A fost adoptat bugetul judeţului pe anul 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » A fost adoptat bugetul judeţului pe anul 2023
A fost adoptat bugetul judeţului pe anul 2023

A fost adoptat bugetul judeţului pe anul 2023

Consiliul Judeţean Harghita a adoptat, luni, în şedinţă ordinară, bugetul judeţului pe 2023, accentul fiind pus pe dezvoltări după dificultăţile şi provocările din ultima parte a anului trecut.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat la începutul şedinţei că în acest an s-a încercat abordarea dintr-un alt unghi a sistemului de elaborare şi de concepţie a bugetului, deoarece al doilea semestru al anului 2022 a fost unul dificil şi a adus multe provocări care până la urmă au fost totuşi soluţionate de către aparatul propriu al instituţiei. „Şi în acest an bugetul este de aproape 100 de milioane de euro, adică la venituri avem aproape 100 de milioane de euro, iar la cheltuieli aproape 110 milioane de euro şi am spus de mai multe ori că, din păcate, legea bugetului nu favorizează judeţul Harghita, deşi atât UDMR, cât şi PNL şi PSD sunt la guvernare. Dar asta a fost legea aprobată şi pentru un judeţ unde sunt 300.000 de locuitori, dar suprafaţa este foarte mare, adică ca mărime ca judeţ suntem pe locul 10, dar ca populaţie suntem pe locul 30, iar din acest motiv legea bugetului pe noi ne pedepseşte. Şi eu asta v-am rugat şi îi rog şi pe colegii de la PNL şi PSD, să solicităm reprezentanţilor din parlament ca această contradicţie, această inechitate, cumva trebuie rezolvată. Dacă soluţia este ca toată lumea să se mute în Bucureşti şi Bucureştiul să aibă 19 milioane de locuitori, atunci această lege a bugetului este foarte bună, dar scopul este ca şi judeţul Harghita să supravieţuiască, să nu îmbătrânească, lucrurile să funcţioneze, iar atunci trebuie făcute modificări”, a afirmat Borboly Csaba.

Acesta a precizat că s-a reflectat şi s-a negociat mult în privinţa bugetului, dar cea mai mare provocare a fost ca dezvoltările şi investiţiile care sunt în derulare să nu se piardă şi să se găsească soluţiile necesare. Preşedintele CJ Harghita şi-a exprimat totodată speranţa că pe parcursul anului vor mai intra fonduri în judeţ având în vedere faptul că cele trei partide sunt la guvernare şi a menţionat că a fost prezentat consilierilor judeţeni un proiect de buget în care cheltuielile de funcţionare sunt foarte reţinute, fiind totodată importantă continuarea dezvoltărilor.

„Am încredere că am votat un buget care va servi la dezvoltarea judeţului. (…) Am aprobat un buget foarte echilibrat, am aprobat un buget care şi într-o situaţie imposibilă caută cele mai bune soluţii, avem un buget responsabil, un buget cu care putem porni anul şi avem încredere că dezvoltarea socio-economică a judeţului va merge neîngrădit înainte”, a declarat Borboly Csaba după exprimarea votului în şedinţa CJ Harghita.

Bugetul general pe anul 2023 se compune din bugetul local al judeţului Harghita, bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi bugetul fondurilor externe nerambursabile. În bugetul general sunt prevăzute venituri de aproximativ 496.922.000 de lei şi cheltuieli de circa 547.648.000 de lei. În ceea ce priveşte bugetul local al judeţului, veniturile sunt estimate la aproximativ 243.476.000 de lei, iar la capitolul cheltuieli a fost inclusă o sumă de circa 273.832.000 de lei. La bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii sunt estimate venituri de aproximativ 266.049.000 de lei, iar în jur de 286.307.000 de lei reprezintă cheltuielile. Bugetul fondurilor externe nerambursabile are la partea de venituri circa 281.000 de lei, iar la cheltuieli a fost trecută o sumă de aproximativ 392.000 de lei.

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse şi unele programe derulate de CJ Harghita, bugetul acestora fiind în funcţie de realizările de anul trecut. Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul şedinţei, şi participarea CJ Harghita la proiectul EDUBOT, ERASMUS+. Obiectivul principal al acestui proiect este sprijinirea utilizării tehnologiilor digitale în educaţie, evaluare şi implicare, iar grupul ţintă îl reprezintă profesorii, elevii, instituţiile interesate să introducă învăţarea diferenţiată, precum şi instituţiile specializate în acordarea de asistenţă studenţilor cu mai puţine oportunităţi, potrivit biroului de presă al CJ Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.