Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A scăzut gradul de îndatorare a judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » A scăzut gradul de îndatorare a judeţului
A scăzut gradul de îndatorare a judeţului

A scăzut gradul de îndatorare a judeţului

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

 

 Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli

Primul punct important de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita, care a avut loc marţi, 16 decembrie 2014, a fost cel prin care s-a aprobat o nouă rectificare a bugetului pe acest an. În legătură cu această chestiune s-a precizat că revenirea asupra bugetului de venituri şi cheltuieli s-a impus ca urmare a OUG 74/2014 cu privire la rectificarea bugetului de stat şi cu privire la unele măsuri bugetare, dar şi ca urmare a Dispoziţiei 75/05.12.2014 a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita în legătură cu nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general al unităţii administrativ-teritoriale pe 2014. De asemenea, revenirea asupra bugetului era necesară şi pentru aprobarea virărilor de credite solicitate de instituţiile publice din subordinea Consiliului Judeţean, respectiv de structurile din aparatul de specialitate. Astfel, s-a spus, prin OUG 74/2014 s-a alocat judeţului suma de 562,00 mii lei cu titlul de sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului pe 2014, destinate învăţământului special şi centrelor de resursă şi asistenţă educaţională, pentru hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din aceste unităţi. Prin urmare, s-a aprobat rectificarea bugetului cu suma de 562,00 mii lei şi alocarea acestei sume în bugetele învăţământului special din Ocland şi Bilbor şi 37,4 mii lei pentru Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională judeţean, prin virări de credite. S-a mai spus că, luând în considerare necesitatea asigurării fondurilor pentru plata salariilor personalului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi asigurarea încadrării în nivelul maxim al cheltuielilor de personal stabilit prin Dispoziţia Administraţiei finanţelor publice locale şi adresele unităţilor subordonate Consiliului Judeţean, s-au aprobat modificările bugetelor, respectiv unele virări de credite între titluri şi rectificări prin diminuarea cheltuielilor de personal.

 

Taxă judeţeană mai mică cu 20 la sută

Consiliul Judeţean Harghita a adoptat hotărârea prin care taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe mai mici de 1.000 mp se va diminua cu 20 la sută. Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a spus în legătură cu această hotărâre că „ne aflăm înaintea unui an dificil, iar prin acest demers se doreşte ajutarea persoanelor care doresc să construiască şi astfel să nu resimtă efectul negativ al tendinţelor economice”.

 

Cooperare interetnică şi bilingvism în administraţie

O altă hotărâre adoptată care merită atenţie este cea referitoare la asocierea Consiliului Judeţean Harghita cu două instituţii aflate în subordinea Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, cu sediul în Cluj-Napoca, în vederea derulării programului de cooperare interetnică şi bilingvism în administraţie. În acest scop – după cum s-a precizat – Departamentul pentru relaţii interetnice va elabora codexul de bună colaborare – iniţiativa aparţine preşedintelui Borboly – document care va reprezenta un deschizător de drum în managementul instituţional al relaţiilor interetnice, cu accent pe cunoaşterea diferitelor etnii, prezentând aspecte de colaborare, respectiv aspecte referitoare la caracterul bilingv. Preşedintele Borboly a subliniat faptul că prin această hotărâre se va îmbunătăţi cooperarea interetnică la toate nivelurile, urmărindu-se, evident, atingerea unui anumit nivel de bilingvism în administraţiile publice din judeţ şi care, în primul rând, ar constitui un beneficiu tuturor locuitorilor judeţului Harghita, iar într-un viitor nu prea îndepărtat va putea constitui un model de bune practici pentru convieţuirea diferitelor etnii.

 

Thamó Csaba – noul preşedinte ATOP

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) a judeţului Harghita l-a ales în funcţia de preşedinte pe Thamó Csaba consilier judeţean din partea Partidului Civic Maghiar. În şedinţa ordinară, Consiliul Judeţean a hotărât validarea desemnării nominale a membrilor ATOP şi tot atunci preşedintele nou ales şi-a exprimat speranţa în legătură cu rezolvarea acelor probleme care au stagnat, dând exemplu chestiunile legate de încălcarea proprietăţii, furtul de material lemnos sau mafia locuinţelor.

 

În scădere

Preşedintele Borboly Csaba a explicat în şedinţa din 16 decembrie 2014 – cu adresă mai ales pentru reprezentanţii presei locale – că în urma licitaţiei publice s-a diminuat rata de dobândă a creditului de 28 milioane de lei accesat de CJH în 2007 şi, mulţumită acestei licitaţii, suma care trebuie restituită s-a micşorat cu 3 milioane lei. Altfel spus, în urma licitaţiei s-a reuşit refinanţarea creditului cu o dobândă mai mică decât cea iniţială, datoria fiind eşalonată pe o perioadă de 13 ani. Având în vedere faptul că pentru asigurarea contribuţiei proprii în proiectele europene Consiliul Judeţean a accesat împrumuturi bancare solicitate de autoritatea de control, licitaţia publică s-a desfăşurat în două etape: una a vizat încheierea unui contract de împrumut pentru asigurarea contribuţiei proprii, alta în scopul refinanţării datoriei CJH. La prima etapă nu s-a prezentat nimeni, acesta este motivul pentru care procedura s-a reluat, analiza finală fiind stabilită pentru 17 decembrie, când, probabil, se va putea semna contractul de refinanţare (poate s-a şi semnat). Borboly Csaba a mulţumit colegilor din cadrul Consiliului Judeţean pentru rezultatele obţinute în procesul de micşorare a gradului de îndatorire a instituţiei. „Suntem adesea acuzaţi – a spus preşedintele – că îndatorăm judeţul însă în realitate se întâmplă exact opusul. S-au accesat împrumuturi înainte să-mi încep mandatul, iar acum am reuşit să diminuăm valoarea dobânzii aferente acestui împrumut. Astfel, judeţul Harghita este probabil judeţul din ţară cu gradul cel mai mic de îndatorare. Acest fapt reprezintă un adevărat succes în această perioadă de criză economică, în care economia mondială se bazează pe sisteme de creditare, acesta fiind şi motivul pentru care ţin să le mulţumesc colegilor pentru eficienţa muncii depuse”.

 

Provocări complexe…

În finalul şedinţei ordinare, expertul Csáki László a făcut o scurtă prezentare a proiectului internaţional CCIC – Provocări complexe, oraşe inovatoare prin care se elaborează un plan şi un proiect pilot care vizează clădirile sustenabile şi care va contribui la planificarea şi implementarea proiectelor de investiţii în cazul clădirilor instituţiilor publice. Proiectul regional care se referă la inovaţia în sfera publică se concentrează asupra eficienţei energetice a clădirilor instituţiilor publice. Printre scopurile acestui proiect se numără soluţia fotovoltaică în cazul clădirilor, utilizarea energiei solare pentru încălzire şi răcire, dar şi prioritatea de utilizare a materialelor de construcţii locale.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.