Controale inopinate la operatori economici din domeniile turismului, comerţului şi alimentaţiei publice | Informația Harghitei - jurnal independent Controale inopinate la operatori economici din domeniile turismului, comerţului şi alimentaţiei publice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Controale inopinate la operatori economici din domeniile turismului, comerţului şi alimentaţiei publice
Controale inopinate la operatori economici din domeniile turismului, comerţului şi alimentaţiei publice

Controale inopinate la operatori economici din domeniile turismului, comerţului şi alimentaţiei publice

  • Reprezentanţii ISU Harghita au aplicat mai multe sancţiuni, în prima jumătate a acestei luni, pentru diverse nereguli constatate pe linie de securitate la incendiu

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita au derulat, în prima jumătate a acestei luni, mai multe acţiuni de control inopinat la operatorii economici din domeniile comerţului, turismului şi alimentaţiei publice, cu scopul creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor, fiind aplicate amenzi în valoare de aproape 90.000 de lei pentru neconformităţi constatate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu.

Potrivit unui comunicat al ISU Harghita, în perioada 2-14 ianuarie, au fost organizate 6 astfel de acţiuni de control, în continuarea celor desfăşurate pe durata sărbătorilor de iarnă, personalul specializat al instituţiei constatând 49 de neconformităţi pe linia securităţii la incendiu, care au fost sancţionate cu 18 avertismente şi 8 amenzi, în cuantum de 87.000 de lei. De asemenea, verificările desfăşurate au relevat faptul că unul dintre obiective funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu şi a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării spaţiului respectiv, activitatea fiind sistată până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi intrarea acestuia în legalitate.

Totodată, activităţile derulate au vizat şi obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilităţii căilor de evacuare, respectiv a echipării construcţiilor de instalaţii de protecţie împotriva incendiilor. „Întrucât securitatea celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în astfel de locaţii este primordială, aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare şi vor viza inclusiv obiective existente în municipii, oraşe şi comune din judeţ”, se arată în comunicatul ISU Harghita.

Potrivit sursei citate, în prima jumătate a lunii ianuarie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul solicitărilor pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă înregistrează o creştere, ceea ce înseamnă că administratorii sau conducătorii instituţiilor au fost receptivi la recomandările ISU şi manifestă responsabilitate pentru intrarea în legalitate şi, implicit, pentru asigurarea climatului de securitate în rândul beneficiarilor.

„Readucem în atenţie că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă primeşte în format electronic documentaţiile şi răspunde solicitanţilor în acelaşi format. Important de menţionat este faptul că funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deţinătorilor respectivelor construcţii. Caracterul permanent al activităţii de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanţilor obiectivelor existente la nivel judeţean în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranţă, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuţi de lege. Nu ne dorim sancţionarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranţă pentru fiecare dintre noi. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.