Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost trasată „linia roşie” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » A fost trasată „linia roşie”
A fost trasată „linia roşie”

A fost trasată „linia roşie”

  • Deocamdată nu va fi limitat programul de funcţionare al magazinelor non-stop din Miercurea-Ciuc, dar autorităţile locale monitorizează activitatea acestor unităţi comerciale

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc au renunţat, deocamdată, la restricţionarea programului de funcţionare al magazinelor non-stop din localitate, după ce au avut loc discuţii cu reprezentanţii acestor unităţi, o astfel de iniţiativă fiind anunţată în luna noiembrie a anului trecut, alături de mai multe măsuri considerate necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei privind siguranţa publică în municipiul reşedinţă de judeţ. Măsurile au fost prezentate atunci, în cadrul unei conferinţe de presă, de primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, după ce două femei au fost atacate de nişte adolescente pe două străzi diferite din localitate, iar un bărbat în vârstă a fost agresat de trei tineri, tot pe spaţiul public al localităţii.

„În calitate de primar al municipiului Miercurea-Ciuc, nu pot să tac în problema siguranţei publice în oraş. Sunt furios din cauză că, periodic, se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi în oraş, sunt furios din cauza batjocoririi oraşului nostru liniştit şi drag. Trăim într-unul dintre cele mai calme şi mai normale oraşe din ţară, însă atunci când auzim vestea unui atac asupra cuiva, victima este întotdeauna cineva cunoscut, un vecin, o cunoştinţă a unui prieten. Cu alte cuvinte, suntem o comunitate care se cunoaşte, iar acest lucru face ca oraşul nostru să fie locuibil. Suntem într-o poziţie mult mai bună decât marile oraşe sau decât unele regiuni, dar asta nu înseamnă că putem privi ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile fără să luăm măsuri”, afirmase Korodi Attila în cadrul conferinţei de presă respective.

Acesta sintetizase în 10 puncte măsurile care ar trebui luate pentru îmbunătăţirea situaţiei privind siguranţa publică, arătând că unele dintre acestea ar trebui implementate de administraţia locală, iar altele de către Guvern, fiind şi aspecte care ar necesita modificări legislative în Parlament. Printre măsurile anunţate care ar fi putut fi implementate la nivelul administraţiei locale s-au numărat cele privind închiderea la ora 23:30 a magazinelor non-stop şi limitarea până la ora 20:00 a programului sălilor de jocuri, fiind lansată şi o petiţie online prin care se solicita, între altele, Guvernului să elimine interdicţiile privind angajările agenţilor de patrulare în cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei, dar şi reglementările care împiedică autorităţile locale să angajeze personal în cadrul poliţiei locale.

Anunţul privind posibilitatea limitării programului de funcţionare al magazinelor non-stop au generat nemulţumiri din partea reprezentanţilor celor două firme care deţin astfel de spaţii comerciale în Miercurea-Ciuc, care au trimis o scrisoare autorităţilor locale în care au arătat că o astfel de decizie ar fi una pripită şi neîntemeiată şi că nu există relaţii de cauzalitate între problemele privind ordinea publică şi funcţionarea acestor unităţi, iar în plus ar fi afectate numeroase familii de oraş şi multe persoane care lucrează şi îşi asumă responsabilităţi.

Primarul Korodi Attila a declarat, săptămâna aceasta, publicaţiei noastre că au avut loc discuţii cu reprezentanţii celor două firme şi s-a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte aplicarea cu stricteţe a reglementărilor care interzic vânzarea de băuturi alcoolice către persoane cu vârste sub 18 ani. Acesta a precizat că activitatea celor două magazine non-stop va fi monitorizată în continuare, iar în cazul în care se va trece o aşa-numită linie roşie vor fi puse în aplicare măsuri severe.

„După acea conferinţă de presă s-a întâmplat ceea ce am şi aşteptat, o dezbatere publică destul de intensă, pe bună dreptate. Am avut o întrevedere cu proprietarii celor două magazine non-stop care funcţionează în oraş pentru a discuta toate elementele. Am spus foarte clar că cea mai mare problemă din punctul de vedere al siguranţei publice este aceea că în acele magazine noaptea pot fi cumpărate produse conţinând alcool şi reprezintă o problemă majoră în ceea ce îi priveşte pe adolescenţi. S-a ajuns la un acord între părţi prin care am spus că noi clar vom monitoriza activitatea celor două non-stop-uri şi vom cere şi instituţiilor abilitate să facă acelaşi lucru, în sensul în care în acele magazine să nu se vândă alcool către adolescenţi, pentru că de acolo vin problemele. Ei şi-au asumat acest lucru. Ei fiind proprietari, au discutat după aceea cu managementul magazinelor şi nu am avut probleme de atunci. Noi am spus foarte clar că a fost trasă linia roşie. Când se trece acea linie roşie vom merge automat către aplicarea legii, care este foarte, foarte dură. Totodată, în momentul în care am abordat această problemă, pe partea de pregătire a implementării a câtorva elemente din petiţie, am început discuţiile şi cu colegii noştri care ne reprezintă în Parlamentul României şi aici ne-am gândit imediat la impactul direct pe care poate să îl aibă adoptarea legii care vizează reglementarea jocurilor de noroc. Ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată în noiembrie 2023 a venit cu un set de măsuri care sunt realmente de ajutor, dar pe de altă parte tot legislaţia oferă încă prea multe drepturi celor care desfăşoară astfel de activităţi comerciale şi aşteptăm ca legea care este în momentul actual la forul decizional în comisia de buget-finanţe să iasă cu o decizie favorabilă în sensul reglementărilor acestor activităţi, pentru că prea multe instrumente nu lasă încă legislaţia primăriilor de a reglementa activităţile privind jocurile de noroc”, a afirmat Korodi Attila.

În ceea ce priveşte necesitatea intensificării acţiunilor de patrulare pe străzile din Miercurea-Ciuc, edilul a precizat că s-a simţit efectul dialogului pe care autorităţile locale l-au avut cu reprezentanţii instituţiilor abilitate, însă în municipiul reşedinţă de judeţ sunt în continuare doar şase poliţişti locali.

„Există o coordonare între poliţie, jandarmerie şi poliţia locală, dar reiterăm problema blocajelor pentru angajări în aceste instituţii, pentru că efectivele au rămas aceleaşi, legislaţia în vigoare din ianuarie ne împinge din nou către memorandumuri, care nu se aprobă la Bucureşti”, a mai spus Korodi Attila.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.