Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Număr mare de donatori de sânge după ce a crescut valoarea tichetului de masă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Sănătate » Număr mare de donatori de sânge după ce a crescut valoarea tichetului de masă
Număr mare de donatori de sânge după ce a crescut valoarea tichetului de masă

Număr mare de donatori de sânge după ce a crescut valoarea tichetului de masă

  • Multe persoane care au dorit să doneze la Centrul de Transfuzie din Miercurea-Ciuc au fost refuzate

De la începutul acestui an, valoarea tichetului de masă pentru donatorii de sânge a crescut de la 9,75 lei la 40 de lei. Cum se oferă 7 tichete, un donator este recompensat acum cu tichete în valoare totală de 280 de lei, faţă de 68,25 lei, cât a fost până nu de mult. Acest lucru a dus la un interes mare din partea celor care nu erau donatori fideli şi, dacă până nu demult, trebuiau făcute campanii pentru a acoperi necesitatea de sânge, în prezent centrele de transfuzii din ţară sunt asaltate de doritori.

Situaţia este similară şi la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Harghita din Miercurea-Ciuc, directoarea instituţiei, dr. Kopacz Ildikó, spunând că în această perioadă a fost nevoie să fie refuzate destule persoane.

Aceasta explica că, deoarece la nivel de ţară a crescut numărul donatorilor şi, astfel, nu se poate trimite sânge şi altor centre, în Harghita se recoltează doar în funcţie de necesităţile judeţului şi, în special, de la cei fideli.

„Este o avalanşă de donatori, de telefoane, şi peste tot în ţară se face programare. Noi nu putem programa pentru că nu putem preconiza cum se va folosi (sângele – n.a.). Au venit donatorii, de la cei care avem nevoie, recoltăm şi de la cei care nu, îi refuzăm.

La nivel de ţară sunt 40 de telefoane, la noi 20-30 de telefoane”, arăta dr. Kopacz Ildikó.

Situaţia este similară şi în celelalte două municipii din judeţ. Chiar dacă la Odorheiu Secuiesc şi la Gheorgheni, la colectele fixe, reprezentanţii CTS vor merge frecvent (în fiecare zi de marţi, respectiv în prima şi a treia miercuri din lună), se va recolta doar în funcţie de necesităţi.

„În Topliţa, deocamdată, nu mergem pentru că am avut foarte mult (sânge – n.a.). Le-am promis că vom merge, dar fiind foarte departe este solicitant şi pentru noi. Dar vom merge, pentru că ne-au ajutat în vremurile grele”, ne spunea directoarea CTS.

În ceea ce priveşte grupele de sânge de care este nevoie, dr. Kopacz Ildikó preciza că situaţia oscilează. De exemplu, astăzi este lipsă în cazul unei grupe, se recoltează, iar poimâine nu mai este lipsă.

„Nu suntem un centru mare, depinde de cum cer spitalele. A fost lipsă de B, de AB, de Rh negativ. Acum avem stoc suficient din grupele 0 şi AB, avem mai puţin de B pozitiv şi de la ei recoltăm, şi Rh negativ, şi de la donatorii fidelizaţi”, spunea directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.