Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevi maghiari, câştigători ai concursului de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, premiaţi de ministrul Educaţiei, la sediul Guvernului | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Învățământ » Elevi maghiari, câştigători ai concursului de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, premiaţi de ministrul Educaţiei, la sediul Guvernului
Elevi maghiari, câştigători ai concursului de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, premiaţi de ministrul Educaţiei, la sediul Guvernului

Elevi maghiari, câştigători ai concursului de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, premiaţi de ministrul Educaţiei, la sediul Guvernului

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, i-a premiat, duminică, la sediul Guvernului pe elevii maghiari din Harghita, Covasna şi Mureş, care au câştigat concursul de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, ajuns la cea de-a XII-a ediţie.

Elevii au fost întâmpinaţi de purtătorul de cuvânt al premierului, Mirel Palada, şi au fost primiţi în holul de onoare al Palatului Victoria, având prilejul să se fotografieze chiar la pupitrul unde premierul face declaraţii de presă.

Ulterior, ei au fost conduşi în sala Transilvania, unde a avut loc festivitatea de premiere. „Vă felicit că aţi reuşit să participaţi la concurs, participarea cred că este un efort, dar să aveţi şi rezultate deosebite, faptul că aţi câştigat acest concurs este o dovadă a efortului pe care l-aţi depus şi sunt convins că veţi merge mai departe cu acest efort şi anul viitor”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca anul viitor să existe un număr mai mare de participanţi la astfel de concursuri, după ce la ediţia din acest an au participat 300 de elevi de etnie maghiară şi a menţionat că poate vor fi adăugaţi „paşi suplimentari”, inclusiv pentru premianţi, la acest concurs. „În urmă cu aproximativ două săptămâni s-au semnat contractele pentru câteva mii de bursieri, burse de doctorat şi post-doctorat şi pentru prima dată, o bursă specială, este vorba de bursa tânărului cercetător, în valoare de 15.000 de euro, este dată unui tânăr care a câştigat olimpiade internaţionale şi care decide să urmeze cursurile universitare în România. Poate vă gândiţi şi la această opţiune”, le-a mai spus Remus Pricopie elevilor prezenţi.

Vicepreşedinta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea-Ciuc (ACROM), Angela Bîrsan, a subliniat că este vorba de un prim pas pentru iniţierea unui dialog interetnic extrem de necesar într-o zonă multiculturală şi le-a spus copiilor că dacă doresc să lucreze în clădirea Guvernului trebuie să ştie bine limba română, aşa cum fac şi reprezentanţii partidului minorităţii maghiare, aflat la guvernare.

Elevii au primit din partea ACROM cărţi scrise de clasicii literaturii române şi universale, din partea Guvernului o enciclopedie despre istoria lumii şi câte un drapel tricolor, diplome din partea Inspectoratului Şcolar Harghita.

După festivitatea de premiere, premianţii au beneficiat şi de un tur al clădirii care găzduieşte sediul Guvernului, au intrat în sala unde se ţin şedinţele Executivului şi în biroul vicepremierului. Apoi, prin grija ministrului Culturii, Kelemen Hunor şi a senatorului UDMR Tánczos Barna, au vizitat Muzeul Grigore Antipa, de care au fost extrem de încântaţi.

Vă reamintim că săptămâna trecută aproximativ 300 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bacău au participat pe 7 aprilie, la Miercurea-Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional. Organizatorii concursului pentru elevii maghiari au fost Liceul „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.