Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

1 Decembrie – sărbătoarea naţională a tuturor românilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » 1 Decembrie – sărbătoarea naţională a tuturor românilor
1 Decembrie – sărbătoarea naţională a tuturor românilor

1 Decembrie – sărbătoarea naţională a tuturor românilor

1 Decembrie i-a adus din nou pe buzoienii de la Seminarul Teologic şi Fundaţia „Sfântul Sava” alături de românii din Miercurea-Ciuc pentru a sărbători împreună, în capitala judeţului Harghita, Ziua Naţională. Gheorghe Constantin spunea că „am venit la fraţii noştri români care, cred, au mare nevoie de noi pentru neînţelegerile care sunt aici. Adică am venit să fraternizăm”. Pentru acesta, Ziua Naţională „înseamnă totul: înseamnă prietenie, înseamnă continuarea a ceea ce am început acum câţiva ani pentru o viaţă mai bună pentru întreg poporul nostru”.

Tot din Buzău a sosit şi Viorel Samoilă şi a venit să le spună fraţilor români de aici „că-i iubim, noi, cei de dincolo de Carpaţi. Să simtă că nu sunt singuri în ţara asta şi că noi, românii de peste Carpaţi, suntem alături de ei”.

„Aici se simte românismul, la noi nu se simte, la noi e ceva banal, dar aici, de câte ori am venit, simt că sunt român”, mai spunea Viorel Samoilă.

 Depuneri de coroane şi paradă militară

Evenimentele de joi din Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Naţionale a României au început, ca în fiecare an, la Monumentul Ostaşului Necunoscut, la acestea participând locuitori ai oraşului, dar şi şefi ai unor instituţii publice locale şi judeţene, comandanţi ai unităţilor din Garnizoana Miercurea-Ciuc şi oameni politici.

Trecerea în revistă a Gărzii de onoare a fost făcută de către comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, general de brigadă Marius Giurcă, alături de prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, de către deputatul Mircea Duşa şi de către şefii structurilor militare din Garnizoana Miercurea-Ciuc. Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu PS Andrei, a oficializat serviciul religios. Depunerile de coroane la Monumentul Ostaşului Necunoscut de către Parlamentul României, prin Mircea Duşa, principalele instituţii locale şi judeţene şi partide politice au încheiat manifestările găzduite de piaţa din faţa teatrului municipal.

De acolo, oamenii s-au deplasat în Piaţa Libertăţii, din faţa Palatului Administrativ, unde a avut loc parada militară dedicată zilei de 1 Decembrie. Au defilat militari şi tehnica militară din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, unităţi din cadrul SRI.

Deliciul celor mici au fost iarăşi TAB-urile şi maşinile de intervenţie ale pompierilor.

 „Biserica şi-a adus contribuţia la unirea românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor”

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, spunea, imediat după oficierea ceremonialului religios, că 1 Decembrie este „sărbătoarea naţională a tuturor românilor, ziua la care la 1 Decembrie 1918, prin Adunarea de la Alba Iulia, Belgradul ardelean, se făurea statul naţional unitar român”.

„Cele două sărbători (n.a. – 1 Decembrie şi Sf. Andrei), ca şi cele două instituţii, Biserica şi statul sau credinţa şi neamul s-au identificat în istorie într-o unitate de nezdruncinat – continua PS Andrei. În această zi ne aducem aminte cu veneraţie şi recunoştinţă de făuritorii României Mari din anul 1918.

Nu trebuie să uităm că Biserica, prin smeriţii ei slujitori, şi-a adus contribuţia la unirea românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, prin unitatea de limbă, de credinţă, de datini şi obiceiuri, o unitate culturală şi artistică, pe care a creat-o şi a menţinut-o Biserica.

Să ne gândim la ierarhii, preoţii, călugării, dascălii, zugravii de icoane şi de biserici, copiştii şi meşteşugarii tipografi, dar şi la bunii credincioşi şi ciobanii care treceau dintr-o parte în cealaltă a Carpaţilor ducând cu ei acelaşi grai, aceeaşi credinţă şi acelaşi suflet românesc”.

În discursul său, PS Andrei a făcut referire şi la harghiteanul Miron Cristea, primul patriarh al României, care a făcut parte din delegaţia care a prezentat Actul Unirii la Bucureşti. „Venerabilul patriot Gheorghe Pop de Băseşti – spunea PS Andrei – împreună cu episcopii de Arad şi de Oradea au ales pe episcopul de Sebeş, Miron Cristea, originar din Topliţa Română harghiteană, Întâiul Patriarh al României, pe Iuliu Hosu de Gherla, să facă parte din delegaţia care a prezentat Actul Unirii la Bucureşti. Iată cum a înţeles Biserica să-şi facă datoria faţă de neam şi în momentele grele ale istoriei a dăruit României întregite ucenici şi eroi.

La mulţi ani, România, la mulţi şi binecuvântaţi ani, români”.

Arhivă foto

∗∗∗

A doua parte a zilei de ieri, în Miercurea-Ciuc, a fost dedicată folclorului. Spectacolul „Hai Români la Hora Mare!”, găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor, a adus pe scenă interpreţi şi ansambluri de muzică populară din Harghita, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu.

Pe românii din Miercurea-Ciuc i-au făcut să simtă româneşte Ansamblul Floricica din Gălăuţaş, Ansamblul Plaiurile Bârgăului Bistriţa-Năsăud şi Ansamblul Cununa din Agnita-Sibiu; solişti vocali Georgiana Suciu, Anastasia Mălina Cioloca, Florina Bălan, Andrea şi Maria Pavelean, Ioan Bogdan, Constantin Vasilescu, Florin Părău, Florin Bobu Zamfir; solist instrumentist (fluier, caval, taragot) Dumitru Ciupa.

Ziua de 1 Decembrie a fost încheiată de retragerea cu torţe și un foc de artificii.

∗∗∗

Tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, în Miercurea-Ciuc, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior a avut loc miercuri o lecţie deschisă cu tema „Primul Război Mondial – 100 de ani de la intrarea României în război”, cu participarea elevilor clasei a XII-a C de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”. Iar la Casa Corpului Didactic din municipiul reşedinţă de judeţ a avut loc faza finală a Concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”.

Ziua Naţională a fost sărbătorită, joi, şi în municipiul Topliţa, prin depunerea de coroane la Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului, dar şi printr-un spectacol dedicat zilei de 1 Decembrie la Casa de Cultură, prezentat de instituţiile de învăţământ din municipiu. De asemenea, seara a fost aprins iluminatul public de sărbători.

Şi în oraşul Bălan, joi, Ziua Naţională a României a fost marcată printr-un spectacol festiv, la Casa de Cultură, oferit de elevii de la Clubul copiilor din localitate. Iar la finalul spectacolului, la fel ca în fiecare an de Ziua Naţională, administratorul societăţii comerciale A-Kim SRL, Imi Kovács, a oferit gratuit locuitorilor urbei, în centrul oraşului, o gustare specifică acestei sărbători: fasole cu ciolan.

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.