A început sezonul de vânătoare la cerbi: Şi în acest an, pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » A început sezonul de vânătoare la cerbi: Şi în acest an, pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini
A început sezonul de vânătoare la cerbi: Şi în acest an, pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini

A început sezonul de vânătoare la cerbi: Şi în acest an, pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini

Vânătoarea la cerbi este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase care se practică în România

Sezonul de vânătoare la cerbi carpatini de trofeu a început şi la noi în judeţ. Vânătoarea la această specie este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase. Şi aceasta pentru că ea se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, vânatul trebuie dibuit, iar vânătorii trebuie să-şi folosească din plin abilităţile.

De pe cele trei fonduri cinegetice administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita, în acest sezon a fost aprobată recoltarea a 10 cerbi (comuni) de trofeu, la care se adaugă şase de selecţie şi 12 femele. Şi în acest an, la fel ca în cei anteriori, vânătorii care vor participa la partidele de vânătoare organizate de specialiştii DS Harghita sunt din Europa de Vest.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că una dintre activităţile emblematice pentru silvicultură este cea cinegetică. Totuşi, vânătoarea e doar o componentă a activităţii cinegetice, deoarece silvicultorii care au sarcini de serviciu pe această latură au de administrat şi de gospodărit fonduri de vânătoare, de dat hrană la vânat, de urmărit, de construit poteci, de recoltat fân, frunzare etc.

„Toamna debutează cu vânătoarea la cerbi, una dintre cele mai frumoase vânători care se practică în România, din punctul meu de vedere. Datorită managementului cinegetic din ultima perioadă şi restricţiilor impuse (…) la specia urs intervenţia nu se mai face sub formă de vânătoare organizată comercială, iar la specia cocoş de munte, unde de asemenea vânătoarea era spectaculoasă, s-a interzis în totalitate recoltarea acestor exemplare. Şi atunci a mai rămas vânătoarea la cerb – una spectaculoasă, sportivă şi din acest punct de vedere mă bucur că Direcţia Silvică Harghita mai gestionează trei fonduri de vânătoare, care au tradiţie la vânătoarea la cerb”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit sursei citate, în această perioadă există anumite ritualuri în cadrul populaţiei de cervide, aşa-numitul boncănit. Iar cu această ocazie sunt şansele cele mai mari ca vânătorul să se poată apropia la o distanţă rezonabilă de exemplarul pe care doreşte să-l recolteze, să-l observe, să-l studieze şi să vadă dacă este ceea ce îşi doreşte sau nu. Mulţi apreciază, pe de altă parte, că nu este etic să te apropii de vânat în această perioadă. Însă, dacă vânatul nu poate fi observat foarte bine, sunt şanse foarte mari ca el să fie rănit (dacă vânătorul este la o distanţă prea mare sau din locuri total neprielnice) şi atunci pagubele sunt mai mari şi greşelile în intervenţia la cervide mai dese.

„De altfel, metodele şi perioadele de vânătoare nu sunt aleatorii sau cum ne dorim noi, cei care gestionăm vânatul, ci sunt dispuse prin măsuri legislative care au la bază studii de cercetare în domeniul cinegetic”, a precizat directorul direcţiei silvice.

Cele trei fonduri de vânătoare aflate în administrarea DS Harghita sunt la Ocoalele Silvice Topliţa (Voivodeasa), Borsec (Bistricioara) şi Tulgheş (Rezu Mare). În total, pe cele trei fonduri de vânătoare, cum am arătat, anul acesta se vor recolta 16 exemplare de cerb masculi, din care 10 vor fi masculi de trofeu.

Şase exemplare sunt masculi-selecţie. „La selecţie încercăm să eliminăm exemplarele care au o descendenţă mai slabă şi care generează trofee de slabă calitate. Trebuie să spunem că trofeul încoronează activitatea de vânătoare la cerb şi este piesa care valorează foarte mult în bani şi generează venituri. Prin selecţie încercăm ca de la an la an să menţinem o linie genetică superioară, care să genereze trofee de calitate pentru viitor. Aceasta este politica în domeniul cinegetic la specia de cerb, dar şi la celelalte la care recoltarea se bazează pe trofee”, a explicat ing. Mutică.

Pentru un trofeu mediu, vânătorii plătesc aproximativ 1.200 de euro, dar se poate ajunge şi la 7.000 de euro

În urma evaluării numerice a speciei efectuate primăvara, pe cele trei fonduri de vânătoare este estimată o populaţie de peste 400 de cervide (masculi, femele, tineret). În total, cota de vânătoare pentru cele peste 400 de exemplare este de 28 (16 masculi şi 12 femele). „Practic, cota de extras este de aproximativ 5% din numărul populaţiei, deoarece populaţia de cervide nu are un spor anual numeric consistent”.

Directorul DS Harghita a arătat că, în acest an, vânătorii sunt, conform solicitărilor, din spaţiul Uniunii Europene. Preţurile sunt în funcţie de trofeu. Trofeele se evaluează în primul rând cantitativ. Se cântăresc şi în funcţie de masa trofeului rezultă tariful principal de împuşcare, care este în euro. Aceste tarife sunt aprobate de Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP).

Un trofeu mediu este de 7 kg şi valorează 1.200 de euro. Se poate ajunge, însă, şi la un trofeu de peste 11 kg, care valorează 7.000 de euro.

Ing. Cătălin Mutică a mai spus că de această activitate se ocupă specialiştii de la ocoalele silvice, care au în fişa postului sarcini legate de vânătoare.

În urmă cu doi ani a fost recoltat un trofeu de 12 kg

Ing. Cătălin Mutică a precizat că în ultima perioadă s-a constatat că există o linie genetică foarte bună la cerbii de la poalele Călimanilor, care generează trofee de calitate. De exemplu, în urmă cu doi ani a fost recoltat un cerb de 12 kg la Topliţa. De altfel, Carpaţii Orientali reprezintă un adăpost foarte important pentru populaţia de cerbi şi se găsesc trofee foarte frumoase. Medalia cea mai importantă din România a fost obţinută de un trofeu recoltat la Gurghiu. Trofeul poate fi admirat la Muzeul Cinegetic al Carpaţilor „Posada”, administrat tot de Romsilva.

Ing. Mutică a mai spus că Muzeul Cinegetic de la Posada are foarte multe piese din Harghita. Printre acestea se află şi o blană ce provine de la un urs vânat de Nicolae Ceauşescu la Zetea, în 1984, şi care este cea mai mare din colecţie, ea fiind expusă în holul principal al muzeului.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.