Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

900 de pomi de Crăciun, oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » 900 de pomi de Crăciun, oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică
900 de pomi de Crăciun, oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică

900 de pomi de Crăciun, oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică

Direcţia Silvică (DS) Harghita oferă spre vânzare un număr de 900 de pomi de Crăciun, pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă. Preţul acestora este cuprins între 20 şi 30 de lei, în funcţie de înălţime, la care se adaugă TVA de 24%. Astfel, sunt trei categorii de înălţimi: până la 1,30 m – 20 de lei; între 1,30 şi 2 m – 25 de lei; între 2 şi 3 m – 30 de lei. Pomii vor putea fi achiziţionaţi de la Ocoalele Silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, aşa cum se obişnuieşte în ultimii 4-5 ani, instituţia pe care o conduce nu mai are ca obiectiv obţinerea de venituri şi ajustarea profiturilor din vânzarea pomilor de Crăciun. „În ultima perioadă, vânzarea pomilor de Crăciun a devenit doar o posibilitate de a pune pe piaţă pomi pentru persoanele sau instituţiile care nu au suprafeţe forestiere în proprietate şi nu au alte posibilităţi de a-şi cumpăra pomi de Crăciun. Acolo unde avem posibilitatea, încercăm să facem faţă acestor solicitări, fără a impune preţuri foarte mari în vederea obţinerii de venituri suplimentare”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Acesta a explicat că punerea în vânzare de pomi de Crăciun doar la Ocoalele Silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş se face deoarece numai acolo sunt posibilităţi reale de a recolta pomi de Crăciun prin lucrări de îngrijire. În acest an au fost instituite măsuri privind reglementarea transportului materialului lemnos, iar pomii de Crăciun se supun aceloraşi reguli. Prin urmare, în documentele de transport a pomilor de Crăciun va trebui trecut şi codul unic, care poate fi verificat de orice organ de control. „În cazul în care vânzarea pomilor de Crăciun va avea loc din depozite intermediare, cum am reuşit să le organizăm la ocoalele silvice menţionate, pentru cantităţi mai mici de 10 bucăţi se pot elibera doar chitanţe fiscale, urmând ca ulterior să fie trecute în evidenţa sistemului SUMAL şi woodtracking”.

O altă noutate este faptul că pomii nu mai au, ca în anii precedenţi, sigiliu crotaliu. Însă vor avea pe documentele de transport şi la capătul gros al pomului amprenta dispozitivului dreptunghiular de marcat.

Directorul DS a spus că deşi cantităţile puse la dispoziţie de instituţie nu sunt mari, pe piaţă vor fi cantităţi suplimentare de brazi de Crăciun, magazinele au creat deja o tradiţie în ultimii ani din vânzarea acestor pomi. Astfel că populaţia îşi va putea achiziţiona aceşti pomi.

 

 Cerere scăzută şi din partea proprietarilor privaţi de pădure

Ing. Cătălin Mutică a mai declarat că DS, în continuare, prestează servicii pentru persoanele particulare, fie primării, composesorate sau persoane fizice, proprietari de păduri. „Şi acolo unde există cereri şi posibilitate legală de a exploata pomi de Crăciun facem serviciile corespunzătoare de punere în valoare, marcare, eliberare de documente de transport”. Acesta a mai spus că, după o analiză intermediară a cererilor depuse de către proprietari, se vede încă o dată o scădere a cantităţilor de pomi de pe terenuri particulare care vor fi exploataţi, inclusiv faţă de anul trecut. „Ceea ce întăreşte încă o dată faptul că an de an (…) atenţia va fi îndreptată cu precădere spre aceşti pomi cultivaţi special pentru a fi exploataţi în perioada sărbătorilor de iarnă”. Însă, a continuat directorul DS, „probabil că e o practică în final benefică, întrucât prin scăderea presiunii asupra pădurii – şi în perioada sărbătorilor de iarnă – se creează premisele unei dezvoltări ulterioare durabile a fondului forestier. Şi cu paşi mărunţi vom ajunge acolo unde doreşte toată lumea: să avem un fond forestier nealterat”. Totuşi, nu este exclus ca în ultimele 10 zile înainte de Crăciun cererile din partea privaţilor să crească.

Şeful DS a spus că, în paralel cu această activitate, silvicultorii instituţiei sunt implicaţi şi în activităţi de control şi monitorizare a fenomenelor infracţionale în această perioadă, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita.

În judeţul Harghita, suprafaţa fondului forestier aflată în proprietatea statului este de aproximativ 23.500 hectare, doar de aici putându-se recolta pomi de Crăciun. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.