Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A avut loc o nouă ediţie a Cupei Călimani la schi de tură | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sport » A avut loc o nouă ediţie a Cupei Călimani la schi de tură
A avut loc o nouă ediţie a Cupei Călimani la schi de tură

A avut loc o nouă ediţie a Cupei Călimani la schi de tură

Chiar dacă este o competiţie sportivă, evenimentul care se organizează anual la marginea Topliţei contribuie semnificativ la turismul zonei

Sâmbătă dimineaţă, pe o vreme superbă, cu multă zăpadă şi un cer senin, zona din preajma cabanei Lomaş, aflată la poalele Munţilor Călimani, era plină de copii şi de oameni maturi, ce aşteptau să se dea startul într-o nouă ediţie a Cupei Călimani la schi de tură. Fie că erau profesionişti, legitimaţi la cluburi din ţară, fie că erau amatori, că erau copii de 9 ani ori oameni trecuţi de 60 de ani, toţi veniseră pentru mişcare şi pentru atmosfera care ţi-o oferă un astfel de concurs.

Cupa Călimani este o competiţie organizată de Asociaţia Salvamont Topliţa Călimani, în parteneriat cu Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi Primăria municipiului Topliţa şi constituie şi etapă în cadrul Cupei României la schi de tură, de aceea la evenimentul de lângă Topliţa vin şi mulţi sportivi profesionişti.

Unul dintre organizatori, alpinistul Paul Gingean, spunea că în urmă cu câţiva ani, văzând că potenţialul turistic al Munţilor Călimani este puţin exploatat chiar dacă sunt cei mai înalţi din judeţ, el împreună cu câţiva oameni s-au gândit ce ar putea face. Cum infrastructură pentru o pârtie de schi nu era, s-a ajuns la concluzia că organizarea unei competiţii de schi de tură ar implica cele mai puţine amenajări şi cu echipamente minime. Dar la această decizie a contribuit şi faptul că o parte din echipa salvamontului din zonă a mai participat la concursuri asemănătoare prin ţară, având, astfel, o oarecare experienţă în domeniu.

Şi astfel s-a născut competiţia de schi de tură de la confluenţa pâraielor Lomaş şi Puturosul. La prima ediţie, spunea Paul Gingean, au participat peste 60 de persoane, pentru ca apoi numărul concurenţilor să crească la 70 şi un an mai târziu la 80, în Harghita venind sportivi din toată ţara.

La ediţia din acest an, a VI-a, au luat startul aproximativ 90 de concurenţi, cei mai mulţi veniţi din zona Braşovului (Râşnov, Zărneşti, Săcele şi municipiul Braşov), una cu tradiţie în sporturile montane. Dar mulţi concurenţi au venit şi din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Mureş, Suceava sau Maramureş.

Paul Gingean spunea că noutatea pentru acest an a reprezentat-o introducerea unor noi categorii de vârstă pentru copii, iar acest lucru s-a văzut şi în creşterea numărului de participanţi. Prin faptul că la copii au fost introduse 3 categorii de vârstă (9-11 ani, 12-14 ani, respectiv 15-17 ani), au fost aduşi la start 20 de concurenţi cu vârste între 9 şi 17 ani. La aceştia s-au alăturat alţi aproximativ 70 de adulţi care au concurat pe mai multe grupe de vârstă: feminin – 18-35 şi +35; masculin – 18-35, 36-45, +45.

De remarcat faptul că introducerea categoriilor de vârstă şi în rândul celor mici face ca la linia de start să se aşeze familii. Este cazul familiei Török, din Sâncraiu. Ioan (+45), Annamária (+35) şi Boglárka (14-18 ani) au venit împreună la Topliţa pentru a participa la Cupa Călimani.

În ceea ce priveşte traseul, acesta a cuprins 4 urcări şi tot atâtea coborâri, a măsurat 16 kilometri lungime şi a avut 1.100 metri diferenţă de nivel.

Câştigătorul concursului: „Aş lăsa amatorii ca să nu mai luăm noi premiile, ca să-i încurajăm pe ei

Silviu Manea este din Zărneşti, legitimat la CSA Steaua Bucureşti şi s-a aflat pentru a treia oară la Lomaş. La prima lui participare a şi câştigat concursul; apoi, anul trecut, a ajuns al doilea, iar acum s-a impus din nou în faţa celor 70 de concurenţi, trecând linia de sosire după aproximativ o oră şi 16 minute.

La puţin timp după ce a primit medalia (organizatorii concursului au pregătit medalii tuturor concurenţilor, pe care le-au oferit imediat cum treceau linia de sosire), l-am întrebat pe Silviu Manea despre traseu şi despre experienţa de aici.

Spunea că este un traseu clasic, unul mai mult de fugă, puţin tehnic şi cu coborâri slăbuţe, dar un traseu frumos pentru amatori.

„Eu n-aş fi venit aici – spunea Silviu Manea. Eu aş fi lăsat mai mult amatorii, oamenii care practică mai puţin schiul alpin să fugă aici. Noi facem schi de performanţă, ne antrenăm mai mult tehnic şi e mult de fugă aici. Aş lăsa amatorii ca să nu mai luăm noi premiile, ca să-i încurajăm pe ei, dar sunt obligat să vin, pentru că e în Cupa României şi clubul meu, CSA Steaua Bucureşti, îmi spune să vin aici”.

Clasamentul complet al competiției poate fi vizualizat aici – http://concurs.lomas.ro/?page_id=354

O competiţie sportivă care aduce beneficii şi turismului

Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, spunea că merge, în calitate de spectator, încă de la prima ediţie la concursul de schi de la Lomaş, făcând chiar parte din grupul de iniţiativă a acestei competiţii.

Referindu-se la impactul pe care acest eveniment îl are asupra zonei, edilul municipiului spunea că prin acesta, „Topliţa devine cunoscută nu numai prin ape termale, prin schi alpin, iată, şi prin schiul de tură”.

„Suntem într-o zi fantastică, la poarta de intrare în Călimani, un loc extraordinar, un loc pe care ni l-am dori ca în anii viitori să aibă o altă faţă: turistică şi nu numai – continua Stelu Platon. Câţiva kilometri mai jos se află şi un schit al Mănăstirii Sf. Ilie; este o construcţie extraordinară în inima munţilor. Aşadar, un loc deosebit, mulţi participanţi, mulţi care doar privesc şi se bucură de aerul de aici”.

De altfel, dovadă a impactului asupra zonei este gradul de ocupare a unităţilor de cazare. Iar Paul Gingean spunea: „să vă faceţi o idee – s-au cazat şi în localităţile din jurul Topliţei, la Sărmaş şi până şi la Ditrău, pentru că capacitatea de cazare în Topliţa e full”.

La Lomaş a fost prezent şi deputatul de Alba, Florin Roman, acesta venind dintr-o zonă cu tradiţie în turismul de iarnă, acolo fiind celebrele zone Şureanu şi Arieşeni.

Referindu-se la competiţia din Harghita, parlamentarul spunea că s-a arătat încântat de faptul că organizatorii reuşesc să adune oameni din întreaga ţară. „Este – continua acesta – cea mai bună reclamă care se poate face judeţului, e cea mai bună reclamă care se face zonei, pentru că oamenii merg de aici, la rândul lor, acasă, povestesc şi jos pălăria, cel puţin din punct de vedere al preţurilor – sunt preţuri pentru cazare, pentru masă, pentru echipamente sportive, foarte rezonabile faţă de alte zone ale ţării, unde plăteşti numele staţiunii”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.