Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din comuna Atid | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din comuna Atid
Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din comuna Atid

Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din comuna Atid

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat pe un fond de vânătoare din comuna Atid, după ce vânătorii au recoltat probe de la un mistreţ mort. „Pe fondul de vânătoare 40 Crişeni – comuna Atid, aparţinând AVPS Hubertusa, a fost depistat un mistreţ mort, fiind recoltate probe de către vânători şi trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, prin intermediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, unde prin identificarea genomului virusului pestei porcine africane a ieşit un rezultat pozitiv prin buletinul de analiză din 23.03.2023”, a precizat, ieri, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu.

Acesta a informat că la nivelul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Harghita a fost întocmit planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane, fiind stabilită zona afectată reprezentând aria calculată cu o rază de 13 kilometri de la caz. Aceasta include zona infectată, cu o rază de 8 kilometri, care cuprinde comuna Atid cu localităţile Cuşmed, Crişeni şi Şiclod, comuna Corund cu localitatea Atia, comuna Avrămeşti cu localităţile Inlăceni, Firtănuş, Laz Firtănuş şi Medişorul Mic şi comuna Lupeni cu localitatea Firtuşu din judeţul Harghita şi localităţile Solocma şi Ceie din judeţul Mureş, precum şi zona tampon, de 5 kilometri în exteriorul zonei infectate, care cuprinde comunele Praid, Corund, Lupeni, Şimoneşti şi Avrămeşti din judeţul Harghita şi localităţile Trei Sate, Ghindari, Sărăţeni şi Bezid din judeţul Mureş şi fondurile cinegetice aferente. Autorităţile au decis luarea mai multor măsuri. Astfel, se intensifică vânarea mistreţilor până la atingerea unei anumite densităţi, prin metode admise, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor măsurilor de biosecuritate prevăzute în legislaţia în vigoare şi ghidul de bune practici privind biosecuritatea în timpul vânătorii, iar partida de vânătoare va fi anunţată la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, cu minimum 24 de ore înainte. Înainte de începerea acţiunii de vânătoare, organizatorul va face instruirea privind procedura de biosecuritate care trebuie respectată de către toţi participanţii, iar la final va fi semnat un proces verbal.

Totodată, toţi mistreţii sacrificaţi cu armă de foc sau găsiţi morţi în zona afectată trebuie examinaţi de un medic veterinar oficial şi trebuie să fie analizaţi în vederea depistării pestei porcine africane, recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic specializat, instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, iar mistreţii trebuie transportaţi în condiţii de biosecuritate la centrele de colectare, în spaţiile frigorifice destinate depozitării carcaselor, în condiţii igienice şi de refrigerare. Se prelevează probe de către vânători, de gestionari ai fondurilor cinegetice, special instruiţi sau după caz de medici veterinari. De asemenea, gestionarii fondurilor cinegetice au obligaţia reţinerii şi păstrării în condiţii optime din punct de vedere sanitar veterinar a exemplarelor de mistreţ vânate, până la obţinerea rezultatului de laborator privind pesta porcină africană, pesta porcină clasică şi trichineloza. Condiţiile optime de igienă sunt reprezentate de spaţii amenajate corespunzător pentru păstrare, care să nu permită alterarea acestora sau difuzarea bolilor infecto-contagioase. Pe baza analizelor de laborator se decide destinaţia carcaselor. În cazul în care acest examen se dovedeşte a fi negativ, carcasa poate fi valorificată pentru consumul propriu al vânătorului. Părţile nedestinate consumului uman fac obiectul distrugerii sub control oficial. În cazul unei carcase pozitive, aceasta, împreună cu toate carcasele contaminate aflate în momentul respectiv în acelaşi spaţiu de păstrare, se confiscă şi se neutralizează, prin îngropare sau ardere in-situ, sub supraveghere oficială sanitară veterinară în gropile de incinerare executate de către gestionarii fondului din zonă. În plus, autorităţile au decis interzicerea accesului din orice motiv al persoanelor neautorizate în pădurile din zonă. În zona infectată se va efectua un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile. Informaţiile conţinute în recensământ se prezintă la cerere şi se pot verifica la fiecare inspecţie. Toţi porcii din exploataţii să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil ce intră în contact cu porcii din exploataţie. Planul de măsuri a fost transmis pentru punere în aplicare către toate unităţile administrativ-teritoriale din perimetrul zonei de siguranţă, administratorilor fondurilor de vânătoare din zona respectivă, a mai precizat Adrian Pănescu.

Un caz de pestă porcină africană a fost depistat pe acelaşi fond de vânătoare din Atid şi în luna ianuarie a acestui an. Situaţii similare au fost înregistrate şi pe fonduri de vânătoare din Săcel şi Avrămeşti. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.