Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se aşteaptă ajutor din partea Ministerului Sănătăţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Se aşteaptă ajutor din partea Ministerului Sănătăţii
Se aşteaptă ajutor din partea Ministerului Sănătăţii

Se aşteaptă ajutor din partea Ministerului Sănătăţii

  • Serviciul de Ambulanţă Judeţean Harghita se confruntă de ani zile cu o lipsă acută de medici la compartimentul de asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita se confruntă cu o lipsă acută de medici şi a solicitat sprijinul Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor judeţene pentru soluţionarea unei probleme care afectează şi acoperirea liniei de gardă în staţia centrală din Miercurea-Ciuc. Directorul SAJ Harghita, Péter Szilárd, a adus problema şi în atenţia reprezentanţilor consiliului judeţean, în şedinţa de luni a acestui organism.

„Din păcate, sunt prezent aici din cauza unui lucru nedorit. (…) Astăzi am trimis o scrisoare către domnul ministru, la Ministerul Sănătăţii, pentru că niciodată nu am crezut că o să ajungem aici. Avem maşini bine dotate, avem personal bine pregătit, dar o verigă este slabă. Deci, cum aţi văzut şi dumneavoastră, lipsa medicilor pot să spun că este acută la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Harghita. Până acum au fost 4 medici angajaţi, sunt şi medici rezidenţi, dar din păcate legislaţia nu permite pentru medici specialişti, medici de medicină de familie, celor care nu au atestat, deci nu au atestatul de 6 luni, să profeseze, să activeze pe maşinile de tip C2. Dacă legislaţia nu va fi schimbată şi medicul respectiv nu poate să se deplaseze la cazurile critice, o să ajungem după februarie – momentan cu cei 3 medici şi medicii colaboratori, deci avem un medic în Gheorgheni, iar 2 au rămas în Miercurea-Ciuc – să nu putem să facem faţă la solicitări de tip zero şi la transferuri interclinice, când medicii de la spitalele din judeţul Harghita trimit cazurile critice către un spital mai bine dotat cum este cel din Târgu Mureş. Eu văd că următorii 2-3 ani vor fi grei la noi, la serviciul judeţean de ambulanţă”, le-a spus Péter Szilárd consilierilor judeţeni.

Acesta a precizat că pe parcursul anului trecut reprezentanţii SAJ Harghita au primit peste 40.000 de apeluri, o treime dintre acestea fiind de „cod roşu”.

„Aş solicita să luaţi în considerare şi să ne ajutaţi ca şi acele cazuri să fie acoperite, pe lângă transportul în spitale a cazurilor grave, la transporturile interspitaliceşti, unde este necesară şi prezenţa medicului. Este bine că heliportul este funcţional, este foarte bine că poate ateriza elicopterul, dar momentan, zilnic, avem trei transporturi care necesită prezenţa medicului. Deci heliportul şi elicopterul nu ne-au luat încă aceste cazuri, care sunt cele mai grave. Într-un spital ajungem foarte repede, dar dintr-un spital transportul într-un alt spital acolo va presupune victime dacă nu vom avea un ajutor medical”, a mai afirmat Péter Szilárd.

Prezent la şedinţa consiliului judeţean, prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, a apreciat că există un pericol pe termen mediu şi lung şi totodată o problemă acută, care fie poate fi soluţionată printr-o modificare legislativă sau printr-o derogare. Acesta a atras atenţia şi asupra deficitului de medici de familie din judeţ. „Pericolul pe termen mediu şi lung nu implică doar serviciul de ambulanţă, ci şi reţeaua de medici de familie. Dacă nu se întâmplă ceva, atunci în maximum 5 ani va scădea la jumătate numărul medicilor de familie din cauza pensionărilor. Această parte a sistemului de sănătate se confruntă cu nişte provocări imense. Vorbim despre reţeaua de medici de familie şi a medicilor de ambulanţă şi acestea, fără o intervenţie foarte serioasă, pot fi paralizate pe termen mediu şi lung. În acele eforturi, ca să putem să obţinem modificări sau schimbări, orice ajutor poate fi important şi astfel, şi ajutorul Consiliului Judeţean Harghita şi vă mulţumesc dacă primim acest ajutor din partea dumneavoastră”, a spus Petres Sándor.

Consiliul judeţean a formulat şi adoptat, în şedinţa de luni, o hotărâre de principiu prin care îşi exprimă sprijinul în ceea ce priveşte solicitările SAJ Harghita.

În scrisoarea trimisă ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, directorul SAJ Harghita precizează că instituţia din judeţ se confruntă de ani zile cu o lipsă acută de medici la compartimentul de asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, ceea ce afectează şi acoperirea liniei de gardă în Staţia centrală Miercurea-Ciuc. „Din păcate, prin efectul creşterii numărului de solicitări, precum şi a transferurilor interspitaliceşti de pacienţi critici, unul dintre medici îşi va înceta activitatea în cursul lunii ianuarie 2023, făcând dificilă sarcina de a face faţă numărului crescut de solicitări la care este necesară prezenţa echipajului cu medic, în continuare desfăşurându-şi activitatea într-un cabinet medical individual de medicină de familie. În momentul de faţă, la nivelul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, este o singură linie de gardă care acoperă tot judeţul din punct de vedere al asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească”, se arată în scrisoare.

Péter Szilárd menţionează în scrisoare că dr. Jakab-Moldovai Anikó revine în cursul acestei luni din concediul de creştere a copilului, iar acest medic a parcurs în cadrul curriculei de pregătire a studenţilor facultăţii de medicină generală modulul de asistenţă medicală de urgenţă şi a lucrat în cadrul Substaţiei de Ambulanţă Odorheiu Secuiesc sub supravegherea unui medic specialist în perioada ianuarie-iunie 2021.

„Totodată, ţinem să precizăm că în contextul pandemiei COVID-19 şi a schimbării legislaţiei, cursurile în vederea obţinerii atestatului pentru medicina de urgenţă prespitalicească au fost suspendate, astfel încât doamna dr. Jakab-Moldovai Anikó nu a reuşit să parcurgă pregătirea profesională necesară conform legislaţiei. Precizăm faptul că, din cauza lipsei acute de medici, nu avem posibilitatea de a avea linie de intervenţie tip ACD. Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de angajare al asistenţilor medicali este stipulat faptul că este obligatorie deţinerea atestatului în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, fapt ce nu este luat în considerare. Această condiţie de a deţine atestatul în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească este obligatorie pentru medici. Conducerea Serviciul de Ambulanţă Judeţean Harghita, a analizat inclusiv posibilitatea de a dispune ca locaţie de activitate pentru dr. Jakab-Moldovai Anikó în cadrul Dispeceratului 112, dar distanţa zilnică de parcurs ar fi de peste 100 km, fapt ce implică atât costuri suplimentare, cât şi oboseală, medicul având locuinţa în localitatea Sovata, judeţul Mureş, iar deplasarea la Substaţia de Ambulanţă Odorheiu Secuiesc implică numai 40 km. Având în vedere faptul că există o suprasolicitare a medicilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, fapt ce se reflectă în creşterea numărului intervenţiilor atât în urgenţele de tip cod roşu, cât şi la transferurile interspitaliceşti ale pacienţilor critici, această soluţie ar avea ca efect faptul că doamna dr. Jakab-Moldovai Anikó ar alege de a lucra într-un cabinet medical individual de medicină de familie. Conform legislaţiei în vigoare, cerem permisiunea ca doamna dr. Jakab-Moldovai Anikó să lucreze pe ambulanţă tip C2, cerere care se bazează pe prevederile Ordinului 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, cu modificările şi completările ulterioare, ordin care nu prevede expres necesitatea atestatului”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului Sănătăţii.

Péter Szilárd mai precizează că pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale la compartimentul de asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat la Substaţia Odorheiu Secuiesc, prin prisma faptului că doctoriţa respectivă şi-a exprimat dorinţa de a-şi desfăşura în continuare activitatea în cadrul instituţiei, îi adresează rugămintea ministrului Sănătăţii să permită ca, până la obţinerea atestatului, aceasta să îşi desfăşoare activitatea în cadrul unui echipaj de urgenţă C2, „deoarece Serviciul de Ambulanţă Judeţean Harghita se confruntă cu lipsa de medici”.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.