? Poate pentru că, odată cu instalarea unui nou manager la SJU Miercurea-Ciuc, ar fi de dorit să ştim şi noi, măcar aşa de ochii lumii, de unde am plecat şi încotro ne ducem, că doar suntem asiguraţi ai actualului sistem…

Până atunci însă nu-mi rămâne decât să vă spun că prima încercare de ocupare a postului a eşuat şi asta, după cum susţine singurul candidat înscris în concurs, nu din vina sa, ci din vina altora. Cine sunt ei? Citiţi jurnalul nostru de mâine şi veţi afla.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.