Deputatul Mircea Duşa a criticat faptul că autorităţile locale şi judeţene au lipsit de la manifestări, iar oraşul, din nou, nu a fost pavoazat | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Societate » Deputatul Mircea Duşa a criticat faptul că autorităţile locale şi judeţene au lipsit de la manifestări, iar oraşul, din nou, nu a fost pavoazat
Deputatul Mircea Duşa a criticat faptul că autorităţile locale şi judeţene au lipsit de la manifestări, iar oraşul, din nou, nu a fost pavoazat

Deputatul Mircea Duşa a criticat faptul că autorităţile locale şi judeţene au lipsit de la manifestări, iar oraşul, din nou, nu a fost pavoazat

Mircea Duşa: „În judeţul Harghita şi în judeţul Covasna, românii simt altfel respectul, inima le bate altfel pentru simbolurile naţionale”

După încheierea manifestărilor din Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Naţionale a României, deputatul harghitean Mircea Duşa a ţinut să transmită un mesaj românilor din oraş şi din judeţ.

Acesta spunea că este un moment deosebit faptul că românii sunt prezenţi la ceremonialul militar organizat cu ocazia zilei de 1 Decembrie. „Un simbol sfânt al românilor, un simbol care exprimă unitatea, demnitatea şi mândria de a fi român. Le doresc românilor din Miercurea-Ciuc şi nu numai La mulţi ani! cu ocazia Zilei Naţionale”, spunea Mircea Duşa.

Deputatul harghitean s-a referit şi la absenţa autorităţilor judeţene şi locale de la evenimente. „Poate că nu este tocmai potrivit ca într-o zi atât de sfântă pentru români să îmi exprim mâhnirea, pentru că încă o dată reprezentanţii autorităţilor locale – Consiliul Judeţean, Primăria – nu sunt prezenţi la ceremonialul şi parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, deşi sunt, conform legii, reprezentanţi ai statului şi, conform Legii 136, au obligaţia, împreună cu Comenduirea Garnizoanei, cu Prefectura, să organizeze festivităţi dedicate acestui important eveniment. De altfel, văd că nici pavoazarea nu s-a făcut în Miercurea-Ciuc şi îmi pare rău că se persistă în această situaţie de ani de zile. Chiar dacă reprezentanţii UDMR au declarat că pentru ei Ziua Naţională este o zi a tristeţii, cred că mai mult ca oricând românii, indiferent de etnie, trebuie să fie uniţi, pentru a întâmpina Centenarul Unirii, anul 2018, aşa cu se cuvine”.

„Apreciez faptul că au participat mulţi cetăţeni, oameni simpli de etnie maghiară, la ceremonialul de astăzi – continua Mircea Duşa – dar cei care au şi obligaţia legală să se preocupe de organizarea acestui eveniment au lipsit; au trimis câte o coroană prin anumiţi funcţionari sau salariaţi de la Primărie sau CJ, dar asta, încă o dată, nu este demn de ceea ce ar trebui să reprezinte cei din administraţia locală”.

 Afişe bilingve cu precizări din Rezoluţia Adunării

afiseZilele trecute, pe stâlpi şi pe suporturi dedicate afişelor din Miercurea-Ciuc, au fost lipite o serie de afişe care făceau referire, atât în limba maghiară, cât şi în limba română, la un punct din Declaraţia de la Alba Iulia.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

Iar mesajul din finalul afişului este scris, cu majuscule, „noi n-am uitat!”.

Referitor la aceste afişe, Mircea Duşa spunea: „Nu este normal, este o zi sfântă pentru români şi nimeni nu trebuie să tulbure liniştea şi nu trebuie să tulbure unitatea României şi faptul că Ziua Naţională este moment de mândrie şi de respect pentru ceea ce au făcut militarii români, pentru că sărbătorim şi 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi armata a creat premisele Marii Uniri de la 1918. Dacă atunci românii au fost uniţi, trebuie să fie şi astăzi, pentru că naţiunea română este o naţiune demnă în lume şi trebuie să ne respectăm simbolurile naţionale. De altfel, am mai precizat că aici, în judeţul Harghita şi în judeţul Covasna, românii simt altfel respectul, inima le bate altfel pentru simbolurile naţionale, fie că este vorba de Ziua Naţională, fie că este vorba de drapelul tricolor”.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. 1. Tot ce s-a scris în Rezoluție se aplică! E bine că autorii maghiari ai fluturașului ”nu au uitat”, dar să nu uite că maghiarii, spre deosebire de secui, sași și evrei, nu au recunoscut-o printr-o declarație politică și nu o recunosc nici azi.(Dă-mi, mamă, niște bani. Dar nu te recunosc de mamă!). Câtă nesimțire.
    2.Faptul că liderii locali maghiari au refuzat să participe la manifestări confirmă tocmai respectarea Rezoluției de la Alba Iulia. Altfel erau arestați.
    3.Românii guvernanți sunt slabi pentru că le permit acestor lideri șovini să organizeze manifestări antiromânești la fiecare 15 martie!
    4.Nu am văzut nici o reacție critică la adresa liderilor locali din partea societății civile maghiare, ceea ce înseamnă că este de acord cu atitudinea lor șovină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.